Infofinanciar > Info > Dezastrul plafonării prețului lemnelor de foc urmează să fie încheiat. Ministrul Mediului: „Sunt convins că va fi îmbunătăţită ordonanţa!”
Info

Dezastrul plafonării prețului lemnelor de foc urmează să fie încheiat. Ministrul Mediului: „Sunt convins că va fi îmbunătăţită ordonanţa!”

Tanczos Barna - sursa foto - rfi.ro
sursa foto rfi.ro

Potrivit ultimelor declarații ale ministrului Mediului, Tanczos Barna, Ordonanța de Urgență cu privire la plafonarea prețului lemnelor de foc va fi revizuită și îmbunătățită, decizia urmând să fie luată în cadrul coaliției de guvernare.

Ministrul Mediului a precizat că prețul pentru lemnul tranzacționat în mod legal variază în funcție de regiune și că este dificil la acest moment să se contureze o imagine generală a pieței, având în vedere că nu este suficientă raportarea doar la prețurile din supermarketuri, deoarece acestea reprezintă doar o parte din vânzările la nivel național.

„Sunt convins că, în cel mai şi scurt timp posibil, Coaliţia va lua o decizie şi în Parlament, în Camera Deputaţilor, şi va fi îmbunătăţită ordonanţa. Aştept ca atât grupurile parlamentare, cât şi conducerea Coaliţiei să ia această decizie”, a spus ministrul, potrivit Digi24.

Decizia va fi luată în cadrul coaliției de guvernare

În ciuda faptului că guvernanții au multe decizii importante de luat, cu privire la pensii, energie și salariului minim, ministrul de la Mediu este optimist că se va ajunge la o decizie corectă și cu privire la plafonarea prețului lemnelor de foc.

„Au fost foarte multe teme pe agenda Coaliţiei în ultimele zile – atât preţurile la energie, cât şi decizia cu privire la pensii, dar cu siguranţă se va ajunge şi la decizia cu privire la preţul lemnului de foc. Noi monitorizăm tranzacţiile cu lemn, iar acestea nu au scăzut. Numărul de avize creşte de la lună la lună în sistemul SUMAL.

„Asta înseamnă că monitorizăm cantităţi din ce în ce mai mari de lemn tranzacţionat legal. Situaţia este diferită de la regiune la regiune şi, azi dimineaţă, am primit informaţii cu privire la lemnul de foc vândut pe piaţă liber, la un preţ mai mic de 400 (de lei – n. r.). Sunt regiuni unde, într-adevăr, impactul este altul, pentru că acolo preţurile erau la peste 400 de lei, a explicat Barna.

Ministrul a subliniat că nu se poate face o raportare doar la prețurile din supermarketuri, deoarece acestea reprezintă numai o parte din vânzările la nivel național, și că există diferențe de preț în funcție de zonă și de regiune.

„Deci, încă o dată, în funcţie de zonă, în funcţie de regiune, în funcţie de zona montană sau zona de şes lucrurile stau diferit. În momentul de faţă se poate aplica acea ordonanţă şi nu putem să facem o imagine generală sau să creăm o imagine generală a pieţei, mergând doar la marile supermarketuri sau marile lanţuri de comercializare de lemn tăiat la 30 de centimetri şi spart. Pentru că piaţa lemnului de foc nu este acea piaţă, acele vânzări reprezintă doar câteva procente la nivel naţional”, a mai spus Tanczos Barna.

Ministrul a precizat că se iau măsuri pentru reducerea emisiunilor de carbon, dar că industria lemnului este încă fundamental necesară în Europa de Est, mai multe state bazându-se pe folosirea lemnelor de foc, motiv pentru care acestea nu vor fi eliminate prea curând.

„Acest lucru trebuie tratat ca atare, trebuie înţeles şi la nivelul Comisiei Europene. Vom lua măsuri de reducere a emisiilor de carbon şi de reducere a cantităţilor prin eficientizare, în niciun caz de eliminare”, a explicat ministrul.

La ce preț vor fi plafonate lemnele de foc

Potrivit declarațiilor inițiale ale premierului Nicolae Ciucă  din octombrie, Guvernul intenționa să introducă un plafon de 400 lei pentru un metru cub de lemne de foc. Ulterior, în urma unor analize mai amănunțite, premierul a vorbit despre un nou plafon, de 200 de lei/mc, fiind necesare măsuri de corectare privind plafonarea prețului.

„La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză cât costă un metru cub de lemne la Romsilva. Preţul mediu pe care ni l-au comunicat… în analiza pe care am făcut-o înainte de a lua decizia s-a menţionat 200 de lei pe metru cub la lemn şi am considerat că 400 de lei pe metru cub asigură oarecum celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurare a lemnelor de foc. Se dovedeşte că nu este tocmai conform cu realitatea, de aceea vom lua măsuri de corectare. Avem puterea să recunoaştem acolo unde greşim şi să luăm măsuri în consecinţă”, a declarat premierul.