Infofinanciar > Lumea la zi > Culmea absurdului. UE caută soluții pentru a-și ocoli propriile sancțiuni împotriva Rusiei
Lumea la zi

Culmea absurdului. UE caută soluții pentru a-și ocoli propriile sancțiuni împotriva Rusiei

gaz rusesc sursa foto Replica Media
Sursa foto: Replica Media

Uniunea Europeană caută soluții pentru a continua importul gazelor rusești, însă respectând propriile sancțiuni anti-Kremlin și pe cele impuse de Putin țărilor „ostile”. UE este în procesul de dezvoltare al unui plan care le permite companiilor europene să continue să importe gaze rusești de la Gazprom.

Acest plan ar putea permite importatorilor europeni să deschidă un cont la banca rusească de stat Gazprombank. Ei ar putea plăti gazele în euro sau dolari, banca schimbând sumele în ruble, conform surselor participante la o reuniune a Comisiei Europene desfășurată cu ușile închise la finalul săptămânii trecute.

 Plățile ar putea fi făcute în euro sau dolari 

Companiile trebuie să declare oficial că obligațiile sunt îndeplinite odată cu efectuarea plăților în euro sau dolari, în concordanță cu contractele în vigoare încheiate cu banca rusească.

Bruxelles caută o soluție pentru importatorii europeni pentru a respecta în totalitate decretul lui Putin pentru „țările neprietenoase cu Rusia” și fără să însemne o încălcare a sancțiunilor Uniunii.

Președintele Rusiei a cerut deschiderea a două conturi la Gazprombank: unul în ruble și unul în valută. Plata în ruble ar încălca sancțiunile UE, însă sursele Bloomberg susțin că este neclar în ce măsură planul Comisiei Europene ar urma să schimbe sau nu acest lucru.

Mai multe țări europene au îmbrățișat acest demers

Aproximativ 20 de companii și-au deschis conturi la banca rusească. Ursula Von der Leyen, președintele Executiv european a caracterizat pretențiile Kremlinului drept „șantaj” și „încălcare limpede a contractelor”.

Conform Bloomberg, Germania, Ungaria, Italia și Franța privesc cu ochi buni acest plan, în timp ce alte țări, printre care și Polonia îl consideră pe acesta lipsit de claritate juridică.

Mai mulți importatori ai gazelor rusești au scadențele de plată la finalul acestei luni. Ei riscă să le fie suspendate livrările în caz că nu se supun cerințelor decretului lui Putin. Același lucru s-a întâmplat și în cazul Poloniei și al Bulgariei.

Conform Reuters, UE pregătește și renunțarea totală a hidrocarburilor importate din Rusia până în 2027. Acest plan ar avea un cost total de 195 de miliard de euro.

Autoritățile de la Moscova au sancționat mai multe secundare Gazprom din străinătate, printre care și una din România, parte a Gazprom Germania.

Renunțarea la gaz rusesc

Importul de gaze din Rusia a scăzut cu aproape 10% după ce Ucraina a oprit tranzitul printr-un nod unde nu mai avea control. Ucraina, chiar și în plin război a rămas o sursă majoră pentru gazele rusești către Europa.  Puterile vestice încearcă să interzică sau să elimine printr-un nod val de sancțiuni utilizarea energiei rusești. Aceasta este o sursă cheie de generare a resurselor pentru continuarea efortului de război a armatei rusești, dar și o vulnerabilitate pentru Europa, în special pentru Germania.