Infofinanciar > Lumea la zi > Politico: Lukașenko susține planul de pace al lui Xi! China și Belarus, o colaborare din ce în ce mai strânsă
Lumea la zi

Politico: Lukașenko susține planul de pace al lui Xi! China și Belarus, o colaborare din ce în ce mai strânsă

Alexander Lukașenko, președintele Belarusului și Xi Jiping, liderul Chinei (sursă foto: The Hill)
sursă foto: The Hill

După vizita efectuată în China a liderului din Belarus, Alexander Lukașenko, reprezentanții celor două state susțin acum că legăturile sunt din ce în ce mai strânse. China, de exemplu, s-a angajat de această dată să consolideze relația comercială pe care o are cu Belarus, în ciuda intensificării sancțiunilor occidentale împotriva aliatului apropiat al Rusiei.

În plus, Lukașenko susține acum planul Chinei pentru realizarea păcii în Ucraina, fiind, de asemenea, și un apropiat aliat al lui Vladimir Putin, liderul de la Moscova.

Lukașenko în China

Președintele Belarusului a fost primit cu fast în China. Armata Populară de Eliberare a efectuat un salut militar cu 21 de trageri cu tunul în Piața Tiananmen, din Beijing. „Prietenia dintre China și Belarus este de nezdruncinat”, i-a transmis Xi Jinping lui Lukașenko, primul șef de stat european care a vizitat China de când liderul a obținut anul trecut un al treilea mandat. „China și Belarus sunt garanții comuni ai justiției internaționale”, mai susține Xi.

Lukașenko, a cărui economie a fost grav afectată de sancțiunile impuse de Occident pentru rolul său în sprijinirea războiului, a obținut cu această ocazie promisiuni din partea lui Xi în ceea ce privește noi  investiții în Belarus. „Cooperarea economică și comercială va fi extinsă”, i-a mai spus Xi lui Lukașenko.

În timpul vizitei lui Lukașenko, reprezentanții celor două țări au semnat acorduri bilaterale privind comerțul, industria, agricultura, vama, tehnologia, sănătatea publică, turismul, sportul și cooperarea între guvernele regionale.

China și criza din Ucraina

Alexander Lukașenko a declarat la Beijing că „susține pe deplin” ceea ce se notează în documentul relatat de reprezentanții Chinei privind soluționarea crizei ucrainene, prezentat în ultimele zile ale lunii februarie. Xi a oferit, de asemenea, primele sale remarci despre Ucraina de la anunțarea acestui plan, care a fost pus sub semnul întrebării de către înalți oficiali ai Uniunii Europene și ai Statelor Unite ale Americii.

În ciuda acestui fapt, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este deschis să ia în considerare unele părți ale propunerilor Beijingului.

„Esența poziției Chinei este de a promova pacea și de a facilita negocierile”, a declarat Xi, liderul chinez. „Este crucial să rămânem în direcția unei reglementări politice, să abandonăm orice mentalitate specifică Războiului Rece, să respectăm preocupările legitime privind securitatea tuturor țărilor și să construim o arhitectură de siguranță europeană echilibrată, eficientă și durabilă”, mai specifică Jinping, citat de POLITICO.

Xi acuză

În plus, liderul de la Beijing a acuzat „anumite țări”, cu referire la statele din Occident, pentru „politizarea economiei mondiale” în timpul „crizei ucrainene”, cerându-le să „se angajeze cu adevărat la măsuri care să conducă la o încetare a focului și la o rezolvare pașnică”.

Xi nu a făcut nicio referire momentan la apelul lui Zelenski pentru o întâlnire oficială între cei doi. Presa rusă a relatat că Xi Jiping ar urma să viziteze Moscova în cursul acestui an.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.