Infofinanciar > Esential > Preparate tradiționale aducătoare de noroc! Ce mâncăruri nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion
Esential

Preparate tradiționale aducătoare de noroc! Ce mâncăruri nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion

kanald.ro
sursa foto kanald.ro

În perioada sărbătorilor de iarnă, tradiția și superstiția se întrepătrund pe întreg teritoriul țării, căpătând diverse forme și trăsături specifice în funcție de regiunea din care provin. Masa de Anul Nou este și ea parte din tradiția folclorică, astfel că, dacă vrem să avem noroc și bunăstare în anul care urmează, există o serie de alimente care nu trebuie să lipsească de pe masa festivă.

În tradiția românească, nimic nu este lipsit de semnificații, cu atât mai mult cânt este vorba de obiceiurile de Anul Nou. În acest context, masa festivă capătă, pentru cei care cred în superstiții, o valență ritualică și simbolică a preparatelor și alimentelor care trebuie servite cu această ocazie.

Printre alimentele nelipsite de pe masa de Revelion se află carnea albă, peștele în special, merele și strugurii, dar și dulciurile tradiționale, preparate în mod specific pentru această ocazie specială. Iată ce trebuie să pregătim pentru masa de Revelion pentru a avea parte de noroc și bunăstare în noul an

Peștele și carnea albă

Deși cel mai des consumat tip de carne în perioada sărbătorilor de iarnă este carnea de porc, pentru masa de Revelion este preferat consumul de carne albă, fie de pește sau de pasăre.

Tradiția spune că primul preparat care trebuie consumat după miezul nopții, în prima zi a noului an, este peștele. Motivul din spatele tradiției este că cei care consumă acest preparat vor trece în noul an ca peștele prin apă, adică vor trece cu ușurință de toate obstacolele și vor avea parte de noroc și bunăstare. Aceeași semnificație o poartă și carnea de gâscă, așa cum pasărea plutește lin pe apă, așa va trece și omul în noul an.

Pe lângă rolul simbolic, peștele este un tip de carne cu o valoare nutrițională bogată, fiind o carne ușoară, bogată în Omega 3, Omega 6 și Omega 9, dar și minerale importante.

În ceea ce privește carnea de pasăre, părerile sunt împărțite. Tradiția spune că trebuie consumată doar carne de curcan, gâscă sau de cocoș, pe când cea de găină aduce ghinion, deoarece găina este cea care mănâncă din urma cocoșului țanțoși și răscolește pământul, ceea ce semnifică împrăștierea norocului.

Preparatele din carne trebuie combinate armonios cu salate de crudități și preparate proaspete.

Struguri și mere

Se spune că dacă în noapte de Revelion mâncăm 12 boabe de struguri înainte de miezul nopții și ne punem 12 dorințe pentru fiecare dintre ei, simbolizând cele 12 luni ale anului, acestea vor fi îndeplinite în anul care urmează.

Merele sunt de asemenea asociate cu belșugul și bunăstarea, așa că acestea sunt nelipsite de pe masa festivă în noaptea dintre ani. Merele și strugurii sunt și printre alimentele oferite în mod tradițional colindătorilor care vin cu Sorcova și Steaua în prima zi a anului.

Fructele rotunde, cum sunt merele, strugurii și prunele sunt considerate aducătoare de noroc și bunăstare în mai multe culturi și tradiții din întreaga lume.

Plăcinte cu răvaș

Preparatul cu cea mai mare semnificație simbolică este plăcinta cu răvaș, o tradiție împărtășită în lumea balcanică și în Asia. Răvașele, mici bilețele care conțin diverse mesaje, sunt plasate printre foile de plăcintă. De asemenea, se pot folosi bani de arginți, care simbolizează destinul din noul an. Cel care găsește banul în plăcintă va avea parte de noroc tot anul următor.