Infofinanciar > Lumea la zi > Fără artificii de Revelion? Părerea unui grup de cercetători: „Oamenii inhalează un amestec de otrăvuri”
Lumea la zi

Fără artificii de Revelion? Părerea unui grup de cercetători: „Oamenii inhalează un amestec de otrăvuri”

artificii anulate milwaukeerecord.co
sursă foto: milwaukeerecord.co

Focurile de artificii sunt extrem de dăunătoare pentru sănătatea oamenilor care ajung să inhaleze un „amestec neobișnuit de otrăvuri și substanțe cancerigene” susține unul dintre cercetători.

Academia de Științe din Cehia a cerut interzicerea focurilor de artificii din cauza substanțelor „extrem de toxice” pe care le eliberează în aer, transmite EFE, conform Agerpres. Cercetătorii susțin că o astfel de decizie ar trebui să fie luată din cauza faptului că atât mediul cât și sănătatea oamenilor sunt afectate de focurile de artificii. Totodată, ei sunt de părere că oamenii nu sunt destul de informați cu privire la riscurile la care se supun.

Sănătatea oamenilor, pusă în pericol de artificii

Potrivit oamenilor de știință, aproximativ 12,5 tone de magneziu, 0,8 tone de titan, 1,2 tone de rubidiu, 10,5 tone de bariu, o tonă de stronțiu și 0,5 tone de cupru sunt eliberate în aer în fiecare an. De exemplu, bariul este adăugat la focurile de artificii pentru culoarea sa verde. Cu toate acestea, în condiții meteorologice nefavorabile, prezența sa în aer va crește de 580 de ori în timpul unui foc de artificii de trei sferturi de oră, a subliniat Klusoń.

„Dacă o întreprindere industrială ar elibera o astfel de cantitate de substanțe periculoase, s-ar confrunta cu proceduri legale și cu închiderea. Dar oamenii inhalează direct acest amestec ciudat de otrăvuri și substanțe cancerigene”, a declarat chimistul Petr Klusoń de la Institutul de Procese Chimice al Academiei de Științe a Republicii Cehe.

În plus, oamenii de știință înregistrează valori crescute de poluare în aer și la câteva zile după focurile de artificii. Potrivit lui Martin Pivokonský, director al Institutului de Hidrodinamică al Academiei de Științe din Republica Cehă, substanțele toxice pătrund și în apă și în sol, precum și în lanțurile alimentare.

O mare parte din articolele pirotehnice sunt cumpărate din vânzări ilegale, au subliniat oamenii de știință, făcând referire la datele de la Inspecția Cehă pentru Comerț. Astfel de petarde și rachete conțin, de asemenea, substanțe care nu sunt permise în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, potrivit oamenilor de știință, problema artificiilor periculoase nu este suficient discutată atât la nivel ceh și european, cât și la nivel global.

La Praga, de revelion, nu vor fi artificii

Praga nu mai organizează focuri de artificii de Anul Nou. Dar nu intenționează să folosească tehnologii de proiectare video, care au înlocuit artificiile în anii precedenți. Cu toate acestea, capitala se așteaptă ca anul acesta să fie o sărbătoare plină de viață pentru noul an 2023. Prin urmare, Administrația Tehnică a Comunicațiilor (TSK) intenționează să implice o sută de muncitori și treizeci de utilaje în curățenia de după Revelion. Purtătoarea de cuvânt a TSK, Barbora Lišková, a declarat: „Curățenia va începe în centru la ora trei dimineața, iar în alte părți ale metropolei cel târziu trei ore mai târziu”.

„Dacă va fi posibil din punct de vedere tehnic, mașinile vor începe să curețe Piața Wenceslas, Piața Hradčanské și alte locuri cheie la ora trei dimineața”, a declarat Lišková. În cazul în care nu începe reducerea, curățenia grosieră se va încheia cel târziu la ora 10:00, iar toate drumurile vor fi curățate până cel târziu la ora 14:00. Dacă va ninge, curățarea poate dura până la 48 de ore, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.