Infofinanciar > Lumea la zi > Polonia sprijină aderarea României la Schengen! Bogdan Aurescu, discuție telefonică cu omologul său polonez, Zbigniew Rau
Lumea la zi

Polonia sprijină aderarea României la Schengen! Bogdan Aurescu, discuție telefonică cu omologul său polonez, Zbigniew Rau

Ministrul MAE, Bogdan Aurescu
Sursă foto: capital.ro

Ministrul Afacerilor Externe din România, Bogdan Aurescu, a avut miercuri o convorbire telefonică cu omologul său polonez, Zbigniew Rau. Șefii celor două diplomații au subliniat caracterul excelent al relațiilor de Parteneriat Strategic dintre cele două state, cu precădere pe dimensiunea politică și de securitate.

Cei doi miniștri au discutat cu prioritate despre organizarea, în prima parte a anului 2023, a celei de-a doua ședințe comune a  Guvernelor României și Poloniei, după cea de la Varșovia, din martie 2022.

Șeful diplomației române a transmis mulțumiri pentru sprijinul ferm și activ al Poloniei pentru aderarea României la spațiul Schengen. Ministrul Zbigniew Rau a reiterat susținerea puternică și activă a Poloniei pentru obiectivul aderării României cât mai curând posibil și a evidențiat că țara sa va continua să sprijine eforturile României, inclusiv în dialogul cu statele membre, și a exprimat speranța într-o evoluție pozitivă pe acest dosar, având în vedere că este corect din toate punctele de vedere ca România să adere cât mai curând, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe.

Vrem o relație mai apropiată cu Polonia

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a arătat că România dorește intensificarea dialogului politic bilateral pe toate componentele, precum și în formatele trilaterale de consultare avute de România împreună cu Polonia, inclusiv Trilaterala România-Polonia-Turcia.

Cei doi oficiali au avut, de asemenea, un schimb de vederi privind agenda actuală de securitate, în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

În perspectiva Summitului NATO ce va fi găzduit în 2023 de Lituania, la Vilnius, precum și a ministerialei de externe a NATO din aprilie 2023, cei doi miniștri au discutat perspectivele de cooperare în cadrul Formatului București 9, fiind evidențiată valoarea adăugată deosebită a formatului, precum și importanța menținerii ritmului consultărilor și cooperării în acest format pentru promovarea priorităților comune.

Economia României, peste cea poloneză

Conform celor de la Reuters, creșterea economică a României o va depăși în 2023 pe cea a celorlalte state din apropiere datorită monedei naționale stabile, accesării fondurilor europene și a creșterii investițiilor străine, ca urmare a mutării activității companiilor din Ucraina și Rusia.

De aceea, reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) spun că economia românească va crește cu 3,1% în acest an, în timp ce experții din cadrul Comisiei Europene au preconizat pentru țara noastră o majorare de doar 1,8%.

De asemenea, S&P acordă României cel mai redus calificativ din categoria investment grade și se așteaptă la scăderea deficitului fiscal.

Cumulat, aceste prognoze asupra economiei din țara noastră va duce la depășirea Polonieiși a Ungariei, țară care este afectată grav de inflație.

În ultimul deceniu, România a devenit a douacea mai puternică economie est-europeană, după Polonia. PIB-ul per capita a fost la 74% din media UE în 2021, în creștere cu 21% comparativ cu anul 2010, scriu cei de la Jurnalul.

În prezent, atât administrația de la Varșovia (Polonia), cât și cea de la Budapesta (Ungaria), se află în conflict  cu Comisia Europeană pe tema statului de drept.

Luând în considerare acest lucru, oficialii de Bruxelles au decis să blocheze celor două țări sume importante din cadrul fondurilor europene promise prin PNRR.