Infofinanciar > Lumea la zi > Amenințarea rusă: Ce arme ar putea folosi de acum Moscova împotriva întregii lumi
Lumea la zi

Amenințarea rusă: Ce arme ar putea folosi de acum Moscova împotriva întregii lumi

Tancuri
Sursă foto: Economica

Rusia, prin vocea președintelui Vladimir Putin, a declarat miercuri instaurarea unui ordin de mobilizare parțială la șapte luni după ce a început invazia în Ucraina. Această mobilizare îi va oferi ministrului Apărării, Serghei Șoigu, posibilitatea de a pune în teren mai multe unități și, aparent, de a învăța din unele dintre exercițiile recente ale Rusiei. Presa de stat rusă a relatat că Rusia va trimtie notificări celor care vor fi mobilizați.

„Baza pentru desfășurarea mobilizării unităților militare, comisariatele militare și aparatul de întărire sunt pregătite pentru mobilizare. A sosit momentul să punem în practică experiența dobândită în timpul exercițiilor strategice anuale”, afirmă presa de stat rusă. Potrivit aceluiași raport, cei mobilizați, după cum rezultă din decretul prezidențial, vor beneficia de statutul de militari prin contract.

Decizia de mobilizare luată de Moscova va crește efectivele armatei ruse cu 137.000 de soldați, dar aparent va dura luni de zile pentru a se realiza acest lucru. „Forța de luptă a trupelor aeriene continuă să fie una de reacție rapidă”, a precizat Tass.

Mai mulți parașutiști

Acest lucru creionează imaginea tipurilor de arme și de trupe care ar putea fi folosite în cadrul mobilizărilor. Un alt aspect al mobilizării este că prin aceasta se pot elibera și alte unități militare care să fie folosite în războiul din Ucraina. De exemplu, rapoartele din Ucraina și de pe rețelele de socializare spun că Rusia a mutat elemente ale regimentului său de 217 de parașutiști din Siria în Ucraina. Rusia s-a concentrat foarte mult pe unitățile sale de parașutiști în ultimii ani și a trimis deja unele dintre aceste unități în lupte. În aprilie, BBC a raportat că regimentul 331 de parașutiști din cadrul Gărzii a fost grav afectat în luptele din Ucraina. Rapoartele ucrainene spun că și Regimentul 137 aerian al Diviziei 106 aeriene a Forțelor Armate ale Federației Ruse a suferit pierderi recent. Au existat, de asemenea, rapoarte privind refuzul forțelor aeriene rusești (VDV) de a lupta în Ucraina.

Unitățile rusești care au participat la război au înregistrat un bilanț destul de ambiguu în Ucraina, nu numai în ceea ce privește abuzurile asupra civililor, ci și în ceea ce privește performanțele și eșecurile lor pe câmpul de luptă. Multe unități au echipamente defecte, ceea ce a dus la performanțte slabe din partea armatei ruse. Un membru al regimentului 56 de asalt aerian al Gărzilor, cu baza în Crimeea, a detaliat unele dintre aceste eșecuri într-un jurnal al unui soldat publicat de diverse mass-media.

Lipsa de vehicule

Rusia a pierdut deja o mulțime de tancuri și alte vehicule în războiul din Ucraina. Până în luna mai ar fi pierdut peste 650 de tancuri și 3.000 de vehicule, iar astăzi pierderile sunt și mai mari. Un articol din august de la Bloomberg nota că „până la 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în război, a declarat luni subsecretarul american al apărării pentru politică, Colin Kahl, în cadrul unei ședințe obișnuite a Pentagonului. Evaluarea SUA a fost, de asemenea, că Rusia a folosit un procent semnificativ din munițiile sale cu precizie, inclusiv rachete lansate din aer și de pe mare, și a pierdut până la 4.000 de tancuri și alte vehicule blindate”, a spus el. Se pare că Rusia a folosit în Ucraina echipamente vechi, inclusiv tancuri T-62, scrie The Jerusalem Post.

Acest lucru lasă Rusia cu mai puține opțiuni în timp ce mobilizează mai mulți soldați. Va fi capabilă să echipeze noile unități cu tipul de tehnologie modernă pe care o cer câmpurile de luptă, cum ar fi dispozitive electro-optice și de război electronic, senzori și vehicule moderne? Rusia a apelat deja la folosirea dronelor iraniene pentru a lovi Ucraina. Shahed-136 sunt doar niște simple drone kamikaze ieftine. Nu sunt foarte mari și nu sunt folosite până acum în număr mare.

Totodată, se crede că Rusia încearcă să își completeze arsenalul, scotocind prin lume în căutare de arme. Rusia se află sub sancțiuni și nu are mulți „prieteni” și aliați care să-i vândă echipamentele de care are nevoie. Coreea de Nord este un loc în care Rusia poate căuta sisteme militare, precum cele de artilerie. Armata rusă este competentă în domeniul artileriei de sute de ani și va dori mai multe echipamente de acest gen pentru a fortifica orice fel de linie de front. Se crede că Rusia cumpără rachete și obuze din Coreea de Nord pentru a se aproviziona sau pentru a reface stocurile de muniții.

Mai multe tancuri

Rusia a utilizat o varietate de tancuri și vehicule în războiul din Ucraina. Nu este clar dacă a ales în mod intenționat, uneori, să trimită vehicule mai vechi ca „carne de tun”, sau dacă Rusia pur și simplu nu are suficiente echipamente pentru a duce războiul așa cum dorește. O parte din lumina reflectoarelor au fost îndreptate asupra întrebărilor care decurg din performanța tancurilor rusești mai moderne T-90. Potrivit armatei ucrainene, un tanc T-90M „Proryv” a fost capturat recent de forțele ucrainene. În raport se spune că „primii au primit cel dintâi lot al acestor tancuri abia în anul 2020. Primul lot a fost transferat la Divizia a 2-a de pușcași motorizați Taman din cadrul Armatei 1 de tancuri a Gărzii. Т-90М „Proryv” a fost dezvoltat ca parte a proiectului de cercetare și dezvoltare „Proryv-3″ și este o versiune îmbunătățită a MBT-ului rusesc Т-90, care la rândul său este o actualizare a tancului Т-72 din epoca sovietică”.

Rusia dispunea de aproximativ 3.300 de tancuri operaționale la începutul războiului. A pierdut până la 1.000 de tancuri, dar nu este clar câte dintre acestea proveneau din stocul de tancuri operaționale sau din tancuri mai vechi, dintre care Rusia mai avea încă aproximativ 10.000 de tancuri de diferite varietăți, potrivit unui articol de la Kyiv Independent. Articolul respectiv notează că „Rusia a pierdut cel puțin 220 de tancuri T-72B mai vechi și aproximativ 270 de versiuni T-72B3/M ale calului său de bătaie, modificate în anii 2010. Bilanțul mai include cel puțin 35 de T-80BVM și peste 20 de tancuri T-90A/M, pe care experții ucraineni le consideră cele mai avansate și mai rezistente tipuri de tancuri rusești”. Rusia are mult mai multe T-72 T-80 T-80 T-90 și tancuri mai vechi care datează din timpul Războiului Rece, cum ar fi T-62. Se pare că Rusia nu și-a angajat cele mai bune unități blindate în lupte până acum, ceea ce înseamnă că ar putea fi desfășurate mai multe T-90 și cea mai modernă versiune a acestora.

Forțele aeriene ale Rusiei

Se pare că Rusia s-a abținut să angajeze trupe masive ale forțelor aeriene în războiul din Ucraina. Au existat unele asalturi aeriene cu ajutorul elicopterelor în apropiere de Kiev, dar aceste eșecuri au părut să pună capăt atacurilor aeriene pe care Rusia le-a desfășurat deasupra Ucrainei. De asemenea, Rusia nu a reușit să supravegheze spațiul aerian, deoarece dronele sale ISR, cum ar fi Orlan-10, nu funcționează bine și au suferit pierderi.

Un articol de la Defense News notează: „Avioanele de război rusești ar ataca, conform rapoartelor, doar ținte cu coordonate cunoscute, la apelul forțelor terestre rusești. Dar lipsa dronelor de recunoaștere tactică fiabile Rusiei înseamnă că multe dintre unitățile sale terestre nu pot vedea ce se află dincolo de următorul deal, degradând și mai mult capacitățile de recunoaștere-atac. În concluzie, strategia ucraineană de stopare a accesului aerian de către ruși a facilitat succesul contraofensivei ucrainene.”

Rusia are propriile sale sisteme de apărare aeriană, cum ar fi sistemul Pantsir, dar, potrivit rapoartelor, radarele rusești de apărare aeriană au suferit pierderi și din cauza faptului că SUA au furnizat Ucrainei rachete anti-radiație de mare viteză. Potrivit rapoartelor, Rusia a pierdut aproximativ 50 de avioane. Rusia a recurs la rachete de croazieră mai degrabă decât la lovituri aeriene, iar această metodă nu i-a permis să obțină superioritate aeriană sau să câștige conflictul. Forțele aeriene ale Rusiei au fost în mare parte absente din conflict. Acest lucru s-ar putea schimba acum, iar Rusia ar putea alege să folosească Su-34 cu muniții ghidate sau Su-30, care transportă muniții neghidate. Rusia are, de asemenea, Su-35. A folosit Su-34 în Siria și nu este clar de ce Rusia nu a folosit mai multe avioane în Ucraina. Se pare că îi este teamă să nu le piardă. Cu câteva sute de avioane care ar putea fi folosite, se pare că Rusia le-a păstrat în mare parte în bazele lor.

La ce să ne așteptăm în continuare

Întregul război de până acum a fost purtat de Rusia pe bani puțini. Aceasta a încercat să distrugă Ucraina fără a angaja un număr mare de trupe și fără a risipi prea mult echipament. Cu toate acestea, această abordare fragmentară a războiului a dus oricum la pierderi uluitoare, deoarece uzura își spune cuvântul. Acum, Rusia se mobilizează în timp ce iarna se apropie, iar Rusiei îi plac contraofensivele de iarnă. S-ar putea să se pregătească să folosească trupele nou mobilizate pentru a susține trupele slăbite care se află deja în Ucraina. Până acum, Rusia s-a bazat pe mercenari, prizonieri, luptători cecani și separatiști ucraineni locali pentru a duce o parte din lupte. Multe dintre unitățile pe care le-a trimis în Ucraina au fost distruse, odată cu echipamentele acestora.         În condițiile în care Rusia se bazează acum pe dronele iraniene, nu este clar dacă Moscova este pregătită să riște vreuna dintre trupele sale „placate cu aur”, cum ar fi navele și avioanele mari sau tancurile moderne. Asta pentru că fiecare navă scufundată sau avion doborât sau tanc modern pierdut este un mare eșec pentru Moscova și o rușine; și o victorie pentru NATO.

Există și alte întrebări cu privire la ceea ce ar putea face Rusia în continuare. Moscovei îi place să facă aluzie la atacurile cu arme nucleare ca un avertisment pentru Occident. Există, de asemenea, întrebări cu privire la decizia Rusiei, de a înrola oameni care nu au experiență militară sau de a chema veterani. Ar putea dura luni de zile pentru a antrena noi unități sau pentru a-i readuce pe acești oameni în vechile lor unități. În ceea ce privește alte echipamente, Rusia ar putea muta sisteme de apărare antiaeriană S-300 și mai multe mortiere 2S4 Tyulpan de 240 mm.