Lumea la zi

Proteste sângeroase în Iran după moartea unei femei! Cel puțin 5 persoane au fost împușcate

Hijab, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani din Iran, a murit săptămâna trecută în arestul poliției, după ce aceasta a fost reținută pentru că nu purta corect vălul (hijab). În urma acestui eveniment, mii de persoane au protestat marți în mai multe orașe de provincie din regiunea kurdă a Iranului, inclusiv în Kermanshah și Hamedan. Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața, împușcate mortal de poliția iraniană, iar alte 75 au fost rănite în timpul manifestațiilor.

În filmările distribuite pe rețelele sociale care surprind protestul organizat în orașul Kerman, mai mulți bărbați aplaudă și o încurajează o femeie să-și taie părul descoperit în semn de protest, vizavi de legile stricte privind vestimentația femeilor din Iran. În tot acest timp, bărbații sunt auziți strigând: „Femei, viață, libertate”

De asemenea, aceleași filmări surprind și protestatari care distrug afișe ce îl înfățișează pe Ali Khamenei, Liderul Suprem al Iranului. Aceștia strigă, fără încetare: „Moarte dictatorului”.

Martorii acestor evenimente spun că manifestațiile stradale de marți au fost de tipul „flash”, în care mulțimile de oameni se adună și, mai apoi, se separă foarte rapid, pentru a nu fi interceptate de forțele de securitate iraniene și pentru a evita conflicte cu autoritățile, scrie CNN.

Amini, o victimă a legilor barbare din Iran

Potrivit tradițiilor din această țară asiatică, femeile sunt obligate să își acopere capul, mâinile și picioarele. Dacă nu se conformează, reprezentantele sexului feminin sunt transferate în centre de „reeducare”.

Acest lucru l-a pățit și tânăra Mahsa Amini, care a fost arestată în plină stradă la Teheran și trimisă într-un centru specializat. În urma arestului, aceasta s-a stins. Însă, există două versiuni ale morții sale.

În timp ce oficialii iranieni declară că Amini s-a stins vineri în timpul arestului, în urma unui atac de cord, Înaltul Comisar interimar al ONU pentru Drepturile Omului, Nada al-Nashif, mărturisește că tânăra a murit după ce aceasta a fost lovită de polițiștii cu un baston și mai apoi dată cu capul de o mașină a poliției.

Aceste acuzații ale lui al-Nashif sunt negate categoric de comandantul poliției din Teheran, Hossein Rahimi, care a catalogat declarațiile comisarului la adresa poliției iraniene drept „acuzații false”. În cadrul conferinței de presă de luni, susținută de Rahimi, acesta a declarat că autoritățile au „făcut totul” pentru a o ține în viață pe tânăra de 22 de ani, adăugând că aceasta nu a fost rănită fizic în timp ce se afla în arestul poliției. Comandantul a mai precizat că  moartea Rahsei Amini a fost un incident „nefericit”.