Info

Liberele de Crăciun și Revelion! Ce probleme apar pentru angajați

zile-libere-revelion romaniatv.net

Sărbătorile de iarnă se apropie rapid, iar mulți dintre români sunt cu gândul la concedii și la zilele libere ce vin odată cu acestea. Din nefericire, anul acesta apar câteva probleme pentru angajați.

În primul rând, vorbim despre faptul că ziua de Crăciun, 25 decembrie, va pica într-o duminică, zi ce este deja liberă pentru cei mai mulți dintre angajații din România. Astfel, anul acesta, în ceea ce privește concediul de Crăciun, acesta se va limita doar la o singură zi, respectiv 26 decembrie. Un scenariu identic întâlnim și în cazul sfîrșitului de an, căci, în mod legal, zile libere sunt considerate doar zilele de 1 ianuarie și 2 ianuarie, zile care vor pica tot într-o duminică, respectiv într-o luni.

După această anliză simplă a situației, se ajunge la concluzia că vacanța de sărbători nu va fi la fel de generoasă precum anii precedenți, rezumându-se doar la două weekend-uri prelungite.

Liberele lui 2023

Cu toate acestea, vestea bună este că anul viitor va fi unul foarte darnic din acest punct de vedere, al zilelor libere. Am reamintit mai sus că primele zile libere din 2023 vor fi 1 și doi ianuarie, imediat după Revelion. La nici o lună distanță, pe data de 24 ianuarie când se sărbătorește la nivel național Ziua Unirii, cunoscută și ca Unirea Mică, va fi și aceasta liberă din partea statului.

Din nefericire, urmează o „secetă” a acestor mini-vacanțe, căci românii vor mai beneficia de zile libere tocmai în luna aprilie, în perioada Sfintelor Sărbători de Paști. În 2023, această zi va pica pe 16 aprilie, potrivit Calendarului Ortodox. După aceea zi de duminică, urmează imediat a doua zi de Paște, care este iarăși liberă din partea statului pentru majoritatea angajaților. De data aceasta nu va mai fi o așa mare distanță între perioada de timp, căci și zilele de 1 mai, adică Ziua Muncii, dar și 1 iunie, Ziua Copilului, sunt considerate libere din punct de vedere legal.

Aflăm de la fanatik.ro faptul că, după doar câteva zile, românii vor mai avea liber pe 4 iunie și 5 iunie, iar apoi tocmai în în august. După aceea, va veni din nou perioada rece, când primul liber este cu ocazia Sfântului Andrei, pe 30 noiembrie, după care urmează din nou sărbătorile de iarnă.

Lista integrală de libere din 2023

1 ianuarie – Anul Nou (duminică)

2 ianuarie – Anul Nou

24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române

14 aprilie – Vinerea Mare

16 aprilie – Paștele (duminică)

17 aprilie – Paștele

1 mai – Ziua Muncii

1 iunie – Ziua Copilului

4 iunie – Rusalii (duminică)

5 iunie – Rusalii

15 august – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie – Sfântul Andrei

1 decembrie – Ziua Națională a României

25 decembrie – Crăciunul

26 decembrie – Crăciunul