Lumea la zi

Președintele Iranului, într-un nou conflict! Ce condiții i-a pus unei jurnaliste CNN pentru a-i lua un interviu

raisi cnn timesofisrael.com
sursa foto: timesofisrael.com

Christiane Amanpour, principala prezentatoare internațională de la CNN, a renunțat miercuri la un interviu mult așteptat cu președintele iranian Ebrahim Raisi, după ce a refuzat să poarte vălul pe cap.

Decizia lui Amanpour a venit în contextul protestelor în curs de desfășurare din Iran declanșate de moartea unei femei de 22 de ani, Mahsa Amini, care a murit în custodia poliției după ce a fost arestată sub suspiciunea că a încălcat regulile hijabului. Pe Twitter, Amanpour a spus că Raisi a întârziat la interviul din New York și a primit o cerere de ultim moment de a se acoperi cu o eșarfă, conform tradiției musulmane.

O chestiune de respect și tradiție

„La 40 de minute după ce trebuia să înceapă interviul, un consilier a venit. Președintele mi-a sugerat să port o eșarfă pe cap, pentru că sunt lunile sfinte Muharram și Safa”, a scris Amanpour pe Twitter joi. „Am refuzat politicos. Ne aflăm în New York, unde nu există nici o lege sau tradiție în ceea ce privește eșarfa. Am subliniat că niciun președinte iranian anterior nu a cerut acest lucru atunci când l-am intervievat în afara Iranului”, a declarat jurnalista americană.

Asistentul președintelui a spus că interviul „nu ar fi avut loc dacă nu purtam eșarfa pe cap” și că piesa de îmbrăcăminte era o „chestiune de respect”, a scris Amanpour, potrivit BusinessInsider.

„Acesta urma să fie primul interviu acordat vreodată de președintele Raisi pe teritoriul SUA, în timpul vizitei sale la New York pentru Adunarea Generală a ONU. După săptămâni de planificare și opt ore de pregătire a echipamentului de traducere, a luminilor și a camerelor de filmat, eram gata. Dar niciun semn de la președintele Raisi”, a scris Amanpour pe Twitter joi.

Raisi, care a luat cuvântul miercuri la Adunarea Generală a ONU, nu a abordat direct problema hijabului, dar a declarat anterior că a contactat familia lui Amini, în contextul demonstrațiilor în curs de desfășurare privind moartea tinerei. „Fiica dvs. este ca propria mea fiică și simt că acest incident s-a întâmplat unuia dintre cei dragi mie”, a spus el.

Proteste în Iran

„Interviul nu a avut loc. În contextul în care manifestaţiile continuă în Iran şi sunt ucişi oameni, ar fi fost important de vorbit cu preşedintele Raisi”, a conchis Christiane Amanpour, care a postat o fotografie cu ea în faţa unui fotoliu gol, potrivit G4Media.

În ultima săptămână, iranienii au ieşit în stradă în mai multe oraşe din ţară pentru a protesta în legătură cu moartea tinerei Mahsa Amini, petrecută în timp ce se afla în custodia poliţiei, care o reţinuse pentru că ţinuta ei nu ar fi respectat întocmai normele islamice. Manifestaţiile s-au soldat cu 17 morţi, potrivit guvernului iranian, însă organizaţia nonguvernamentală Iran Human Rights (IHR, cu sediul la Oslo) a evocat cel puţin 31 de civili ucişi în ultimele şase zile.