Infofinanciar > Lumea la zi > Probleme majore pentru Donald Trump! Judecătorii au luat decizia într-un dosar controversat
Lumea la zi

Probleme majore pentru Donald Trump! Judecătorii au luat decizia într-un dosar controversat

sursa: gamblingsites.org
Credit imagine: gamblingsites.org

Donald Trump este în atenţia publică dintotdeauna, însă luna aceasta a fost prima dată când el a ajuns în atenţia publică pentru un fapt şocant: este primul om care a ocupat vreodată funcţia de preşedinte al Statelor Unite care să fie anchetat penal. Deşi alţi preşedinţi americani au fost în centrul scandalului în repetate rânduri, iar aici ne putem gândi la George W. Bush, Bill Clinton sau Richard Nixon, niciunul nu a ajuns în faţa Parchetului din Manhattan pentru a-i fi citite faptele penale. Iar problemele se ţin scai de Trump.

Recent, fostul preşedinte, Donald Trump, a pierdut o încercare de urgență de a-l bloca pe fostul vicepreședinte Mike Pence să depună mărturie despre conversațiile lor directe, în cel mai recent impuls dat unei anchete penale federale care examinează acțiunile lui Trump și ale altora după alegerile din 2020. Fostul președinte a încercat în repetate rânduri și a eșuat să închidă unele răspunsuri de la martori apropiați de el în cadrul anchetei avocatului special. Acest ultim ordin al Curții de Apel din Circuitul DC probabil că va permite ca Pence să depună rapid mărturia în fața marelui juriu – o evoluție fără precedent în istoria prezidențială modernă.

Decizia a fost unanimă!

Decizia unanimă, luată de judecătorii Patricia Millett, Robert Wilkins și Greg Katsas de la DC Circuit, a venit într-un caz sigilat miercuri seară, pe care CNN l-a identificat anterior ca fiind o contestație a lui Trump la adresa lui Pence privind privilegiul executiv.

Trump a încercat să îl împiedice pe Pence să depună mărturie despre comunicările lor directe, chiar și după ce fostul vicepreședinte a scris despre unele dintre aceste schimburi, iar un judecător de la o instanță inferioară s-a pronunțat împotriva lui.

Trump a cerut circuitului DC să intervină de urgență în urmă cu câteva săptămâni. Instanța a refuzat să pună în așteptare citația lui Mike Pence și să anuleze hotărârea instanței inferioare, respingând categoric solicitările lui Trump.

Ce opțiouni îi rămân lui Trump

Trump ar putea încerca să facă din nou apel și chiar să insiste asupra problemei la Curtea Supremă. Cu toate acestea, el a renunțat să împingă mai multe contestații din trecut privind privilegiul executiv la investigația consilierului special Jack Smith după hotărâri similare ale acestei curți de apel.

Pence a declarat deja că nu face apel la o parte din decizia unei instanțe inferioare și că se va conforma citației. Judecătorul James Boasberg de la Tribunalul Districtual din DC a recunoscut că Pence ar putea beneficia de unele protecții din partea Congresului în perioada în care a ocupat funcția de președinte al Senatului, la 6 ianuarie 2021. Dar această hotărâre nu pare să îl împiedice să răspundă în fața marelui juriu la întrebări despre numeroasele sale conversații cu Trump începând cu ziua alegerilor, când Trump și aliații săi făceau presiuni asupra lui Pence pentru a bloca certificarea votului de către Congres.

Conversațiile lui Trump cu Pence în zilele din jurul revoltei de la Capitoliul SUA au fost de mare interes pentru anchetatorii care investighează atacul, iar fostul vicepreședinte a scris în cartea sa că Trump i-a spus că ar fi fost un „fricos” în timpul unei convorbiri telefonice în dimineața insurecției.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.