Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: Miniștrii Energiei din UE nu au reușit să ajungă la un acord privind plafonarea prețului gazelor naturale
Lumea la zi

POLITICO: Miniștrii Energiei din UE nu au reușit să ajungă la un acord privind plafonarea prețului gazelor naturale

UE si plafonarea preturilor Sursa foto Economica.net
Sursa foto: Economica.net

O reuniune maraton s-a încheiat cu o diviziune puternică între țări cu privire la planul Comisiei. Eforturile miniștrilor europeni ai Energiei de a ajunge la un acord privind plafonarea prețului la gazele naturale au eșuat marți, după mai mult de șase ore de discuții în care nu s-a ajuns la un acord final.

Consiliul extraordinar al Energiei trebuia să discute propunerile pentru un așa-numit „mecanism de corecție al pieței”. Acesta era menit să evite astfel de creșteri dramatice ale prețurilor, ca cele din vară, care au avut ca efect turbulențele de pe piețele energetice cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.

Diferențe între țările europene

Dar există diviziuni foarte profunde între țările UE cu privire la necesitatea de a stabili un plafon și, în cazul în care acesta ar trebui să existe, la ce preț ar trebui să fie declanșat, conform politico.eu.

„Data trecută speram să deschidem șampania pentru a sărbători acordul, dar se pare că mai trebuie să ținem sticlele în frigider pentru o vreme”, a declarat ministrul ceh al Industriei, Jozef Síkela, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului UE.

Conform planului inițial al Comisiei Europene, plafonul ar urma să intre în vigoare atunci când prețurile pe hub-ul olandez TTF ating 275 de euro pe megawatt-oră timp de două săptămâni. Dacă aceste prețuri sunt cu peste 58 de euro pe MWh mai mari decât prețurile la gazele naturale lichefiate de pe piața mondială.

Plafonul propus a fost stabilit atât de sus încât nu ar fi fost activat nici măcar în timpul creșterii prețurilor din luna august, când prețurile au ajuns pentru scurt timp la 350 de euro pe MWh, ceea ce a stârnit indignarea țărilor care susțin plafonul.

Discuțiile au ținut ore întregi 

De atunci, președinția cehă a Consiliului a sugerat mai multe amendamente la propunerea Comisiei, dar orele de discuții nu au reușit să facă un progres final.

„Știam că nu va fi niciodată ușor să ajungem la un acord pe această temă. În ultimele săptămâni de negocieri intense, am făcut progrese în ceea ce privește aspectele tehnice”, a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson, adăugând că, în ciuda „priceperii” președinției, „există încă opinii diferite cu privire la acest aspect al propunerii”.

Negocierile se mută acum la un alt Consiliu Energie stabilit pentru luni. „Adevărul este că vom avea o discuție lungă luni”, a declarat un diplomat al UE, adăugând că prețul exact de declanșare rămâne o dezbatere deschisă, opțiunile aflate încă pe masă variind între 160 și 220 de euro pe MWh.

Riina Sikkut, ministrul estonian al Afacerilor Economice și al Infrastructurii, a declarat pentru POLITICO că s-a ajuns la un acord ca plafonul să fie declanșat atunci când prețul gazelor este cu 35 de euro pe MWh mai mare decât prețul global al GNL timp de trei zile, dar că au rămas dispute cu privire la faptul dacă toate hub-urile europene de gaze ar trebui incluse în calculul prețului de declanșare a plafonului.

Plafonarea prețurilor

Întârzierea afectează alte dosare menite să ajute blocul comunitar să se debaraseze de importurile de gaze rusești, inclusiv măsurile de accelerare a aprobării proiectelor de energie regenerabilă și de achiziționare în comun a gazelor. Síkela a declarat că aceste dosare vor fi aprobate săptămâna viitoare.

„S-ar putea întâmpla oricum”, a declarat un alt diplomat al UE cu privire la efortul reînnoit de a ajunge la un acord asupra unui plafon de preț. „Procesul ar putea face implozie sau am putea ajunge la un acord. Depinde foarte mult de disponibilitatea (statelor membre) de a intermedia un acord.”

„Să sperăm – în spiritul Crăciunului”, a spus Sikkut.