Lumea la zi

Prețul gazelor din Europa, în picaj! Cotațiile de referință pentru contractele futures au scăzut pentru a doua zi consecutiv

observatornews.ro
FOTO:observatornews.ro

Cotațiile de referință la gazele naturale pe piața din Europa a înregistrat pentru a doua zi consecutiv scăderi de prețuri. În cursul zilei de marți tarifele au scăzut cu 11%, potrivit Bloomberg.

Explicația constă în faptul că stocurile mai mari decât de obicei pentru această perioadă a anului protejează regiunea în cazul unei eventuale întreruperi de aprovizionare iar prognoza meteo indică faptul că vremea friguroasă se va încheia în curând.

În cursul acestei dimineți, la hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, locul în care sunt stabilite prețurile de referință în Europa, cotațiile futures pentru gazele naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 7,9% adică 60,80 euro pentru un Megawatt-oră, potrivit Agerpres.

Cotațiile de referință la gazele naturale au scăzut pentru a doua zi consecutiv

De la începutul acestui an și până în prezent prețul gazelor naturale în Europa a înregistrat o scădere de 20%.

În aceste condiții, pe fondul estimărilor meteo pe termen lung realizate de Maxar Technologies, tariful gazelor ar putea să scadă în continuare deoarece temperaturile din nord-vestul Europei vor crește urmând ca vremea caldă să persiste până în prima săptămână a lunii februarie.

Traderii urmăresc îndeaproape repunerea în funcțiune a unui important terminal pentru exportul gazelor lichefiate din SUA; ( Freeport LNG), închis în urma unei explozii din vara anului 2022.

Reparațiile au fost finalizate iar operatorul are în vedere repornirea parțială a activității, însă, nu se cunoaște data când vor fi efectuate primele livrări. Analiștii estimează că terminalul de gaze lichefiate au urma să reia exporturile la finalul lunii februarie sau începutul lunii martie, potrivit adevarul.ro.

Piaţa gazelor a rămas relativ stabilă în pofida valului de frig

Gradul ridicat de umplere a depozitelor și livrările consistente de gaze lichefiate creează premisele necesare pentru ca Europa să traverseze cu brio iarna actuală fără a întâmpina probleme în aprovizionarea cu energie.

În cursul săptămânii trecute prețul gazelor a coborât la cel mai redus nivel din ultimele 16 luni, fapt ce a mai redus îngrijorările în privința inflației și economiei europene.

Potrivit raportului săptămânal emis de specialiștii de la Alfa Energy „ Piaţa gazelor a rămas relativ stabilă în pofida valului de frig. În condiţiile în care temperaturile ar urma să crească până la începutul lui februarie, nu se aşteaptă o evoluţie volatilă a preţului până atunci”.

Rămas principalul furnizor de gaze al Europei după ce Rusia a limitat drastic livrările, Norvegia a precizat astăzi că își revine după recentele reduceri ale producției generate de întreruperile planificate dar și de unele neprevăzute, adăugând totodată, că livrările sale totale de gaze funcționează sub capacitatea maximă.

Evoluția pozitivă a prețurilor la gaze a fost consemnată săptămâna trecută și de analiştii de la firma de trading Energi Danmark A/S, aceștia au precizat următoarele ”Pentru moment nu se întrevede un sfârşit la scăderile de pe piaţa europeană a gazelor. Situaţia de panică de anul trecut a fost înlocuită de încrederea că Europa va trece de iarnă fără nicio problemă de aprovizionare”.