Lumea la zi

Putin, Xi Jinping și Joe Biden se întâlnesc! Vestul și Estul s-ar putea ciocni la următorul summit G20

USA, Rusia si China Sursa foto Business Insider
Sursa foto: Business Insider

Președintele indonezian, Joko Widodo a confirmat prezența liderului de la Kremlin, Vladimir Putin și a omologului său chinez, Xi Jinping la summitul G20 din luna noiembrie a acestui an din Bali.

Summitul G20 în 2022 va fi găzduit de către Indonezia. Președintele statului a confirmat în cadrul unui interviu pentru cei de la Bloomberg faptul că Putin și Xi Jinping vor fi prezenți: „Xi Jinping va veni. Președintele Putin mi-a spus, de asemenea, că va veni.”

Conform POLITICO, această întâlnire dintre liderii statelor va fi una extrem de tensionată, având în vedere situația actuală din Ucraina, produsă de către liderul de la Kremlin. La aceeași masa vor sta Biden, Putin și Xi Jinping. Aceasta este prima întrevedere între aceștia de la începutul războiului.

În luna martie, președintele american a transmis faptul că Rusia ar trebui eliminată din G20, pe fondul celor izbucnite în Ucraina.

Va veni Zelenski să-l vadă pe Putin?

Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, este așteptat să participe la acest summit. Acestuia i-a fost acordată o invitație din partea țării-gazdă Indonezia, care pregătește terenul pentru o potențială întâlnire cu Putin.

Conform tradiției indoneziei, statul lui Joko Widodeste are o poziție  neutră referitoare la războiului declanșat la finele lunii februarie a acestui an. De asemenea, Jokowi este primul lider asiatic care a vizitat Kievul și Moscova de la începutul acestei invazii.

Ceea ce este de notat în acest caz, este și deplasarea lui Xi Jinping în afara Chinei continentale. Aceasta ar fi prima ieșire în trei ani, excluzând scurta deplasare la Hong Kong în iunie 2022.

Biden vs Xi Jinping 

Nici situația dintre Beijing și Washington nu este una fericită. Tensiunile au început să se încordeze din ce în ce mai tare având în vedere faptul că Nancy Pelosi a vizitat insula Taiwan, în ciuda amenințărilor chinezești. Conform Wall Street Journal, pregătirile sunt în toi pentru întâlnirile dintre acești lideri.

Sumitul din 2021

Summitul G20 din anul 2021 a avut loc la Roma. La acel moment, liderii au notat faptul că economia mondială este pe o scară ascendentă, având în vedere situația pandemică. Chiar și în aceste condiții, redresarea a variat foarte mult de la o țară la alta.

„Vom continua să sprijinim redresarea, evitând orice retragere prematură a măsurilor de sprijin, menținând în același timp stabilitatea financiară și sustenabilitatea finanțelor publice pe termen lung și asigurând protecție împotriva riscurilor de evoluție negativă și a efectelor de propagare negative.”, conform declarației liderilor G20.

De asemnea, în cadrul aceluiași summit s-au convenit mai multe măsuri, printre care se numără: „atingerea obiectivului de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade în comparație cu nivelurile preindustriale; accelerarea acțiunile în vederea atingerii la nivel mondial a unui nivel net al emisiilor de gaze cu efect de seră egal cu zero sau a neutralității emisiilor de dioxid de carbon până la mijlocul secolului sau în jurul acestui moment; reafirmarea angajamentul țărilor dezvoltate în ceea ce privește finanțarea combaterii schimbărilor climatice de a mobiliza în comun 100 de miliarde USD pe an și au salutat noile angajamente asumate de unii membri ai G20”, potrivit declarației oficiale a liderilor.