Lumea la zi

Popularitatea lui Putin este în declin! Nici rușii nu îl mai suportă pe președinte

Putin sursa foto radiofreeeurope.com
sursa foto radiofreeeurope.com

Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie publicate miercuri, 28 septembrie,  cota de popularitate a președintelui rus Vladimir Putin a înregistrat a doua cea mai mare scădere din cei 20 de ani de mandat, pe măsură ce crește disensiunea față de chemarea rezerviștilor pentru a sprijini trupele sale tot mai puține din Ucraina.

77% dintre rușii intervievați luna aceasta de organizația de sondare imparțială Levada Center au indicat că sunt de acord cu actele prezidențiale ale lui Putin. Este o scădere de șase puncte față de proporția anterioară de 83%, care a fost practic constantă în cele șapte luni care au urmat ordinului lui Putin de a invada complet Ucraina.

Nimeni nu îl privește cu ochi buni pe Putin

Este, de asemenea, cea mai accentuată scădere a favorabilității lui Putin din 2018, când liderul de la Kremlin a mărit vârsta de pensionare pentru angajații ruși și a declanșat proteste de amploare. Săptămâna aceasta, în Rusia, zeci de mii de persoane au manifestat împotriva chemării de către Putin a cel puțin 300.000 de rezerviști pentru a lupta pe frontul din Ucraina. În timpul primelor zile ale protestelor anti-mobilizare, sute de persoane au fost reținute, relatează The Moscow Times.

În săptămâna de după începerea campaniei de recrutare, care a fost criticată ca fiind nediscriminatorie atât de susținătorii, cât și de detractorii lui Putin, se preconizează că aproximativ 200.000 de persoane au părăsit Rusia de teama mobilizării parțiale.

Mai mult, studiul Levada a constatat scăderi mai mici în ceea ce privește sprijinul pentru premierul rus Mihail Mișușin, cabinetul său și parlamentul rus. Comparativ cu două treimi în august, doar șase din zece ruși cred acum că națiunea lor se îndreaptă pe calea cea bună. Alți 27%, în creștere cu 3% față de luna precedentă, consideră că se îndreaptă într-o direcție greșită. Levada, pe care guvernul rus a desemnat-o drept „agenție străină”, a realizat un sondaj în rândul a 1.600 de persoane din 137 de orașe și localități rusești în perioada 22-28 septembrie, conform sursei citate.

Potrivit unui sondaj publicat în iunie de Pew Research Center, pe măsură ce invazia rusă în Ucraina escaladează, popularitatea lui Vladimir Putin în lume a scăzut la minimul ultimilor 20 de ani. Potrivit Pew, o medie de 9% dintre respondenții din 18 națiuni au declarat că au încredere în Putin pentru a „face ceea ce trebuie în ceea ce privește afacerile internaționale”. Acest lucru contrastează cu Xi Jinping din China, care a primit 18% din încredere, Joe Biden din Statele Unite, care a primit 60%, și Olaf Scholz din Germania, care a primit 59%.

De-a lungul celor 20 de ani de mandat, poziția lui Putin a scăzut în fiecare țară. Dar în 2022, aceste cifre în fiecare țară în care se cunosc tendințele au atins minime istorice, potrivit Pew. Respondenții de dreapta, care l-au privit adesea mai pozitiv pe Putin, au observat un declin considerabil al popularității lui Putin. Concluziile sondajului au relevat o corelație între scăderea încrederii în Putin și percepțiile nefavorabile despre Rusia, 85% dintre respondenții la sondajul Pew au declarat în medie că au o impresie negativă despre Rusia.

Potrivit Pew, Polonia a avut cea mai mică încredere în Putin (2%), precum și cea mai nefavorabilă percepție a Rusiei (97% dintre respondenții polonezi au declarat că au avut această atitudine).