Info

Prețul carburanților, în continuă scădere! Statul ar putea extinde subvențiile la pompă și anul viitor

Carburant sursa foto Economedia
sursa foto economedia.ro

Potrivit unor surse guvernamentale, liderii Coaliției ar putea prelungi compensările la prețul carburanților până la finalul lunii martie a anului viitor. Decizia finală va fi luată în a doua parte a lunii decembrie, conform declarațiilor ministrului Energiei.

Schema de compensare a fost introducă la 1 iulie și presupune o reducere cu 50 de bani pe litru la prețul carburanților, din care jumătate este subvenționată din bugetul de stat, iar cealaltă este o reducere voluntară aplicată de furnizorii de carburant. Astfel, şoferii ar putea continua să plătească  cu 50 de bani mai puţin pentru benzină și motorină.

De asemenea, au fost înregistrate ieftiniri ale carburanților în ultimele zile. Ieri, un litru de benzină standard costa 7.5 lei, în timp ce prețul motorinei standard era de 8,71 lei/litrul. După aplicarea subvenţiei, preţurile ajung la 7 lei pe litru la benzină și 8,21 lei pe litru la motorină, potrivit Observator.

Subvenția de la stat ar putea fi extinsă și anul viitor

Măsura ar putea fi extinsă și după data de 1 ianuarie 2023. Ministrul Energiei, Virgil Popescu a fost întrebat, sâmbătă, la Prima TV, dacă va mai fi prelungită subvenţia.

“Să vedem în decembrie. În a doua parte a lui decembrie cred că va fi luată această decizie. Vom discuta şi vom vedea. Să ştiţi că avem semnale din piaţă că nu e chiar aşa corectitudine, totuşi. Dacă la prima variantă nu s-a permis revânzarea, acum Ministerul de Finanţe a venit cu ordonanţa şi noi am fost de acord să permitem şi revânzarea către companii şi există suspiciuni că se cere de două ori pentru acelaşi litru, se cer de două ori aceşti 25 de bani.

S-a intervenit în Parlament. Noi vrem bună credinţă, dar vrem şi cerem bună credinţă, dar vrem să fie şi respectată. Hai să fim oameni si să respectăm acest lucru. Sigur, am văzut aceste lucruri şi revenim la normal. Dacă va fi nevoie sigur, sunt convins că decizia va fi luată. Haideţi să vedem cum vor evolua preţurile. Deocamdată a fost o scădere de preţuri, după care a urmat, după decizia OPEC  de scădere a producţiei, a urmat o uşoară creştere a preţului barilului. Este stabilizat în momentul de faţă”, a explicat ministrul Energiei.

În ultima săptămâna au avut loc mai multe scăderi ale prețurilor, începând cu 17 noiembrie, după o lună în care prețurile la carburanți au crescut în repetate rânduri, cumulând o scumpire de 63 de bani pe litru. Ieftinirile recente se datorează scăderilor la cotațiile internaționale ale petrolului, pe fondul speculațiilor că Arabia Saudită şi alte state membre OPEC discută o majorare a producţiei de petrol, cu 500.000 de barili pe zi, înainte de intrarea în vigoare a embargoului UE care vizează importurile de petrol rusesc.

UE va interzice importurile de ţiţei ruseşti începând cu 5 decembrie şi cele de carburanți începând cu 5 februarie. O limită a preţurilor pentru ţiţeiul rusesc intră şi ea în vigoare pe 5 decembrie.

Pe de altă parte, țările europene s-au reorientat către importuri de petrol din Orientul Mijlociu, Statele Unite și America de Sud, pe când Asia a rămas dependentă de petrolul rusesc, dar cererea este în scădere pe fondul încetinirii economice.