Infofinanciar > Lumea la zi > Președintele Serbiei, Aleksander Vučić, atacă Occidentul:„Nu voi face parte dintr-o haită care vrea să-l condamne pe Dostoievski”
Lumea la zi

Președintele Serbiei, Aleksander Vučić, atacă Occidentul:„Nu voi face parte dintr-o haită care vrea să-l condamne pe Dostoievski”

Rusia si Serbia - sursa foto - kanald.ro
Sursa foto - kanald.ro

Dat fiind faptul că vizita lui Serghei Lavrov la Belgrad s-a anulat, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić a spus pentru televiziunea de stat a țării sale că nu este surprins de acest rezultat. Totuși, a spus că este nemulțumit de atmosferă în ansamblu și că nu a mai întâlnit de mult timp o asemenea isterie îndreptată către Serbia.

Aleksandar Vučić spune că au existat nenumărate discuții în care i s-a cerut Serbiei să anuleze orice ospitalitate a ministrului Afacerilor Externe din Rusia. Acesta a spus și faptul că Serbia refuză cu orice chip să facă parte din „haită” este un lucru extrem de deranjant uneori.

Declarațiile șefului de stat sârb

Președintele Serbiei subliniază, potrivit Flux 24, următorul aspect:Ca președinte al statului, nu voi face parte dintr-o haită care vrea să-l condamne pe Dostoievski, imaginează-ți că îl condamnă pe Dostoievski, așa că știi Spiritele rele, apoi Gambler, apoi Karamazov, Raskolnikov, ce să citească și cum să citească. Isteria a mers prea departe.”.

Cât despre relațiile pe care le are cu Moscova, șeful de stat din Serbia condamnă invadarea Ucrainei, dar totuși afirmă că „Rusia este un prieten tradițional.”.

Luni, Kremlinul a catalogat ca fiind un „act ostil” faptul că trei țări din Europa și-au închis spațiul aerian pentru avionul lui Serghei Lavrov, motiv care a și condus, de altfel, la anularea vizitei acestuia în Serbia, potrivit celor de la Reuters.

Cele trei state care au refuzat să îi permită avionului lui Lavrov acces la spațiul lor aerian sunt: Bulgaira, Macedonia de Nord și Muntenegru. În ceea ce privește relațiile dintre utlimul stat menționat și Serbia, acestea au „dizolvat” uniunea dintre ele în luna iunie a anului 2006.

Cum cataloghează oficialii ruși această măsură

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a spus, luni, că asemenea acțiuni pot cauza probleme în desfășurătorul întâlnirilor diplomatice de nivel mare. Totuși, a precizat că acest comportament nu va împiedica Moscova din a menține legături cu statele prietene și nu vor opri diplomația rusă din a-și continua munca.

La rândul său, Serghei Lavrov a catalogat drept „de neimaginat” faptul că cele trei state și-au închis spațiul aerian pentru avionul care trebuia să îl ducă pe el în Serbia. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei a spus și că: „Inimaginabilul s-a produs”, în timpul unei conferințe de presă. Acesta a denunțat și că această măsură este una „scandaloasă”.

Tot Serghei Lavrov a spus că omologul lui din Serbia a fost deja invitat la Moscova, spunând că speră ca această vizită a oficialului de la Belgrad nu o să fie obstrucționată în niciun fel. Ministrul Afacerilor Externe rus declară că : „Principalul lucru este că nimeni nu va putea distruge relațiile noastre cu Serbia.”.