Infofinanciar > Lumea la zi > Presa Kremlinului: Moscova ia în calcul folosirea armelor nucleare pentru a respinge un potențial atac al SUA
Lumea la zi

Presa Kremlinului: Moscova ia în calcul folosirea armelor nucleare pentru a respinge un potențial atac al SUA

Vladimir Putin, președintele Rusiei Sursa foto Kanal D
Sursa foto Kanal D

Un jurnal al Ministerului rus al Apărării afirmă că Moscova dezvoltă un nou tip de strategie militară care folosește arme nucleare pentru a se proteja de o eventuală agresiune a SUA, a relatat joi agenția de presă RIA, conform Reuters.

Articolul este cel mai recent dintr-o serie de remarci combative ale politicienilor și comentatorilor ruși după invazia Ucrainei de la 24 februarie anul trecut, sugerând că Moscova ar fi pregătită, dacă este necesar, să își desfășoare armele nucleare.

RIA a precizat că articolul, publicat în revista Voennaya Mysl (Gândirea militară), a concluzionat că Washingtonul este îngrijorat că ar putea pierde dominația asupra lumii și, prin urmare, a pregătit „aparent” planuri de a lovi Rusia pentru a o neutraliza, informează Reuters.

Rusia lucrează la noi strategii nucleare

Ca răspuns, specialiștii ruși „dezvoltă în mod activ o formă promițătoare de utilizare strategică a forțelor armate ruse – o operațiune a forțelor strategice de descurajare”, a precizat RIA.

Aceasta, a continuat, „presupune utilizarea de arme strategice moderne, ofensive și defensive, nucleare și nenucleare, ținând cont de cele mai recente tehnologii militare”.

Moscova, se arată în articol, trebuie să fie capabilă să demonstreze Statelor Unite că nu poate paraliza sistemul de rachete nucleare al Rusiei și că nu va fi capabilă să respingă un atac de ripostă.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de confirmare a articolului RIA.

Putin a suspendat tratatul START

Președintele rus Vladimir Putin a suspendat săptămâna trecută un tratat istoric de control al armelor nucleare, a anunțat că noi sisteme strategice au fost puse în serviciu de luptă și a amenințat că va relua testele nucleare.

Deși Moscova afirmă că ar folosi armele nucleare doar în cazul în care integritatea teritorială a țării ar fi amenințată, aliații lui Putin au sugerat în mod regulat că o astfel de calamitate ar putea fi aproape.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat săptămâna aceasta că furnizarea continuă de armament de către Occident către Kiev riscă o catastrofă globală, repetând amenințarea cu un război nuclear din cauza Ucrainei.

Acesta ar fi spus: „Bineînțeles, pomparea de arme poate continua…. și poate împiedica orice posibilitate de relansare a negocierilor.

„Dușmanii noștri fac exact acest lucru, fără să vrea să înțeleagă că obiectivele lor vor duce cu siguranță la un fiasco total. Pierdere pentru toată lumea. Un colaps. O apocalipsă. În care uiți timp de secole de viața ta anterioară, până când molozul încetează să mai emită radiații.”

Medvedev a folosit anterior retorica nucleară și chiar săptămâna trecută a mai spus: „Dacă SUA doresc înfrângerea Rusiei, avem dreptul să ne apărăm cu orice arme, inclusiv nucleare”.