Infofinanciar > Lumea la zi > Politico: UE cere ajutorul lui Elon Musk pentru a-și lansa sateliții Galileo. Programul spațial european, în impas
Lumea la zi

Politico: UE cere ajutorul lui Elon Musk pentru a-și lansa sateliții Galileo. Programul spațial european, în impas

elon musk, sursa foto vanity fair
sursa foto vanity fair

UE apelează la Elon Musk pentru a înlocui rachetele franceze. Publicația POLITICO transmite recent că Bruxelles-ul dorește să negocieze un „acord de securitate” cu SUA pentru a-și menține în funcțiune programul spațial, aflat în prezent în impas.

Comisia dorește să negocieze „un acord de securitate ad-hoc” cu SUA pentru ca firmele sale de rachete să „lanseze în mod excepțional sateliții Galileo”. Astfel, Comisia Europeană dorește să semneze acordurile cu companiile spațiale private americane, precum SpaceX a lui Elon Musk, pentru a lansa sateliți europeni de navigație de ultimă generație, din cauza întârzierilor continue ale sistemului european de rachete Ariane de nouă generație.

CE vrea să ceară undă verde pentru un acord de securitate ad-hoc

Într-un proiect de solicitare către țările UE consultat de POLITICO, Comisia Europeană intenționează să ceară undă verde pentru a negocia „un acord de securitate ad-hoc” cu SUA pentru ca firmele sale de rachete să „lanseze în mod excepțional sateliții Galileo”.

Comisia consideră că doar lansatorul greu Falcon 9 al SpaceX și sistemul Vulcan al United Launch Alliance sunt în măsură să trimită pe orbită noii sateliți de geonavigație Galileo ai UE, care cântăresc aproximativ 700 de kilograme fiecare.

Căutarea ajutorului SUA pentru a menține în funcțiune programul său spațial emblematic pune la îndoială ideea de autonomie strategică a UE. Galileo este un motiv de mândrie pentru UE, care încearcă să devină mai puțin dependentă de alte regiuni pentru infrastructura, serviciile și tehnologia critică – o căutare puternic susținută de Paris.

UE, nevoită să ceară asistență

UE este nevoită să caute asistență pentru a lansa noi versiuni ale sateliților săi de navigație, deoarece racheta Ariane 5, dezvoltată de ArianeGroup, cu sediul în Franța, și lansată de la portul spațial francez din America de Sud, în Guyana Franceză, va fi retrasă în următoarele luni. Implementarea înlocuitorului său, Ariane 6, a fost amânată; în prezent, se așteaptă ca noul sistem să efectueze o lansare inaugurală la sfârșitul acestui an, iar implementarea comercială completă să înceapă anul viitor.

Alternativa la seria Ariane ar fi fost lansarea sateliților Galileo cu ajutorul rachetelor Soyuz de fabricație rusească, o versiune a acestora fiind utilizată și la baza din Guyana Franceză. Cu toate acestea, de la invazia Rusiei în Ucraina, două lansări Galileo cu ajutorul rachetelor Soyuz au fost anulate, ceea ce a dus la căutarea de alternative.

Sateliții Galileo transmit către Pământ date de navigație de mare acuratețe și date precise privind timpul – și oferă, de asemenea, un serviciu criptat strict secret pentru a fi utilizat de agențiile guvernamentale. Acest lucru înseamnă că, de obicei, lansările pot fi efectuate numai de pe teritoriul UE, în conformitate cu reguli stricte de securitate.

„Având în vedere informațiile sensibile din punct de vedere al securității … incluse în sateliții Galileo, este necesar un acord de securitate ad-hoc cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic cu [SUA], pentru a proteja integritatea sateliților și a constelației Galileo”, se arată într-o parte a unui proiect de propunere a Comisiei, consultat de POLITICO.

Țările UE vor trebui să aprobe negocierile pentru un acord, care ar urma să se înscrie sub umbrela acordurilor permanente privind schimbul de informații clasificate, se arată în propunere.

Capacitatea de a lansa sateliți și oameni în spațiu independent de alte puteri a fost o parte esențială a eforturilor francezilor de a dezvolta conceptul de autonomie strategică pentru Europa.

Europa nu este capabilă să gestioneze alternative nivel spațial

Însă necesitatea de a contracta lansări de infrastructuri spațiale critice cu companii private care operează în SUA subminează argumentul că Europa este capabilă să își gestioneze propria alternativă la constelațiile americane GPS, rusești Glonass și chineze BeiDou.

„Analizele sunt … în curs de desfășurare pentru a stabili dacă lansarea cu un furnizor alternativ de servicii de lansare ar fi fezabilă sau nu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Sonya Gospodinova, adăugând că nu a fost luată încă nicio decizie. Se fac evaluări privind compatibilitatea tehnică, securitatea locului de lansare și costurile, a spus ea.

În timp ce racheta Falcon a SpaceX este deja operațională, ULA plănuiește abia în luna mai prima sa misiune Vulcan. Agenția Spațială Europeană cu sediul la Paris, care nu este o instituție a UE, dar care ajută la gestionarea Galileo și administrează portul spațial din Guyana Franceză, a analizat deja opțiuni alternative de lansare a sateliților.