Infofinanciar > Info > Președintele țării acuză Rusia pentru creșterea inflației. „Putin este vinovat pentru ce se întâmplă în Romănia!”
Info

Președintele țării acuză Rusia pentru creșterea inflației. „Putin este vinovat pentru ce se întâmplă în Romănia!”

iohannis
Credit imagine: realitatea.net

Cine este vinovat de explozia inflației cu care ne confruntăm? La această întrebare, fără urmă de suspiciune, Klaus Iohannis, răspunde ferm că în Guvernul sau Parlamentul nostru nu există vinovați. Vina fiind în totalitate, după cum susține președintele, a lui Vladimir Putin și alegerile făcute de acesta. 

Nu mai este un secret pentru nimeni că prețurile au luat-o razna, oamenilor le este din ce în ce mai greu să se descurce, și ca la orice problemă de interes național, președintele este luat la întrebări. Însă, al nostru a găsit repede răspunsul: „Putin este de vină!” Acesta a recunoscut, „ne este din ce în ce mai greu, ne împrumutăm, traversăm cu siguranță o criză care ia amploare pe zi ce trece”.

Românii așteaptă rezolvarea problemei, nu cauza 

Deocamdată, nu se aude nimic despre o scăpare. Însă, avem pusă la cunoștință respingerea categorică a unei proaste administrări a țării de către Guvernul României și absența reformelor. „Situația în care ne aflăm este de război, de criză. Nu încercați să căutați vinovați în Parlament, Guvern, clasa politică. Și dacă se termină mâine războiul, crizele nu se termină mâine, aceste crize se vor prelungi, vor fi situații destul de complicate și este bine să fim conștienți de acest lucru”, a declarat Iohannis.

La întrebarea dacă România a luat cele mai bune măsuri pentru a preveni creșterea și mai mare a inflației, președintele răspunde, încurajând românii că sunt „în siguranță”: „Inflația este doar un factor, un răspuns simplu: Da, am toată încrederea că Guvernul a luat și va lua măsurile care se impun. Dar de ce am ajuns aici? Nu pentru că cineva a lucrat prost sau nu și-a făcut treaba. Aceste lucruri și crizele care urmează, pentru că specialiștii spun că vor continua, pe plan global, toate acestea au o singură cauză: Războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Problema nu este una românească, este una globală. Și în SUA inflația se apropie de 10%. În țările din Europa e la fel de mare. Și aseară am avut o discuție cu premierul, mi-a prezentat măsurile pe care le pregătesc ei. Să fim realiști. Crizele nu se vor termina mâine, vor continua. În unele situații se găsesc anumite soluții, dar nu este cazul să aruncăm vina asupra Guvernului, Parlamentului, clasei politice. Vinovat este Putin care a declanșat acest război împotriva Ucrainei. Pentru români este important să știe că acest Guvern își dă silința și a găsit soluții bune.”

„Dacă tăceai, președinte rămâneai!”

Jurnalistul Ion Cristoiu e de părere că președintele s-a făcut de rușine cu acest răspuns. “Există în Popor expresia, venită de la latini: Dacă tăceai, filosof rămîneai. Asta ar însemna că dacă nu deschideai gura, nu-mi dădeam seama că nu ești un înțelept. Parafrazînd, am putea spune adresîndu-ne lui Klaus Iohannis, după conferința de presă: Dacă tăceai, Președinte rămîneai. Luat la întrebări, Klaus Iohannis a recunoscut că prețurile au luat-o razna, că ne împrumutăm, evident, tot mai scump, că traversăm o criză pe cale să ia amploare. După o asemenea recunoaștere, românii s-au așteptat să audă de la președinte și cauzele problemelor. Evident, însoțite de soluțiile adecvate. Ei bine, Klaus Iohannis a respins categoric dintre cauze proasta administrare a țării de către Guvernul Ciucă, preocuparea Coaliției de a-și rostui clientela politică și clientela rubedeniilor, absența reformelor, umflarea zilnică a aparatului bugetar, cheltuielile nesăbuite ale statului. După Klaus Iohannis Guvernul Ciucă e cel mai bun din lume. Coaliția PSD-PNL e cea mai eficientă din postdecembrism. Guvernul, Coaliția, el, președintele n-au nici o vină pentru dezastruoasa înrăutățire a nivelului de trai: „Vinovat este Putin”, scrie Ion Cristoiu pe blogul său.