Infofinanciar > Lumea la zi > Prima vizită a unui lider de la Teheran la Damasc din ultimul deceniu. Siria și Iranul, acorduri comerciale pe termen lung
Lumea la zi

Prima vizită a unui lider de la Teheran la Damasc din ultimul deceniu. Siria și Iranul, acorduri comerciale pe termen lung

Președintele sirian Bashar al-Assad și președintele iranian Ebrahim Raisi sursă foto news.ro
Sursă foto: news.ro

Acordurile au fost semnate la Damasc pentru a consolida legăturile economice dintre Siria, devastată de război, și Iranul, aliat de lungă durată. 

Președinții Iranului și Siriei au semnat o serie de acorduri de cooperare pe termen lung în domeniul petrolului și în alte sectoare pentru a consolida legăturile economice dintre cei doi aliați de lungă durată. 

Ce înseamnă aceste acorduri pentru cele două țări 

Președintele iranian Ebrahim Raisi, în fruntea unei delegații economice și politice numeroase, s-a întâlnit cu omologul său sirian, Bashar al-Assad, după ce a aterizat în țara devastată de război pentru o vizită de două zile – prima vizită a unui președinte iranian la Damasc din 2010. 

Din delegația iraniană fac parte miniștrii afacerilor externe, apărării, petrolului, drumurilor și dezvoltării urbane, precum și cel al telecomunicațiilor. Raisi este însoțit, de asemenea, de o serie de oameni de afaceri din sectorul privat din Iran, potrivit lui Dorsa Jabbari de la Al Jazeera, care transmite de la Teheran. 

„Președintele iranian a semnat cel puțin 15 documente care acoperă mai multe acorduri economice profitabile între cele două țări”, a declarat Jabbari. 

Teheranul a fost unul dintre principalii susținători ai guvernului lui al-Assad de când revolta din 2011 s-a transformat într-un război în toată regula și a jucat un rol esențial în schimbarea cursului conflictului în favoarea sa. 

Iranul a trimis în Siria consilieri militari și mii de luptători susținuți de Iran pentru a lupta de partea lui al-Assad împotriva opoziției. De asemenea, Teheranul a oferit un colac de salvare economic pentru al-Assad, trimițând combustibil și linii de credit în valoare de miliarde de dolari. 

Forțele guvernamentale siriene au recâștigat controlul asupra unor mari părți ale țării în ultimii ani, cu ajutorul celor doi aliați principali ai săi – Rusia și Iran. 

Compania feroviară de stat iraniană aspiră de mult timp să își extindă rețeaua prin Irakul și Siria vecine, legând-o de portul sirian Lattakia de la Marea Mediterană pentru a stimula comerțul. Opoziția siriană și criticii Teheranului consideră că aceasta este o încercare iraniană de a-și spori influența politică. 

Legături tot mai puternice 

Acordurile sunt importante pentru Siria, a cărei economie a atins un minim istoric în ultimul deceniu, cu o inflație în spirală, o prăbușire a monedei și întreruperi galopante de energie electrică. 

Într-un interviu acordat postului de televiziune pan-arab Al-Mayadeen înaintea vizitei sale, Raisi a făcut apel la eforturi de reconstrucție și la întoarcerea acasă a refugiaților sirieni care au fugit din calea războiului din țară. 

„Guvernul și poporul sirian au trecut prin mari greutăți”, a declarat Raisi, citat de presa siriană, în timpul întâlnirii lor cu al-Assad. „Astăzi, putem spune că ați depășit toate aceste probleme și ați fost victorioși, în ciuda amenințărilor și sancțiunilor impuse împotriva dumneavoastră”. 

Jabbari de la Al Jazeera, care relatează de la Teheran, a declarat că vizita a semnalat sprijinul ferm al liderilor iranieni pentru al-Assad. 

„Raisi [arată] comunității internaționale că Iranul îl susține foarte mult pe președintele sirian Bashar al-Assad și că vor continua să consolideze această relație”, a declarat Jabbari. 

Principalul scop al vizitei lui Raisi este de a „spori ceea ce el numește „axa de rezistență împotriva amenințării israeliene” și de a consolida legăturile economice și de a ajuta la reconstrucția țării după războiul devastator”, a declarat Jabbari. 

Israelul a lansat sute de raiduri în Siria de-a lungul anilor, susținând că vizează forțele susținute de Iran și luptătorii libanezi Hezbollah din interiorul teritoriului sirian. 

„Oficialii de aici cred că oferă asistență unei țări care este foarte mult, după cum spun ei, neajutorată în fața unui număr de lovituri aeriene din partea Israelului”, a declarat Jabbari. 

Raisi urma să viziteze, de asemenea, sanctuarele Sayida Zeinab și Sayida Ruqayya, ambele locuri sfinte ale islamului șiit, precum și Mormântul Soldatului Necunoscut, un monument dedicat soldaților sirieni uciși în luptă. 

Ultimul președinte iranian care a vizitat Siria a fost președintele Mahmoud Ahmadinejad, în 2010. Al-Assad a vizitat oficial Teheranul de două ori de la izbucnirea războiului, ultima dată în mai 2022. 

Activistul sirian Abdul-kafi Al-hamdo a declarat că nu a fost șocat de faptul că președintele iranian vizitează Siria. 

Al-hamdo, care face parte dintr-o mișcare care cere demisia lui al-Assad, a declarat că liderul iranian vizitează o țară pe care Iranul o „colonizează de ani de zile, chiar înainte de revoluție”. 

„În timpul revoluției, ei au confirmat această colonizare și trimiteau luptători, bani, echipamente pentru a-l ajuta pe Assad să-și păstreze poziția”, a declarat Al-hamdo pentru Al Jazeera din Idlib, în nord-vestul Siriei, controlată de opoziție, potrivit Ajazeera.

Această vizită nu este pentru a consolida legăturile lor economice, a spus el, ci mai degrabă pentru „a arăta dominația economică [a Iranului] asupra Siriei”, a adăugat el. 

„Ei cer returnarea ajutorului pe care îl oferă de ani de zile”. 

Vizita lui Raisi are loc în contextul în care unele țări arabe, inclusiv Egiptul și Arabia Saudită, o putere regională, s-au deschis față de al-Assad, iar miniștrii lor de externe au vizitat Damascul în ultimele săptămâni. Ministrul de externe sirian a vizitat, de asemenea, capitala saudită Riad în aprilie, prima vizită de acest fel de când cele două țări au întrerupt relațiile în 2012. 

În martie, Iranul și Arabia Saudită, principalul susținător al luptătorilor opoziției siriene, au ajuns la un acord, mediat de China, pentru restabilirea relațiilor diplomatice și redeschiderea ambasadelor după șapte ani de tensiuni.