Lumea la zi

POLITICO: Rishi Sunak îndeamnă țările occidentale să „condamne fără echivoc” Rusia

Rishi Sunak, Sursă foto: Profimedia
Sursă foto: Profimedia

În ultimul timp, au existat tot mai multe îngrijorări asupra faptului că liderii poltici ai lumii nu vor reuși să cadă de acord asupra unei formulări la sfârșitul summitului G20 din cauza diviziunilor privind modul în care să răspundă la războiul din Ucraina

Rishi Sunak îndeamnă alte țări occidentale să „condamne fără echivoc” Rusia la summitul G20 din această săptămână, pe fondul dezacordurilor dintre lideri cu privire la cât de dură trebuie să fie poziția lor.

Premierul britanic a aterizat luni seară în Bali, Indonezia, pentru reuniunea liderilor G20, unde vor fi prezenți reprezentanții celor mai mari economii ale lumii. Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, participă în numele lui președintelul rus Vladimir Putin.

Poziția lui Rishi Sunak

Întrebat de televiziuni cum îl va aborda pe Lavrov, Sunak a spus: „Voi folosi această ocazie pentru a condamna fără echivoc războiul ostil și ilegal al Rusiei în Ucraina. Și știu că și alți aliați o vor face la fel, pentru că este corect să evidențiem ceea ce se întâmplă și să cerem socoteală Rusiei pentru asta.”

În ultimul an, guvernul britanic s-a numărat printre cei care au făcut presiuni pentru ca Occidentul să adopte cea mai dură poziție față de Rusia după invazia acesteia în Ucraina.

Întrebat dacă diviziunile din cadrul G20 înseamnă că nu va exista o condamnare colectivă a Rusiei, Sunak a răspuns: „G20 este un forum foarte diferit față de G7, de exemplu. G7 este un grup de democrații liberale care gândesc la fel, cu valori similare. Trebuie să recunoaștem că G20 este o grupare diferită. Dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să ne implicăm în el.”

El a adăugat: „Ar trebui să ne facem auzite vocile și să colaborăm în mod constructiv cu oamenii acolo unde putem, pentru a face o diferență și pentru cei de acasă.”

Summitul G20

POLITICO a relatat în weekend că oficialii indonezieni care organizează summitul au făcut presiuni pentru ca guvernele occidentale să facă concesii cu privire la cât de ferm condamnă Rusia, pentru a conveni asupra unui comunicat comun.

Au existat temeri că liderii prezenți în cadrul summitului G20 nu vor reuși să ajungă la un acord asupra unui text la finalul întâlnirii din cauza diviziunilor privind modul în care să răspundă la războiul Rusiei din Ucraina.

Planurile de a face o „fotografie de familie” tradițională a tuturor participanților la G20 au fost, de asemenea, puse în pericol, deoarece liderii occidentali au vrut să evite să fie fotografiați alături de Lavrov. Oficialii indonezieni analizează opțiunea de a limita fotografia la șefii de stat sau de guvern, astfel încât să îl excludă pe ministrul rus de externe.

Luni, Serghei Lavrov a respins un raport potrivit căruia ar fi fost transportat la spital la sosirea la summit, încărcând un videoclip cu el însuși în tricou și pantaloni scurți și acuzând mass-media occidentale de răspândirea de neadevăruri.