Lumea la zi

POLITICO: Mike Pence spune că Trump i-a pus familia în pericol. Declarațiile fostului vicepreședinte american

POLITICO: Mike Pence spune că Trump i-a pus familia în pericol. Declarațiile fostului vicepreședinte american
Sursa foto - NBC News, Copyright - Getty Images

Mike Pence, fostul vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii spune că acțiunile lui Trump au reprezentat un pericol atât pentru el, cât și pentru familia sa. Fostul vicepreședinte a descris, de asemenea, cuvintele și acțiunile lui Donald Trump ca fiind „nesăbuite”, prezintă publicația Politico.

Fostul vicepreședinte, Mike Pence, a declarat că președintele de atunci, Donald Trump, „m-a pus în pericol pe mine, pe familia mea și pe toți cei aflați în clădirea Capitoliului” prin cuvintele și acțiunile sale în timpul revoltei din 6 ianuarie 2021.

Declarația lui Pence a fost făcută în timpul unui interviu cu David Muir de la ABC. Unele părți au fost extrase și publicate duminică, în timp ce altele își așteaptă dezvăluirea luni.

Declarațiile lui Mike Pence

Mike Pence a fost ținta vitriolului lui Trump în acea zi – și după aceea – pentru că a refuzat să ia măsuri pentru a bloca certificarea alegerii lui Joe Biden ca viitor președinte al Statelor Unite ale Americii. În timpul apogeului încăierării din interiorul și din afara Capitoliului, Trump a scris pe Twitter: „Mike Pence nu a avut curajul să facă ceea ce trebuia făcut pentru a ne proteja țara și Constituția”, conform politico.com.

Întrebat de David Muir despre acest tweet, Pence a răspuns: „Nu am avut nici un răspuns: „M-a înfuriat, dar m-am întors către fiica mea, care se afla în apropiere, și i-am spus: „Nu este nevoie de curaj pentru a încălca legea. Este nevoie de curaj pentru a susține legea'”.

Pence, a cărui carte de memorii „So Help Me God” (n.r. ,,Așa să mă ajute Dumnezeu”) va fi lansată săptămâna aceasta, a adăugat: „Cuvintele președintelui au fost nesăbuite. Era clar că a decis să fie parte a problemei”.

6 ianuarie 2021

La 6 ianuarie 2021, după înfrângerea președintelui american de atunci, Donald Trump, în alegerile prezidențiale din 2020, o mulțime de susținători ai acestuia a atacat clădirea Capitoliului din Washington, D.C.

Aceștia au încercat să-l mențină pe Trump la putere, împiedicând o sesiune comună a Congresului să numere voturile din colegiul electoral pentru a oficializa victoria președintelui ales Joe Biden. Potrivit comitetului special al Camerei Reprezentanților care a investigat incidentul, atacul a fost punctul culminant al unui plan în șapte părți al lui Trump pentru a anula alegerile.

Cinci persoane au murit cu puțin timp înainte, în timpul sau în urma evenimentului: una a fost împușcată de poliția Capitoliului, alta a murit din cauza unei supradoze de droguri, iar trei au murit din cauze naturale. Multe persoane au fost rănite, inclusiv 138 de ofițeri de poliție. Începând cu 7 iulie 2022, daunele bănești cauzate de atacatori depășesc 2,7 milioane de dolari.