Infofinanciar > Lumea la zi > Pravda: Anunțul lui Vladimir Putin după presupusa capturare a Bahmutului. Kievul neagă în continuare informațiile
Lumea la zi

Pravda: Anunțul lui Vladimir Putin după presupusa capturare a Bahmutului. Kievul neagă în continuare informațiile

Ceasurile lui Putin Sursa foto Brookings Institution
Sursa foto Brookings Institution

După ce Ministerul rus al Apărării a anunțat presupusa capturare a Bahmutului, dictatorul rus Vladimir Putin a felicitat compania militară privată Wagner și le-a promis ocupanților premii de stat, arată publicația ucraineană Pravda.

Între timp, Kievul neagă aceste informații și spune că luptele sunt în desfășurare.

Vladimir Putin promite recompense

„Vladimir Putin felicită trupele de asalt Wagner, precum și pe toți militarii din cadrul Forțelor Armate Ruse care le-au oferit sprijinul necesar și acoperirea flancurilor, pentru finalizarea operațiunii de eliberare a orașului Artemovsk [aceasta este ortografia rusă a denumirii anterioare a orașului; Bahmut se numea Artemivsk, iar Rusia încă folosește această denumire – n.r.]. Toți cei care s-au distins vor primi distincții de stat”, transmite TASS, un organ de presă rusesc aliniat la Kremlin, cu referire la serviciul de presă al Kremlinului.

Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a anunțat presupusa capturare a orașului Bakhmut.

Liderul Wagner s-a lăudat cu câștigarea luptelor din Bahmut

La 20 mai, liderul PMC Wagner, Evgheni Prigojin, a postat un videoclip în apropierea gării din centrul orașului Bakhmut, afirmând că mercenarii săi ar fi cucerit complet orașul și că la 25 mai vor preda „apărarea” acestuia soldaților Ministerului rus al Apărării și vor pleca.

Ministerul ucrainean al Apărării a negat capturarea Bakhmut: în ciuda „situației critice” din oraș, soldații ucraineni controlează unele instalații, transmite Pravda.

Controverse cu declarațiile lui Zelenski

Pe de altă parte, preşedintele ucrainean, despre care presa internaţională a scris că a părut să confirme pierderea Bahmut la summitul G7 de la Hiroshima, a retractat duminică prin purtătorul său de cuvânt.

„Întrebarea jurnalistului: ruşii susţin că au cucerit Bahmut”, a scris Serhii Nikiforov pe Facebook. „Răspunsul preşedintelui: Cred că nu”. „În acest mod, preşedintele a negat cucerirea Bahmut”, a adăugat Nikiforov în ucraineană

Ucraina a declarat duminică că încă luptă pentru controlul orașului Bakhmut din estul țării, după ce președintele Volodymyr Zelenskiy a declarat anterior că orașul a rămas „doar în inimile noastre”.

Întrebat înainte de o întâlnire cu președintele american Joe Biden în Japonia dacă orașul se află încă în mâinile Ucrainei după ce rușii au declarat că l-au cucerit în întregime, Zelenskiy a declarat reporterilor: „Cred că nu”.

El a adăugat: „Pentru astăzi, Bakhmut este doar în inimile noastre”.

Secretarul de presă al lui Zelenskiy a precizat ulterior că liderul răspundea la o altă parte a întrebării.

„Întrebarea reporterului: Rușii au spus că l-au luat pe Bakhmut”, a scris Sergii Nykyforov pe Facebook. „Răspunsul președintelui: Cred că nu”.

El a adăugat în ucraineană: „În acest fel, președintele a negat capturarea lui Bakhmut”.

Rusia a afirmat sâmbătă că a capturat în totalitate orașul zdrobit din estul Ucrainei, ceea ce, dacă se va adeveri, ar marca sfârșitul celei mai lungi și mai sângeroase bătălii din cele 15 luni de război.

„Este o tragedie”, a declarat Zelenskiy. „Nu există nimic pe acest loc”.

Asaltul asupra orașului, în mare parte ras la pământ, a fost condus de trupe din grupul de mercenari Wagner, al cărui lider Evgheni Prigojin a declarat mai devreme în cursul zilei că trupele sale i-au împins în cele din urmă pe ucraineni afară din ultima zonă construită din interiorul orașului, scrie Reuters.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.