Infofinanciar > Lumea la zi > Președintele rus se afla intr-o relație de dependența fața de omologul chinez. Putin, un chelner…
Lumea la zi

Președintele rus se afla intr-o relație de dependența fața de omologul chinez. Putin, un chelner…

xi jinping la alegerile prezidențiale.v2
Foto: times.com

În Germania, şeful binecunoscutei Conferinţei de Securitate de la München, Christoph Heusgen, afirmă că vizita  președintelui Xi Jinping la Moscova arată un echilibru clar de putere, în sensul în care Rusia a devenit un partener secundar al Chinei.

Christoph Heusgen, consilier al fostului cancelar Angela Merkel în materie de politică externă, actualul șef al Conferinței de Securitate de la München, a explicat la ZDF că președintele rus Vladimir Putin se află într-o relație de dependență față de omologul chinez Xi Jinping. Situația este, desigur, favorabilă liderului de la Beijing, a explicat Heusgen.

Ospătarul Vladimir Putin

”În această relație, partenerul secundar este Rusia, respectiv Putin. Putem observa cât de umil este Putin, de obicei e atât de sigur pe sine față de Xi. Indiscutabil, președintele rus este total dependent de omologul chinez, iar acesta din urmă profită de această dependență. Pentru el este important ca Putin să-i rămână alături, pentru că nu are niciun interes ca liderul rus să fie răsturnat”, a spus Heusgen.

”Încă de ieri, Xi l-a felicitat pe Putin pentru realegerea în funcție, anul viitor. Vedem, așadar, o relație reciproc avantajoasă pentru amândoi, însă este foarte clar cine este bucătarul și cine este chelnerul în această relație”, a mai subliniat fostul consilier al Angelei Merkel.

Joc geopolitic

Potrivit deputatului creștin-democrat, Norbert Röttgen, membru în Comisia pentru afaceri externe din Bundestag, președintele Xi Jinping și guvernul său nu sunt interesați în mod primordial de pace în Europa, ci de consolidare a propriului rol geopolitic.

Acest lucru dă bine în multe țări mari, precum Brazilia, Africa de Sud și altele, a spus politicianul conservator. Röttgen afirmă că politica externă a lui Joe Biden nu se concentrează pe Rusia, dat fiind că numele provocării este altul, respectiv China. Acuzația președintelui american Joe Biden, potrivit căruia China ar putea plănui să furnizeze arme Rusiei și să sprijine astfel armata rusă în războiul împotriva Ucrainei, este expresia unei noi priorități de politică externă pe care președintele american a anunțat-o odată cu retragerea din Afganistan, a explicat Röttgen.

Consecințe majore

De altfel, despre ascendentul Chinei asupra Rusiei a vorbit într-un interviu oferit publicației germane Die Welt și Natalya Zubarevich, unul dintre cei mai renumiți economiștii din Rusia, profesoară la Universitatea de Stat din Moscova.

”Dacă vrem să înțelegem ce se întâmplă în economia Rusiei, nu ar trebui să ne concentrăm asupra evoluției Produsului Intern Brut”, a sfătuit expertul.

Zubarevich a subliniat că mult mai important este modul în care crește dependența Rusiei față de China.

„Acest lucru va avea consecințe politice și economice majore. Pentru a înțelege Rusia, uitați-vă cu atenție la acest aspect în viitor”, a mai spus ea. Întrebat în ce fel ar putea China să influențeze Moscova în privința războiului din Ucraina, Christoph Heusgen, directorul Conferinței de Securitate de la München, a spus că Beijingul îl poate avertiza pe Putin cu privire la utilizarea armelor nucleare, dar nu îi va cere acestuia să își retragă trupele, ceea ce l-ar slăbi enorm pe Putin.

Moscova, sub Beijing

”Xi nu este interesat de o schimbare de regim în Rusia, ceea ce ar putea duce la o situație asemănătoare celei apărute în 1989, un fel de perestroika, așadar, o orientare a țării către Occident. Xi vrea să evite acest scenariu. De aceea a efectuat călătoria la Moscova. El vrea să sprijine un Putin slab, astfel încât acesta să rămână ferm ancorat în tabăra chineză. În ceea ce privește cooperarea militară, a spus expertul, Xi este precaut, pentru că nu-și poate permite să fie vizat de sancțiuni occidentale din cauza livrărilor de armament. El va fi atent și mulțumit de faptul că Rusia a devenit, după cum afirma cândva senatorul american John McCain, benzinăria Chinei”, a mai spus Heusgen.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.