Infofinanciar > Lumea la zi > SUA a ajuns la fundul sacului. A investit la fel de mult într-un an în Ucraina decât în 20 în Afganistan
Lumea la zi

SUA a ajuns la fundul sacului. A investit la fel de mult într-un an în Ucraina decât în 20 în Afganistan

sursa foto new york times
Sursa foto: new york times

La un an de la declanșarea războiului dintre Rusia și Ucraina, Statele Unite, fără a desfășura trupe pe teren, au cheltuit în Ucraina peste cincizeci la sută din ajutorul mediu anual pe care l-au acordat în perioada războiului din Vietnam, între 1965 și 1975, potrivit unui studiu realizat de Institutul Kiel pentru Economie Mondială (IfW) din Germania.

Cercetările efectuate de Institutul Kiel pentru Economie Mondială (IfW), cu sediul în Germania, au constatat că ajutorul militar american acordat Ucrainei între 24 ianuarie 2022 și 15 ianuarie 2023 a atins 44,34 miliarde de euro (aproximativ 47 de miliarde de dolari), în comparație cu cheltuielile medii anuale de 86,55 miliarde de euro (aproximativ 92 de miliarde de dolari) cheltuite în Vietnam în perioada războiului din 1965-1975.

Studiul IfW

IfW este o organizație independentă non-profit care cercetează factorii și impactul activității economice globale. Studiul recent a fost publicat luna trecută ca parte a inițiativei „Ukraine Support Tracker” a institutului, care urmărește ajutorul militar, financiar și umanitar acordat Ucrainei de 40 de guverne în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Potrivit cercetării IfW, există diferențe semnificative în ceea ce privește amploarea sprijinului între țări, atât în termeni absoluți, cât și ca procent din produsul intern brut (PIB) al țării donatoare, iar Statele Unite sunt de departe cel mai mare susținător bilateral al Ucrainei, în prezent.

În ceea ce privește procentul din PIB, ajutorul militar american acordat Ucrainei a ajuns deja la un sfert din cheltuielile sale în Vietnam, potrivit studiului IfW, care a constatat că ceea ce au cheltuit americanii cu sprijinul militar în Ucraina reprezintă 0,21% din PIB-ul său, comparativ cu media anuală în Vietnam, care era de 0,96% din PIB la acea vreme, în perioada 1965-75.

„Dacă te uiți la mediile anuale, ai putea spune că SUA a cheltuit sume similare în ambele războaie”, a declarat pentru ThePrint unul dintre cercetătorii studiului, Andre Frank.

Trebuie menționat că studiul ia în considerare doar războiul din Afganistan ca fiind un conflict de 10 ani, din 2001 până în 2010, în timp ce prezența militară americană în Afganistan a durat până în august 2021.

Cercetătorii IfW susțin că acest lucru se datorează limitărilor de date din rapoartele Serviciului de Cercetare al Congresului american (CRS), adăugând totodată că nu ar fi o mare diferență, chiar dacă ar fi incluși ani suplimentari.

„Folosim date din raportul CRS din 2010. Din cauza unor limitări evidente de timp, aceștia nu au date privind cheltuielile după 2010″, a explicat Frank.

„Deși am putea adăuga estimări de costuri din alte surse, am decis că este mai bine să ne limităm la o singură sursă și să fim mai consecvenți. Imaginea de ansamblu nu s-ar schimba prea mult dacă am include ani suplimentari”, a adăugat el.

Cu toate acestea, dacă se compară cheltuielile SUA pentru cele două războaie în funcție de procentul din PIB-ul american, atunci cheltuielile militare ale SUA în Afganistan sunt puțin mai mari decât în Ucraina.

Studiul a constatat că, în medie anuală, cheltuielile militare americane în Afganistan au fost de 0,25% din PIB, comparativ cu 0,21% din PIB în Ucraina.

Războiul din Ucraina crește cheltuielile militare pentru muniție în SUA și Europa. Studiul IfW vine în contextul luptelor intense dintre Ucraina și Rusia, în condițiile în care forțele ucrainene ar trage zilnic până la 10.000 de obuze de artilerie.

Ritmul în care se consumă muniția în conflictul din Ucraina este mult mai rapid decât ritmul de producție al SUA și al NATO.

Așa cum EurAsian Times a raportat anterior, Ucraina a rămas, de asemenea, fără muniție de artilerie de standard sovietic, care formează aproximativ 60% din arsenalul țării, forțând armata ucraineană să folosească mai multă artilerie de standard NATO, care nu poate fi produsă în ritmul necesar pentru a susține războiul.

În plus, nu se știe cât timp Occidentul poate continua să aprovizioneze Ucraina cu muniție fără a-i pune în pericol securitatea.

Sua aproape de limită

Cantitatea de obuze pe care Washingtonul a furnizat-o „este probabil aproape de limita pe care Statele Unite sunt dispuse să o ofere fără riscuri pentru capacitățile lor de luptă”, potrivit lui Mark Cancian de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), care a lucrat anterior la achiziția de arme pentru guvernul american.

Cu toate acestea, criza ucraineană a determinat, de asemenea, SUA și țările europene să își majoreze cheltuielile militare, inclusiv să extindă producția de muniție.

De exemplu, CNN a relatat în februarie că o uzină cheie de muniție din Scranton, Pennsylvania, este supusă unei extinderi masive, finanțată de milioane de dolari din noile cheltuieli de apărare ale Pentagonului. Aceasta presupune investiții în noi utilaje avansate, recrutarea de forță de muncă suplimentară și planuri de a adopta, în cele din urmă, un program de producție constantă 24/7.

Potrivit șefului de achiziții al serviciului, Doug Bush, armata americană intenționează să crească producția de obuze de artilerie cu 500%, de la 15.000 pe lună în prezent la 70.000.

Uzina din Scranton va îndeplini o mare parte din această creștere a producției de artilerie, care reprezintă o mare parte din aprovizionarea țării cu obuze de artilerie. Începând cu luna ianuarie, se știe că Uzina de muniții a armatei din Scranton produce aproximativ 11.000 de obuze de artilerie lunar.

În afară de aceasta, și alte fabrici de muniții americane își extind producția cât mai rapid posibil. Uzina Lockheed Martin din Camden, Arkansas, își intensifică, de asemenea, producția unei serii de rachete și rachete, inclusiv cele utilizate de sistemul de rachete Patriot al armatei americane, toate acestea fiind foarte solicitate în Ucraina.

De asemenea, o altă fabrică de muniții din Middletown, Iowa, care încarcă, împachetează și asamblează proiectile de 155 de milimetri, este în curs de extindere. În același timp, armata americană demarează și o nouă fabrică în Garland, Texas, pentru a produce obuze de artilerie.

Stocurile de muniție NATO scad

Stocurile de muniție ale altor membri NATO se află, de asemenea, într-o stare precară, potrivit proprietarului principalului producător de armament Czechoslovak Group (CSG), Michal Strnad, care a declarat pentru Reuters într-un interviu acordat în decembrie 2022 că forțele ucrainene se confruntă cu o lipsă de muniție, deoarece guvernele occidentale își reduc arsenalele pe fondul limitării capacității de producție.

„Muniția de artilerie este un bun foarte rar astăzi”, a spus Strnad, adăugând că estimează că „va dura 10-15 ani pentru a reface stocurile (armatelor occidentale)” din cauza războiului din Ucraina.

Între timp, capacitatea de producție anuală actuală a Europei se situează la aproximativ 270.000-300.000, potrivit lui Strnad, a cărui firmă produce anual 80.000-100.000 de obuze de artilerie, ceea ce reprezintă aproximativ 33%.

Strnad a spus că CSG angajează, de asemenea, încă 250-300 de persoane pentru a extinde producția pentru a ridica capacitatea la 150.000, dar acest lucru ar dura aproximativ doi ani pentru a fi pus în funcțiune din cauza termenelor lungi de livrare a echipamentelor de producție.

De asemenea, se pare că firma germană Rheinmetall ia în considerare achiziționarea principalului producător spaniol de muniții, Expal, pentru aproximativ 1,2 miliarde de euro, mai mult decât dublu față de valoarea pe care o avea în urmă cu doar doi ani.

Potrivit presei, cel puțin zece mari producători de arme din SUA și Europa și-au crescut vânzările cu 7,5% în ultimul trimestru din 2022, datorită cererii tot mai mari de muniție, potrivit eurasiantimes.com.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.