Infofinanciar > Lumea la zi > Prințul moștenitor al Arabiei Saudite își face propria companie de zbor. Va cumpăra 80 de avioane Boeing 787
Lumea la zi

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite își face propria companie de zbor. Va cumpăra 80 de avioane Boeing 787

Boeing sursa foto economica.net
Sursa foto: economica.net

Boeing Co (BA.N) ar urma să vândă aproape 80 de avioane 787 Dreamliner către două companii aeriene din Arabia Saudită, a declarat luni o sursă informată în acest sens.

Un anunț al planului raportat anterior de Wall Street Journal este așteptat chiar marți, iar prețurile de listă pentru cele 78 de avioane ar însuma aproape 37 de miliarde de dolari. Companiile aeriene obțin de obicei reduceri atunci când cumpără avioane.

Compania de stat Saudi Arabian Airlines (Saudia) și noua companie aeriană națională Riyadh Air vor achiziționa ambele Boeing 787, a precizat sursa citată. Companiile aeriene sunt așteptate să cumpere un total de 78 de 787 împărțite între cei doi cumpărători și au opțiuni pentru a cumpăra alte 43, a precizat sursa.

Anunțul prințului moștenitor

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a anunțat oficial duminică crearea Riyadh Air, cu un veteran al industriei, Tony Douglas, în calitate de director executiv, în timp ce regatul încearcă să concureze cu centrele regionale de transport și călătorie.

Riyadh Air va deservi peste 100 de destinații din întreaga lume până în 2030, folosindu-se de poziția regatului între Asia, Africa și Europa, a precizat agenția de presă de stat SPA.

Anunțul ar putea duce la o bătălie mai dură pentru pasageri, urmând să se confrunte cu giganții regionali Emirates, Qatar Airways și Turkish Airlines, pe măsură ce industria de turism își revine după pandemie, conform cnbc.com.

Noua companie aeriană este cea mai recentă dintr-un „pachet uriaș de proiecte” care va „consolida poziția țării noastre ca hub internațional pentru aviație și centru logistic global”, a declarat pe Twitter ministrul saudit al transporturilor Saleh Al-Jasser, potrivit arabnews.com.

Se așteaptă ca noua companie aeriană să adauge 20 de miliarde de dolari la creșterea PIB-ului non-petrolier al Arabiei Saudite și să creeze peste 200.000 de locuri de muncă atât direct, cât și indirect, a precizat aceasta.

Cine deține compania Riyadh Air

Riyadh Air este deținută în totalitate de fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite, Fondul public de investiții, care are active de peste 600 de miliarde de dolari și care este vârful de lance al eforturilor regatului de a-și diversifica economia și de a se desprinde de petrol.

În octombrie, Arabia Saudită se afla în negocieri avansate pentru a comanda aproape 40 de avioane A350 de la Airbus (AIR.PA), în timp ce Boeing făcea, de asemenea, presiuni pentru o parte din expansiunea transporturilor regatului, declaraseră surse din industrie pentru Reuters.

Afacerea saudită vine în urma unei comenzi importante din decembrie de la United Airlines (UAL.O) pentru 100 de 787 Dreamliners și 100 de avioane 737 MAX.

La începutul acestei luni, Reuters a relatat în exclusivitate că transportatorul indian de buget IndiGo se află în discuții cu Boeing și Airbus pentru a achiziționa peste 500 de aeronave, o comandă care fusese extinsă pentru a include avioane widebody precum 787 sau Airbus A330neo.

Vineri, Administrația Federală a Aviației a anunțat că va permite Boeing să reia în această săptămână livrările de 787, care fuseseră suspendate temporar din februarie, conform reuters.com.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.