Infofinanciar > Lumea la zi > Presa rusă, plină de fake news. Cetățenii păcăliți cu faptul că Vladimir Putin ar pune capăt războiului din Ucraina
Lumea la zi

Presa rusă, plină de fake news. Cetățenii păcăliți cu faptul că Vladimir Putin ar pune capăt războiului din Ucraina

Vladimir Putin Sursă foto ABC
Sursă foto: ABC

Rușii care au deschis radioul joi au rămas destul de surprinși Știrile au anunțat că Putin a semnat un decret care pune capăt războiului cu Ucraina. Nu este prima dată când hackerii din Rusia și din teritoriile sale anexate difuzează mesaje care nu sunt pe placul Kremlinului. 

„Vladimir Putin a semnat un decret privind încheierea unei operațiuni militare speciale”. Rușii au auzit joi la radio. Belsat explică faptul că mesajul a sunat ca și cum ar fi venit de la un serviciu de știri înregistrat profesional. Cu toate acestea, informația nu era adevărată, iar hackerii au fost responsabili pentru difuzarea ei. 

Aceasta nu este prima acțiune similară desfășurată de hackeri. De când a început agresiunea la scară largă a Rusiei, televiziunile din Crimeea, printre altele, au fost piratate de mai multe ori. În luna iunie a acestui an, telespectatorii din peninsula anexată au văzut un spot care înfățișa soldați ucraineni.  

Când se va încheia războiul din Ucraina? 

Filmul îi încuraja să păstreze tăcerea în legătură cu iminenta contraofensivă. Tot în iunie, la televiziunea rusă a fost difuzat un discurs fals al lui Vladimir Putin, în care acesta declara legea marțială în trei regiuni de frontieră și anunța că va semna în curând un decret de mobilizare generală. 

Războiul din Ucraina durează deja de aproape un an și jumătate, dar nu există nicio șansă ca acesta să se încheie. Miercuri, șeful Ministerului rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat încă o dată că Rusia nu și-a schimbat obiectivele.  

În conformitate cu linia de propagandă a Kremlinului, el a explicat că războiul din Ucraina va continua până când „Occidentul va renunța la planurile sale de a-și menține dominația și la obsesia sa de a provoca înfrângerea strategică a Rusiei prin intermediul marionetei sale de la Kiev”. 

La summitul NATO de la Vilnius, aliații au garantat noi pachete de sprijin militar pentru statul atacat de Rusia, dar nu s-a vorbit despre aderarea țării până când nu se va pune capăt agresiunii rusești, lucru pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a înțeles. 

Nu este prima data când astfel de mesaje sunt răspândite la radio 

Kremlinul a declarat că o presupusă alocuțiune radiofonică a președintelui Vladimir Putin, auzită pe cinci iunie la posturile rusești din regiunile de la granița cu Ucraina, este falsă și este rezultatul unui hacking, au relatat agențiile de presă rusești. 

Agenția de știri de stat RIA a declarat că o serie de posturi de radio au difuzat discursul fals. 

„Toate aceste mesaje sunt un fals total”, a citat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat. Presa rusă independentă a relatat că anunțul i-a anunțat pe locuitorii din regiunile Rostov, Belgorod și Voronej, care se învecinează cu Ucraina, că forțele Kievului au trecut granița cu Rusia. 

Aceștia au citat adresa ca spunând, în mod eronat, că legea marțială a fost declarată în regiunile de frontieră și că a început o mobilizare militară la nivel național pentru războiul Rusiei cu Ucraina și că locuitorii ar trebui să se evacueze mai adânc în Rusia. 

Kievul neagă că ar fi trimis trupe pe teritoriul rusesc și spune că incursiunile terestre sporadice care au avut loc în ultimele trei luni, pentru care Moscova acuză Ucraina, au fost opera partizanilor ruși, potrivit WPost. 

Într-o declarație postată pe Telegram, guvernul regional din Voronej a confirmat că a avut loc o piraterie informatică și a declarat că posturile de radio locale se află sub controlul agențiilor de aplicare a legii și al autorităților locale.