Infofinanciar > Lumea la zi > Orban vorbește limba lui Putin la Bruxelles! Ungaria se opune vehement plafonării prețurilor la gazul rusesc
Lumea la zi

Orban vorbește limba lui Putin la Bruxelles! Ungaria se opune vehement plafonării prețurilor la gazul rusesc

Comisia Europeana, forbes.ro
FOTO: forbes.ro

Budapesta a respins cu vehemență plafonarea prețului pentru gazul rusesc, în cadrul reuniunii miniștrilor de Energie din Uniunea Europeană, relatează cei de la TASS.

Ministrul ungar de externe, Peteer Szijarto a confirmat anunțul în cursul zilei de vineri. Șeful diplomației ungare este de părere că această plafonare ar fi de fapt o sancțiune energetică ascunsă, și nu ar fi dispuși să negocieze pentru sancțiunile energetice.

Executivul din capitala Ungariei anunțase deja încă din 24 august că nu ar fi dispus să participe la masa discuțiilor dacă se va propune impunerea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Tot în cursul zilei de astăzi, ministrul de externe în timp ce se afla spre Bruxelles, a precizat că planul pe care îl propune Comisia Europeană reprezintă o amenințare la adresa Ungariei și ar provoca o sistare imediată a exporturilor totale de gaze naturale pe care le operează Rusia.

Declarația oficialului se rezumă la o postare pe Facebook : „Nu ai nevoie de un Premiu Nobel pentru a-ți da seama de asta”, ministerul ungar de externe și-a completat declarația și a mai adăugat următoarele:

„ „În această dimineață (…) ne vom da toată silința să facem Bruxelles-ul să înțeleagă în sfârșit că livrările de gaze naturale nu sunt un subiect ideologic sau politic, ci unul ce ține de realitatea fizică” conform agenției Reuters.

Europa a solicitat plafonarea prețului gazul rusesc

Ursula von der Leyen, cu o zi în urmă, a propus înaintarea către Consiliului UE un plan de stabilire a unui plafon pentru gazele naturale din Rusia.

În altă ordine de idei, Vladimir Putin a lansat o serie de amenințări prin care susține că va sista livrările de energie dacă vor fi adoptate plafoanele de preț pentru gaz. ”Occidentul va tremura de frig”, încheie Putin.

Pentru ca plafonarea să fie valabilă, la fel ca embargoul impus la începutul lunii iunie, este necesar de aprobarea, prin vot unanim, al statelor membre. Executivul maghiar nu deține un portofoliu al Energiei, din această cauza Peter Szijjarto este cel care reprezintă Budapesta, conform hotnews.ro

Întâlnirea de la Bruxelles a fost convocată de Cehia și în momentul de față este țara care deține președinția rotativă a Uniunii Europene. Tot Praga a propus întâlnirea de urgență a Consiliului pentru Energie, în ideeea că Europa va produce o soluție pentru a stopa criza energiei. Din păcate războiului energetic dus de Rusia, se adâncește în lipsa unui consens la nivelul Uniunii Europene,