Infofinanciar > Lumea la zi > Polonia cere investiții de sute de miliarde de euro. Sectorul energetic al țării trebuie reconstruit de la zero
Lumea la zi

Polonia cere investiții de sute de miliarde de euro. Sectorul energetic al țării trebuie reconstruit de la zero

PawelStraczynski
sursa kongres590.pl

Până în 2030, sectorul energetic polonez necesită investiții de până la 370 de miliarde de euro. Acest efort este comparat de vicepreședintele departamentului financiar Pekao S.A., a doua cea mai mare bancă din țară, cu reconstruirea Poloniei după cel de-al Doilea Război Mondial.

Președintele Pawel Straczynski a participat la discuția de grup „Diversificarea energetică europeană: Modul în care sursele alternative, rutele și tehnologiile curate pot consolida securitatea energetică” , care a avut loc la Casa Poloniei în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția. În opinia sa, proiectele cu emisii zero sau scăzute reprezintă viitorul sectorului energetic polonez.

Investiții private în acest proiect

Nu vor fi însă doar investiții ale companiilor de stat și ale entităților naționale din Polonia. „În momentul de față se încheie a doua etapă a proiectului de creare a parcurilor eoliene offshore. Din punct de vedere al procedurilor, această etapă este despre acordarea permiselor pentru crearea de insule artificiale. Coada de așteptare a investitorilor privați este destul de lungă”, a declarat președintele Straczynski. 

„În cadrul acestei sume sunt investiții banii atât în infrastructura energetică, cât și în construcția de noi surse de energie, dar și în rețelele de distribuție, inclusiv de electricitate, gaz, iar mai târziu și hidrogen. De asemenea, trebuie creată și infrastructura legată de transportul și prelucrarea combustibililor și de stocarea energiei”, a mai adăugat reprezentantul Pekao S.A.

 Strategia ESG

Investițiile inovatoare în sectorul energetic sunt atractive pentru companii și bănci din mai multe puncte de vedere. În primul rând, ele se încadrează perfect în strategia ESG.

„În Polonia, politica ESG abia a fost introdusă, dar primim semnale clare în ceea ce privește instituțiile de finanțare din Europa sau din lume că, indiferent de atractivitatea lor economică, nu se vor angaja în investiții care nu corespund politicilor lor ESG”, a explicat un reprezentant al Bank Pekao S.A.

În plus, finanțarea instalațiilor moderne de producere a energiei electrice este atractivă pentru investitori, deoarece contractele sunt derulate de entități de mari dimensiuni, cu fundații stabile, sau de societăți mixte specializate, formate de entități poloneze cu parteneri de afaceri străini. Președintele Strączyński a evidențiat cooperarea Grupului energetic polonez cu Orsted și cea a Orlen cu Nordland în construcția de parcuri eoliene offshore ca exemple de activități, conform El Mundo Financiero.