Infofinanciar > Lumea la zi > Cenzura nu este pe placul Kremlinului! Moscova reacționează vehement după ce Republica Moldova a închis ”gura” agitatorilor ruși
Lumea la zi

Cenzura nu este pe placul Kremlinului! Moscova reacționează vehement după ce Republica Moldova a închis ”gura” agitatorilor ruși

bani.md, Maria Zaharova
FOTO: bani.md

Federația Rusă avertizează Republica Moldova după ce autoritățile de la Chișinău au decis blocarea a două site-uri în limba rusă. Moscova a solicitat ridicarea de îndată a ” interdicțiilor discriminatorii asupra difuzării mass-media în limba rusă”. Acțiunea Republicii Moldova a fost catalogată de Kremlin ca un atac îndreptat asupra drepturilor populației rusofone și o încercare vădită de a limita libertatea de expresie a presei, relatează Reuters.

Maria Zaharova, vocea diplomației ruse a transmis un mesaj regimului de la Chișinău prin care a condamnat atitudinea Republicii Moldova de a cenzura presa rusă.  ”Îndemnăm Chişinăul să se abţină să facă paşi care nu au nimic în comun cu adevărata libertate şi cu democraţia şi să ridice interdicţiile discriminatorii asupra difuzării mass-media ruse şi a celor în limba rusă’ a declarat Maria Zaharova.

Mobilul de transmitere a propagandei ruse blocat de autoritățile de la Chișinău

Ordinul de blocare a celor două site-uri rusești a fost transmis, în cursul zile de joi, de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova. Eliminarea conținutului promovat de site-urile de știri Eadayli.com şi Bloknot.ru, reprezintă în accepțiunea purtătorului e cuvânt al ministerului rus de Externe ”un nou pas către expulzarea conținutului și a mass media în limba rusă din spațiul informațional” al Republicii Moldova.

Oficialul Moscovei a subliniat faptul că instituțiile de cenzură din Republica Moldova au interzis o serie de emisiuni și programe în limba rusă și au revocat totodată licențele a șase posturi de televiziune care transmiteau exclusiv în limba rusă. De același tratament a avut parte și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, după ce promulgat un controversat proiect de lege privind mass-media prin care s-a înăsprit controlul guvernamental asupra unor mijloace de comunicare anterior nereglementate, cum ar fi publicațiile online.

”Toate acestea se fac pe fundalul unei activităţi deschis antiruseşti în ţară (în Republica Moldova n.red) din partea mass-media ucrainene şi occidentale”, a completat Zaharova.

Moscova cataloghează aceste măsuri ca fiind  o încălcare a drepturilor minorităților naționale din Republica Moldova unde a fost declarată starea de urgență imediat după declanșarea războiului din Ucraina.

Ultim ordin emis pentru blocarea portalurilor online a fost emis pe 24 octombrie

Ordinul de blocare a site-urilor amintite a fost emis de Alexandru Musteață, Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate ieri invocând faptul că sursele respective de informare promovează „  informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență”, potrivit zdg.md.

”Ordinul ce conţine indicații cu caracter obligatoriu a fost transmis Registratorului Național al domeniului de nivel superior „md” și furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, pentru a bloca, în condițiile legii, imediat accesul utilizatorilor din R. Moldova la sursele menționate”, se arată în comunicatul emis de autoritățile moldovene.

Ultimul ordin emis pentru blocarea portalurilor online a fost emis pe 24 octombrie și a vizat site-urile moldnod.ru și rusnod.ru. De la începutul ”Operațiunii Speciale de Eliberare” au fost blocate peste 10 site-uri care promovau și distribuiau informații false și instigau la ură.

Majoritatea site-urilor găsesc portițe prin care fentează interdicțiile impuse de autorități fie folosesc canalul de comunicare Telegram fie își mută activitatea pe rețeaua de socializare.

Lista portalurilor on-line blocate de Republica Moldova este completată de următoarele site-uri:vkurse.md; ehomd.info; gagauznews.md; sputnik.md; acasa-24.site; rta.md; flux.md; iurierosca.md; rosca.md; indigolotos.info.