Lumea la zi

Prețul petrolului a ajuns la cel mai mic nivel din ultimele luni! Cu cât ar putea fi plafonat tariful unui baril

Pompă de ulei, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Prețul petrolului a scăzut joi, situându-se în jurul minimelor ultimelor două luni, în condițiile în care intervalul propus de Grupul celor șapte națiuni (G7) pentru plafonarea prețului la petrolul rusesc a fost mai mare decât nivelurile actuale de tranzacționare, atenuând îngrijorările legate de oferta redusă.

Astfel, contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 50 de cenți, sau 0,6%, la 84,91 dolari pe baril până la ora 07:02 GMT, în timp ce pentru petrolul american West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 46 de cenți, sau 0,6%, la 77,48 dolari pe baril. De asemenea, indicii de referință ai celor doi carburanți s-au prăbușit miercuri cu peste 3%, după ce s-a aflat că plafonarea planificată a prețului la petrolul rusesc ar putea fi peste nivelul actual al pieței.

Ce plafon vrea G7

Potrivit unui oficial european, G7 are în vedere o plafonare a petrolului rusesc transportat pe mare la 65-70 de dolari pe baril, deși guvernele Uniunii Europene nu au convenit încă asupra unui preț, scriu cei de la Reuters.

Un plafon de preț mai ridicat ar putea face atractivă pentru Rusia continuarea vânzării petrolului său, reducând riscul unei penurii de aprovizionare pe piețele petroliere globale. Acest interval ar fi, de asemenea, mai mare decât se așteptau piețele, reducând riscul de întrerupere a aprovizionării globale, a declarat într-un raport Vivek Dhar, analist de mărfuri la Commonwealth Bank.

„Dacă UE acceptă un plafon al prețului petrolului de 65-70 dolari/baril în această săptămână, vedem riscuri de scădere a prognozei noastre privind prețul petrolului de 95 dolari/baril în acest trimestru”, a spus Dhar.

Prognoza de 95 dolari/baril a Commonwealth Bank s-a bazat pe presupunerea că sancțiunile UE și plafonarea prețului la petrolul rusesc vor perturba suficient de mult oferta pentru a compensa îngrijorările legate de creșterea globală, a spus Dhar.

Unele rafinării indiene și chineze plătesc prețuri sub nivelul maxim propus pentru țițeiul Urals, au declarat comercianții. Urals este principalul țiței de export al Rusiei.

Potrivit diplomaților UE, guvernele UE vor relua joi sau vineri discuțiile privind plafonarea prețurilor.

Prețul petrolului, influențat de SUA și China

Prețurile petrolului au fost, de asemenea, sub presiune după ce Administrația pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) a declarat miercuri că stocurile de benzină și de distilate din SUA au crescut substanțial săptămâna trecută. Creșterea a atenuat unele îngrijorări legate de înăsprirea pieței.

Însă stocurile de țiței (USOILC=ECI) au scăzut cu 3,7 milioane de barili în săptămâna până la 18 noiembrie, la 431,7 milioane de barili, comparativ cu așteptările analiștilor, conform unui sondaj Reuters, care estimau o scădere de 1,1 milioane de barili.

„Lăsând la o parte sancțiunile UE privind petrolul, atât timp cât blocajele continuă să puncteze peisajul, aspirațiile de top ale pieței petroliere vor fi limitate”, a declarat Stephen Innes, managing partner la SPI Asset Management.

China a raportat miercuri cel mai mare număr de cazuri zilnice de COVID-19 de la începutul pandemiei, în urmă cu aproape trei ani. Autoritățile locale au înăsprit controalele pentru a eradica focarele, ceea ce a sporit îngrijorările investitorilor cu privire la economie și la cererea de combustibil.

Între timp, Chevron Corp ar putea obține în curând aprobarea SUA pentru a-și extinde operațiunile în Venezuela și pentru a relua comercializarea petrolului său, odată ce guvernul venezuelean și opoziția sa vor relua discuțiile politice, au declarat miercuri patru persoane familiare cu acest subiect.

Atât partidele venezuelene, cât și oficialii americani fac presiuni pentru a purta discuții în Mexico City în acest weekend, au declarat persoanele respective. Ar fi primele astfel de discuții din octombrie 2021 și ar putea deschide calea pentru relaxarea sancțiunilor petroliere impuse de SUA asupra națiunii, membră a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).