Esential

ANALIZĂ: Ce face Donald Trump acum?

trump ky3.com
sursă foto: ky3.com

După ce ar fi căzut în dizgrația sferei politice, dar și a marii părți a populației SUA, ne putem întreba acum dacă Donald Trump mai are vreo șansă să câștige președinția în 2024. Kuni Miyake, președinte al Institutului de Politică Externă și director de cercetare la Canon Institute for Global Studies, face o analiză amănunțită a situației din America pentru publicația Japan Times.

Cetățenii din Japonia sunt foarte interesați de rezultatul final al alegerilor de la mijlocul mandatului din SUA, deoarece acesta ar putea afecta candidatura lui Donald Trump la următoarele alegeri prezidențiale. Presa japoneză, de asemenea, este nerăbdătoare să afle dacă Trump va candida din nou sau nu în anul 2024. Cu toate acestea, după informațiile recente din ziarele din Tokyo, Kuni Miyake este de părere că nu are nicio idee despre care tabără – democrații sau republicanii – a câștigat cu adevărat alegerile de marți. De fapt, marile cotidiene japoneze sunt și ele confuze sau, în cel mai bun caz, „hipnotizate”.

Deși majoritatea presei din țara „Soarelui Răsare” a relatat că rezultatul de până acum din SUA a fost unul neașteptat. Pe de altă parte, alte cotidiene și publicații relatează faptul că cifrele finale nu sunt deloc surprinzătoare. Încă de luni, cu o zi înainte de alegeri, Kuni Miyake scria că sondajele din America s-au înșelat atât de des încât nu ar trebui să ne încredem prea mult în predicțiile lor.

Înțelepciunea japoneză, despre tensiunile americanilor

„Cel mai important lucru de reținut este că și cei care fac sondaje sunt ființe umane și fac adesea erori”, specifica anterior președinte al Institutului de Politică Externă de la Tokyo. În America, firmele de sondaje care nu reușesc să prezică alegerile sunt forțate să „iasă” sau să își „schimbe metodele de cercetare”, în timp ce cele care reușesc devin adesea „îndrăznețe” sau „arogante”, crescând astfel probabilitatea ca predicțiile lor să eșueze în alegerile următoare.

Există multe probleme în astfel de situații, cum ar fi faptul că politica devine ca un sport, programele de știri se transformă în showbiz și, cu ajutorul tehnologiei informaționale avansate, totul, de la informații extrem de precise la povești „gossip”, este difuzat imediat în întreaga lume, fără prea multe verificări.â

Biletul câștigător. Cum îl obții?

Alegerile prezidențiale nu pot fi câștigate doar de un candidat care este popular în anumite părți ale țării. Pentru a obține sprijin la nivel național, este important să se realizeze un echilibru între candidatul prezidențial și contracandidatul său în ceea ce privește baza lor de susținere. În acest sens, Trump ar fi fost „prudent” numindu-l pe Mike Pence drept contracandidat în 2016.

Ceea ce contează cel mai mult este o „sănătate” a echilibrului în rândul alegătorilor americani. Victoria lui Jimmy Carter după scandalul Watergate, victoria lui Ronald Reagan după revoluția iraniană, alegerea lui Bill Clinton după sfârșitul Războiului Rece și ascensiunea lui Barack Obama la președinție după conflictele din Afganistan și Irak sunt exemple chintesențiale ale acestui fapt în democrația americană.

Ce se întâmplă acum cu Trump?

Pentru a fi corect, Kuni Miyake spune că victoria lui Trump în 2016 a fost singura excepție care a zdruncinat această regulă de bază. Victoria lui Biden din 2020 ar fi restabilit-o apoi, dar nu mai pare atât de probabil ca această mișcare să rămână valabilă în viitorul apropiat.

Înainte de alegerile intermediare din acest an, Miyake menționează pentru The Japan Times patru scenarii posibile: primul, o victorie zdrobitoare a republicanilor; al doilea, republicanii obținând o majoritate strânsă în ambele camere ale Congresului; al treilea, o împărțire 50-50, cu republicanii câștigând Camera și pierzând Senatul; și al patrulea, democrații supraviețuind și păstrând ambele camere.

Dacă acum ne aflăm undeva între al treilea și al patrulea scenariu, a câștigat cu adevărat Trump alegerile? Și mai are șanse să câștige în 2024? Un buletin informativ al Bloomberg a declarat că „A existat un învins în noaptea alegerilor din SUA, care nici măcar nu se afla pe buletinul de vot: Donald Trump și brandul său extremist de politică”.