Infofinanciar > Lumea la zi > O presiune tot mai mare se răsfrânge asupra lui Biden. Se cere oprirea focului din Gaza
Lumea la zi

O presiune tot mai mare se răsfrânge asupra lui Biden. Se cere oprirea focului din Gaza

joe biden (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto: arhiva companiei

Președintele SUA, Joe Biden, se află sub o presiune tot mai mare pentru a ține în frâu campania militară a Israelului împotriva Hamas în Gaza. Numărul din ce în ce mai mare de victime civile și condițiile umanitare disperate au alarmat aliații arabi. De asemenea au stârnit și un nivel extraordinar de critici din interiorul propriei administrații.

„Sunt uimit de intensitate”, a declarat Aaron David Miller. Acesta a lucrat ca și consilier pe probleme de relații arabo-israeliene în timpul unui mandat de 25 de ani la Departamentul de Stat al SUA. „Nu am mai văzut niciodată ceva asemănător”.

Mesaje de dezaprobare

Mai multe mesaje interne au fost trimise secretarului de stat Antony Blinken prin intermediul unui canal. Acesta a fost creat după războiul din Vietnam și permite angajaților să înregistreze dezaprobarea față de o politică.

O scrisoare deschisă ar fi circulat, de asemenea, la Agenția pentru Dezvoltare Internațională (USAID). O altă scrisoare a fost trimisă la Casa Albă de către persoane numite politic și membri ai personalului reprezentând zeci de agenții guvernamentale. O altă scrisoare a fost trimisă membrilor Congresului de către membrii personalului de la Capitol Hill.

O mare parte din această mișcare de dezacord este privată, iar semnăturile sunt adesea anonime din cauza temerilor că protestul ar putea afecta locurile de muncă. În acest fel nu este clar care este amploarea totală a acesteia. Dar, potrivit unor scurgeri de informații citate de mai multe rapoarte, sute de persoane au semnat pentru acest val de opoziție. Un oficial al administrației a declarat pentru BBC că aceste preocupări sunt foarte reale și că există discuții active pe această temă.

Oprirea focului în Gaza

Cel puțin, scrisorile îi cer președintelui Biden să ceară o încetare imediată a focului. Și să facă presiuni asupra Israelului pentru a permite intrarea mai multor ajutoare umanitare în Gaza. Scrisorile condamnă atrocitățile comise de Hamas în timpul atacului surpriză din 7 octombrie. Atunci au fost ucise aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili israelieni.

De la acel atac, peste 12.000 de persoane au fost ucise în Gaza de către Israel, potrivit ultimului bilanț al Ministerului Sănătății din teritoriu, condus de Hamas. Israelul a declarat că încearcă să reducă la minimum numărul victimelor civile în războiul din Gaza. Dar nu a reușit și a dat vina pe Hamas pentru acest lucru.

Situația din Gaza

Situația din Gaza este un „izvor de consternare” în cadrul administrației, potrivit lui Gina Abercrombie-Winstanley, un fost diplomat american care este în prezent președinte al Consiliului pentru politica Orientului Mijlociu.

Sprijinul administrației pentru operațiunea militară israeliană pare pentru mulți „o poziție mult prea unilaterală pentru guvernul american”, a spus ea. Abercrombie-Winstanley a semnat telegrame de dezacord în timpul carierei sale. Și a fost consultată de angajații actuali dacă ar trebui să facă acest lucru acum, transmite bbc.com