Infofinanciar > Lumea la zi > Premierul Rishi Sunak, investigat! Legături neștiute ale soției sale cu o firmă britanică de îngrijit copii
Lumea la zi

Premierul Rishi Sunak, investigat! Legături neștiute ale soției sale cu o firmă britanică de îngrijit copii

Rishi Sunak, premierul Marii Britanii, Sursa foto Hindustan Times
Sursa foto Hindustan Times

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak este investigat de către autoritatea de supraveghere a standardelor din parlament pentru a stabili dacă a declarat în mod corespunzător participația soției sale la o companie de îngrijire a copiilor care va beneficia de o nouă politică guvernamentală. 

Comisarul pentru standarde al Parlamentului a început investigația privind o „declarație de interese” pe 13 aprilie, conform unei liste de anchete deschise pe site-ul său de luni. 

Partidele de opoziție au adus în discuție informații din presă potrivit cărora soția lui Sunak, Akshata Murthy, ar fi fost acționar la o companie care urma să beneficieze de sprijin pentru sectorul de îngrijire a copiilor, anunțată în bugetul din martie. 

Ce implicare a avut prim-ministrul britanic 

„Suntem bucuroși să îl ajutăm pe comisar să clarifice modul în care acest lucru a fost declarat în mod transparent ca un interes ministerial”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Sunak, confirmând că ancheta are legătură cu firma de îngrijire a copiilor. 

Ancheta este o rușine pentru Sunak, care a intrat în funcție în octombrie, promițând să conducă un guvern integru „la fiecare nivel”, în timp ce încerca să „refacă norocul” partidului său înainte de alegerile naționale așteptate anul viitor. 

Sunak și Murthy sunt cei mai bogați ocupanți dintotdeauna ai 10 Downing Street. Murthy este fiica unuia dintre fondatorii gigantului IT indian Infosys și deține aproximativ 0,9% din companie, în valoare de aproape 600 de milioane de dolari, pe baza prețului acțiunilor de luni. 

Cuplul nu este la prima „abatere” 

Cuplul s-a confruntat cu critici și furie publică în timp ce Sunak era ministru de Finanțe din cauza statutului fiscal „non-domiciliat” al lui Murthy, ceea ce însemna că aceasta nu plătea impozite în Marea Britanie pentru veniturile sale din străinătate. Ulterior, ea a renunțat la acest statut și a declarat că va plăti impozit britanic pentru veniturile sale globale. 

Comisarul, care nu a oferit detalii despre investigație, este responsabil pentru codul de conduită al Camerei Comunelor și investighează orice presupusă încălcare. 

Conform codului de conduită, parlamentarii trebuie să furnizeze informații despre interesele financiare care ar putea fi considerate în mod rezonabil că le influențează activitatea în Parlament. 

În cazul în care investigația constată o încălcare, comisarul îi poate cere lui Sunak să își ceară scuze și să stabilească măsuri pentru a evita orice erori viitoare sau îl poate trimite la o comisie care are puterea de a-l suspenda sau expulza din Parlament, potrivit Reuters.

Liderul adjunct al Partidului Laburist din opoziție, Angela Rayner, a declarat că Sunak ar trebui să publice un registru actualizat al intereselor ministeriale înainte de alegerile municipale de luna viitoare, spunând că eșecul de a face acest lucru a lăsat „o gaură neagră de transparență care permite prim-ministrului și celor pe care i-a numit să se eschiveze de la un control adecvat al afacerilor lor”.