Infofinanciar > Lumea la zi > Trump s-ar putea întoarce la Casa Albă. Temeri privind retragerea SUA din NATO
Lumea la zi

Trump s-ar putea întoarce la Casa Albă. Temeri privind retragerea SUA din NATO

trump mugshot Sursp foto BBC
Sursa foto BBC

Actualii și foștii diplomați europeni au declarat că există o îngrijorare tot mai mare. Pentru că o a doua președinție Trump ar putea însemna o retragere americană de pe continent. Dar și o epuizare a NATO. Timp de 74 de ani, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a fost cea mai importantă alianță militară a Americii. Președinții ambelor partide au văzut în NATO un multiplicator de forțe. Care sporește influența Statelor Unite, unind țările de pe ambele maluri ale Atlanticului într-un jurământ de a se apăra reciproc.

Donald J. Trump a spus clar că vede NATO ca pe o scurgere a resurselor americane de către profitori. El are această părere de cel puțin un sfert de secol. În cartea sa din 2000, „America pe care o merităm”, Trump a scris că „retragerea din Europa ar economisi acestei țări milioane de dolari anual”. În calitate de președinte, el a amenințat în mod repetat cu o retragere a Statelor Unite din alianță.

Temeri privind retragerea SUA din NATO

Cu toate acestea, în timp ce aleargă pentru a recâștiga Casa Albă, Trump a spus foarte puțin despre intențiile sale. Site-ul său de campanie conține o singură frază criptică: „Trebuie să finalizăm procesul pe care l-am început sub administrația mea de reevaluare fundamentală a scopului și misiunii NATO”. El și echipa sa refuză să detalieze. Această frază vagă a generat o incertitudine și o anxietate enormă în rândul aliaților europeni. Dar și al susținătorilor americani ai rolului tradițional al politicii externe a țării.

Ambasadori europeni și oficiali ai think tank-urilor au făcut pelerinaje la asociațiile lui Trump pentru a se interesa de intențiile acestuia. Cel puțin un ambasador, finlandezul Mikko Hautala, l-a contactat direct pe Trump. Și a încercat să îl convingă de valoarea țării sale pentru NATO ca nou membru. Potrivit a două persoane familiarizate cu aceste conversații.

Donald Trump la Casa Albă

În interviurile din ultimele luni, mai mult de o jumătate de duzină de actuali și foști diplomați europeni au declarat că alarma a crescut la nivelul ambasadelor și în rândul guvernelor lor de origine. Deoarece revenirea lui Trump ar putea însemna nu doar abandonarea Ucrainei. Ci și o retragere americană mai largă de pe continent și o epuizare a alianței atlantice.

„Există o mare teamă în Europa că o a doua președinție Trump ar duce la o retragere reală a Statelor Unite din NATO. Acesta ar fi un eșec strategic și istoric enorm din partea națiunii noastre”, a declarat James G. Stavridis, un amiral de marină cu patru stele în retragere. Care a fost comandantul suprem aliat al NATO din 2009 până în 2013.

Importanța strategică a NATO

Formată după cel de-al Doilea Război Mondial, NATO menține pacea în Europa și acționează ca un bastion împotriva Uniunii Sovietice. Alianța a evoluat într-un instrument prin care SUA colaborează cu aliații în probleme militare din întreaga lume. Scopul său inițial continuă să existe. În special pentru membrii mai noi, precum Polonia și statele baltice. Care au fost cândva dominate de Uniunea Sovietică și care continuă să se teamă de Rusia. Nucleul Alianței este reprezentat de dispoziția privind apărarea colectivă. Cunoscută sub numele de Articolul V. Care prevede că un atac armat împotriva oricărui membru „va fi considerat un atac împotriva tuturor”

Interviurile cu diplomați actuali și foști diplomați au arătat că oficialii europeni erau în mare parte în pană de idei despre cum să se comporte cu Trump. În afară de a se întoarce la un manual anterior de lingușeli și omagii tranzacționale.

Țările mai mici, vulnerabile la atacuri

Se așteaptă ca țările mai mici, care sunt mai vulnerabile la atacurile rusești, să încerce să își cumpere un mod de a intra în grațiile lui Trump. prin creșterea comenzilor de arme americane. Sau, așa cum a făcut Polonia în timpul mandatului său, prin realizarea unor acte grandioase de adulație. Inclusiv prin oferirea de a numi o bază militară Fort Trump în schimbul plasării unei prezențe permanente a acestuia acolo.

În acest moment al campaniei, Trump este concentrat pe cazurile penale împotriva sa. Dar și pe înfrângerea rivalilor săi din alegerile primare republicane și rareori vorbește despre alianță, chiar și în privat. În timp ce își menține un avans larg în campania sa pentru a deveni candidatul republican, implicațiile pentru cea mai veche și cea mai critică alianță militară a Americii nu reprezintă planuri clar anunțate de Trump. Ci o agitație de suspiciuni larg răspândite și încărcate de necunoaștere, conform The New York Times .