Lumea la zi

Polonia refuză sisteme de apărare de la Germania! Ucraina are nevoie mai mult de ele

rachete
sursa: timpul.md

Polonezii au refuzat o ofertă pentru sisteme de apărare aeriană din partea Germaniei, susținând că Ucraina are nevoie mai mult de ele și ar trebui să le primească în schimb aceștia.

La începutul săptămânii, Germania i-a oferit Poloniei sisteme de apărare antiaeriană, compuse din avioane Eurofighter și rachete Patriot, cu scopul de a ajuta Varșovia  să-și apere spațiul antiaerian.

La început, în urma tragediei de la granița dintre Polonia și Ucraina, unde doi polonezi au fost uciși, Varșovia a părut să considere oferta germanilor. Însă, aceștia au declinat propunerea Germaniei. Ministrul polon al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că în urma unor noi atacuri cu rachete rusești în Ucraina, i-a cerut Germaniei ca oferta sistemelor de apărare antiaeriene să fie transferate ucrainenilor. Acesta a menționat că acestea ar trebui folosite la granița de vest a Ucrainei, care este, desigur, frontiera cu Polonia.

„Acest lucru va proteja Ucraina de noi victime, pene de curent și va crește securitatea la granița noastră de est”, a adăugat ministrul Blaszczak, citat de Mediafax. Astfel, sistemele antiaeriene vor contribui pozitiv la apărarea ambelor țări impotriva pericolului rusesc.

Polonia, viitoarea putere militară supremă din Europa

Polonia are la momentul actual cea mai bună armată din Europa și devine din ce în ce mai puternică. Paranoia Poloniei cu privire la Rusia a determinat-o să nu asculte ideea predominantă în marea parte a Europei, conform căreia războiul convențional este de domeniul trecutului. În schimb, Polonia construiește ceea ce este acum pe cale să devină cele mai puternice forțe terestre din UE.

„Armata poloneză trebuie să fie atât de puternică și să aibe o forță atât de mare încât nici să nu fie nevoită să lupte”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki în ajunul zilei de Independență a Poloniei, informează Politico.

„Polonia a devenit cel mai important partener al nostru în Europa continentală”, a declarat un înalt oficial al armatei americane în Europa, citând rolul crucial pe care Polonia l-a jucat în susținerea Ucrainei și în consolidarea apărării NATO în regiunea baltică.

Polonia a întrecut Germania la nivelul militar

În timp ce Germania, tradiționalul aliat cheie al SUA din regiune, rămâne un punct de sprijin ca centru logistic, dezbaterile interminabile ale Berlinului cu privire la modul de resuscitare a armatei sale și lipsa unei culturi strategice au împiedicat eficiența sa ca partener, a declarat oficialul.

În timp ce Germania continuă să dezbată detaliile a ceea ce ea numește „Zeitenwende” (Punct de cotitură), ori punctul de cotitură strategic declanșat de invazia Rusiei în Ucraina, Polonia a trecut deja la investiții substanțiale. Varșovia a declarat că își va crește ținta de cheltuieli pentru apărare de la 2,4% din produsul intern brut la 5%

Între timp, Germania, care a cheltuit anul trecut aproximativ 1,5% din PIB pentru apărare, dezbate dacă poate menține obiectivul NATO de 2% după ce va epuiza un fond de investiții în apărare de 100 de miliarde de euro pe care l-a aprobat la începutul acestui an.