Infofinanciar > Lumea la zi > Șeful Wagner, apel disperat la adresa lui Șoigu! Prigojin: „Vă rog să nu renunțați la flancuri”
Lumea la zi

Șeful Wagner, apel disperat la adresa lui Șoigu! Prigojin: „Vă rog să nu renunțați la flancuri”

Evgeni Prigojin, Sursă foto: TASS
Sursă foto: TASS

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, a acuzat joi unitățile regulate ale armatei ruse că s-au retras cu 570 de metri la nord de orașul Bahmut din estul Ucrainei, lăsând flancurile luptătorilor săi expuse.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ministerului Apărării. Forțele Wagner au fost vârful de lance al asaltului asupra Bahmutului, una dintre cele mai sângeroase și mai lungi bătălii din război, sau cum o numește Moscova „operațiune militară specială”, cu un anumit sprijin din partea armatei regulate în ultimele luni.

Scrisorile lui Prigojin sunt ignorate

Prigojin, care a acuzat în repetate rânduri conducerea militară de vârf a Rusiei că nu a făcut suficient pentru a-i susține oamenii, a cerut Ministerului Apărării să facă tot ce poate pentru a proteja flancurile din Bahmut după ceea ce el a susținut că a fost o retragere a acestora.

„Din nefericire, unități ale Ministerului rus al Apărării s-au retras până la 570 de metri la nord de Bahmut, expunându-ne flancurile”, a declarat Prigojin într-un mesaj vocal. „Fac apel la conducerea de vârf a Ministerului Apărării, în mod public, pentru că scrisorile mele nu sunt citite”, a mai spus Prigojin. „Vă rog să nu renunțați la flancuri”, a spus el, adresându-se ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, și lui Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General.

Ucraina susține recucerirea Bahmutului

Wagner spune că a cucerit cea mai mare parte a orașului distrus, deși cu un cost uman enorm. Dar Ucraina spune că forțele sale au recucerit teritoriul din jurul Bahmut în ultimele zile.

Moscova vede Bahmut, un oraș cu aproximativ 70.000 de locuitori înainte de război, ca un potențial punct de mijloc pentru a cucerirea restului regiunii industriale Donbas din estul țării, care se învecinează cu Rusia, scrie Reuters.

Atât armata ucraineană, cât și armata rusă Wagner au raportat joi, 18 mai, noi retrageri rusești la periferia orașului Bahmut, în timp ce Kievul a continuat cea mai mare înaintare din ultimele șase luni, înaintea unei contraofensive planificate.

Trupele ucrainene din apropierea liniei frontului au declarat că Rusia bombardează drumurile de acces pentru a încetini asaltul ucrainean, care și-a schimbat ritmul după luni de câștiguri lente ale Rusiei în cea mai mortală luptă terestră din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

„Acum, în cea mai mare parte, pe măsură ce am început să avansăm, ei bombardează toate rutele către pozițiile din față, astfel încât vehiculele noastre blindate nu pot livra mai multă infanterie, muniție și alte lucruri”, a declarat Petro Podaru, comandantul unei unități de artilerie ucrainene.

Armata ucraineană, care a fost prudentă până acum în raportarea câștigurilor în zonă, a declarat că trupele au avansat în unele locuri cu mai mult de un kilometru și jumătate. Forțele sale au fost în defensivă timp de o jumătate de an, rezistând unei uriașe ofensive de iarnă și primăvară a Moscovei, în urma căreia au obținut doar câștiguri lente.

„În ciuda faptului că unitățile noastre nu au un avantaj în ceea ce privește echipamentul … și personalul, ele au continuat să avanseze pe flancuri și au acoperit o distanță cuprinsă între 150 și 1.700 de metri”, a declarat purtătorul de cuvânt militar Serghi Șerevati în comentarii televizate.

Câștigurile Ucrainei au fost însoțite de o divizare publică tot mai profundă în cadrul forțelor rusești între Wagner, care a condus campania Bahmut, și armata regulată rusă.