Lumea la zi

Elon Musk a închis brusc birourile Twitter! Angajații companiei au demisionat în masă

Elon Musk, Sursă foto: Reuters
Sursă foto: Reuters

Birourile Twitter s-au închis brusc joi, sute de angajați refuzând să continue să lucreze sub noua conducere a lui Elon Musk, care a adus o nouă abordare pentru consacrata platformă de socializare. Abordarea lui Musk a fost criticată atât de angajați, cât și de investitori.

Oficialii companiei le-au spus angajaților că toate clădirile Twitter vor fi închise temporar, cu efect imediat, iar accesul acestora în clădire pe baza legitimațiilor a fost suspendat pentru moment, potrivit declarațiilor unor persoane familiare cu acțiunile companiei. Birourile sunt așteptate să se redeschidă luni.

Un angajat a remarcat că închiderea birourilor este o mișcare dramatică, dar menită să „prevină sabotajul fizic în timp ce se rezolvă problema revocării accesului în clădire”. Închiderea a fost raportată pentru prima dată pe Twitter de Zoe Schiffer de la newsletter-ul Platformer, relatează Insider.

Twitter a pierdut aproape jumătate din angajați

Închiderea a avut loc la aproximativ o oră după termenul limită de la ora 17:00 ET stabilit de Musk pentru ca angajații Twitter să semneze oficial noile sale planuri „extrem de dure” pentru companie. Mai puțin de 50% din personalul rămas al companiei, care numără aproximativ 4.000 de persoane, a semnat pentru a lucra la „Twitter 2.0”, după cum a raportat Insider, ceea ce înseamnă că aceștia au demisionat efectiv în condițiile oferite de Musk în ultimatumul de marți.

Atât de puțini oameni au semnat oferta lui Musk încât acesta, împreună cu alți directori ai companiei, au încercat să convingă personal unii membri „critici” să rămână în cadrul companiei. În timpul unei întâlniri, unii membri ai personalului care au sunat prin videoconferință au început să închidă după termenul limită de la ora 17.00, potrivit unui raport din The New York Times, chiar dacă Musk a continuat să vorbească.

Aceasta este a doua oară când birourile se închid brusc de când Musk a preluat conducerea Twitter. Compania a închis birourile și a interzis angajaților să intre în clădire în aeeași seara în care Musk a anunțat decizia concedierilor în masă, în urmă cu aproximativ trei săptămâni. Într-un e-mail trimis la acel moment,  cu privire la închiderea birourilor, compania a declarat că această măsură a fost luată pentru a „asigura siguranța fiecărui angajat, precum și a sistemelor Twitter și a datelor clienților”.

Musk are cerințe din ce în ce mai apăsătoare

Închiderea de joi a avut loc la o săptămână după ce Musk a trimis primul său e-mail la nivelul întregii companii către angajații Twitter, spunând că munca de la distanță în cadrul companiei nu mai este acceptabilă, cu excepția celor care fac o muncă „excepțională”. În zilele care au trecut de atunci, Musk și-a revizuit poziția privind munca la distanță, spunând joi că aceasta va fi permisă în continuare cu aprobarea și susținerea unui manager.

Un fost angajat al Twitter, care a dorit să rămână anonim, a declarat pentru BBC: „Cred că atunci când se va clarifica situația de astăzi, probabil că vor rămâne mai puțin de 2.000 de persoane”.

Un alt angajat, care acceptase deja să lucreze orele suplimentare cerute de Musk, a hotărât în final să își dea demisia, considerând atitudinea noului șef al companiei complet neprofesională.

„Nu am vrut să lucrez pentru cineva care ne-a amenințat prin e-mail de mai multe ori cu privire la faptul că doar „oamenii excepționali ar trebui să lucreze aici”, când eu lucram deja 60-70 de ore pe săptămână”, a spus acesta.