Infofinanciar > Lumea la zi > Problema armelor nucleare. Putin, pregătiri pentru un nou mandat la cârma Rusiei
Lumea la zi

Problema armelor nucleare. Putin, pregătiri pentru un nou mandat la cârma Rusiei

Liderul Găgăuziei solicită sprijinul Rusiei pentru accesul la gaz
sursă foto: observatornews.ro

Perspectiva ca președintele rus Vladimir Putin să rămână încă șase ani la putere nu va însemna, probabil, o relaxare a tensiunilor nucleare cu Statele Unite. În condițiile în care se apropie de sfârșit ultimul tratat. Care limitează numărul de focoase nucleare pe care fiecare parte le poate desfășura. Putin s-a lăudat de la lansarea invaziei sale din 2022 în Ucraina că Rusia are cele mai avansate arme nucleare din lume. Și a declarat că ar putea anihila orice agresor.

Luni, la trei zile după ce a anunțat că va candida pentru realegerea sa în martie, el a prezidat o ceremonie de ridicare a pavilionului pentru două noi submarine. Inclusiv pentru Emperor Alexander III, care a testat luna trecută o rachetă balistică intercontinentală Bulava cu capacitate nucleară.

Vladimir Putin și amenințările nucleare

Deși neagă faptul că Moscova „flutură” arme nucleare și rezistă apelurilor de a adopta o doctrină mai agresivă privind posibila utilizare a acestora, liderul rus și-a plasat forțele nucleare în stare de alertă ridicată. Și a anunțat desfășurarea de rachete nucleare tactice în Belarus, vecinul și aliatul său.

Luna trecută, el a semnat o lege care revocă ratificarea de către Rusia a tratatului global care interzice testele nucleare. Deși Moscova afirmă că nu va efectua un test. Care ar fi primul de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991. Decât dacă Statele Unite fac acest lucru.

Unii analiști de securitate spun că armele nucleare au căpătat o importanță mai mare în gândirea și retorica lui Putin. Deoarece forțele sale convenționale s-au luptat în Ucraina și țările occidentale s-au îndepărtat de energia rusă. Slăbind capacitatea sa de a exercita presiuni prin tăierea petrolului și a gazelor.

Tensiuni SUA-Rusia

Liderul de la Kremlin nu are niciun interes să discute cu Washingtonul despre reducerea riscului nuclear, spun analiștii. Deoarece Moscova consideră că tocmai teama că ar putea recurge la arme nucleare a descurajat Statele Unite și aliații săi să se alăture direct războiului de partea Ucrainei. „Cum poți să reduci riscul dacă continui să joci cartea nucleară față de Statele Unite și NATO? Cum poți discuta ceva pentru a te asigura că armele nucleare nu vor fi folosite niciodată, dacă vrei să menții amenințarea. Poate nu foarte ridicată, dar cel puțin la un anumit nivel vizibil și credibil?” a declarat fostul diplomat sovietic și rus Nikolai Sokov.

Un nou mandat

În momentul în care noul mandat așteptat al lui Putin va începe în luna mai a anului viitor, vor mai fi mai puțin de doi ani până când noul tratat START va expira la 4 februarie 2026. Care limitează Rusia și Statele Unite la 1.550 de focoase nucleare strategice și bombe de fiecare parte

Acordul, care trebuia inițial să expire în 2021, a fost prelungit în grabă. Cu cinci ani după ce președintele american Joe Biden a fost învestit la începutul acelui an. Dar perspectivele unei noi prelungiri, ca să nu mai vorbim de un pact succesor mai ambițios, par îndoielnice din mai multe motive. Consolidarea nucleară a Chinei este un factor care complică situația. Și nu este clar cine va fi la conducerea Casei Albe până în 2026.

În acest an, Putin a suspendat participarea Rusiei la New START. Iar ministrul adjunct de Externe Serghei Ryabkov a declarat luna trecută că Moscova nu va relua dialogul. Decât dacă Statele Unite vor renunța la ceea ce el a numit „cursul său fundamental ostil” față de Rusia. O referire la sprijinul SUA pentru Ucraina, despre care Biden a spus că este de nezdruncinat.

Noile sisteme de arme

Putin a vorbit în mod frecvent despre potențialul noilor sisteme de arme ale Rusiei. Precum racheta balistică intercontinentală Sarmat și racheta de croazieră Burevestnik. Iar Ryabkov a declarat că Washingtonul se înșeală dacă crede că poate câștiga o nouă cursă a înarmării împotriva Rusiei. De tipul celei pe care președintele american Ronald Reagan a desfășurat-o în anii 1980. Dar o astfel de competiție ar impune tensiuni și asupra Rusiei.

„Rusia știe că o nouă cursă necontrolată a înarmării nucleare este ceva ce nu și-ar putea permite și nu are cu adevărat capacitatea de a susține. Cu atât mai mult acum, cu cât, în majoritatea aspectelor, Rusia este mult mai slabă ca urmare a războiului său împotriva Ucrainei”, a declarat Nigel Gould-Davies de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra, conform Reuters .