Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: Industria britanică a automobilelor electrice este în criză. Falimentul Britishvolt confirmă declinul
Lumea la zi

POLITICO: Industria britanică a automobilelor electrice este în criză. Falimentul Britishvolt confirmă declinul

Mașină electrică, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Speranțele Marii Britanii de a se transforma într-un paradis al automobilelor ecologice post-Brexit – bazate pe un secol de know-how în domeniul auto și pe un aflux de companii străine importante – se clatină. Recenta scădere a cererii de baterii pentru vehicule electrice produse pe plan local a forțat startup-ul Britishvolt, considerat un simbol al noii politici adoptate de Londra, să își declare falimentul.

„Prăbușirea Britishvolt este, fără echivoc, un dezastru pentru industria auto din Marea Britanie”, a declarat recent ministrul laburist din umbră pentru afaceri, Jonathan Reynolds, în parlamentul britanic.

Britishvolt, un startup lansat în 2019, a devenit în nici trei ani un proiect emblematic pentru Marea Britanie care urmărește să își mențină poziția de centru auto global. Dar compania nu avea niciun produs și niciun plan fix de vânzări care să susțină planurile pentru fabrica de 3,8 miliarde de lire sterline pe care intenționa să o construiască în Northumberland, Anglia. Fabrica, de la care se aștepta să angajeze 3.000 de persoane până la sfârșitul deceniului, trebuia să ajungă la o producție de 300.000 de celule pe an. Planuri ambițioase, însă Britishvolt nu a reușit să obțină investiții semnificative pentru a le continua, ceea ce a dus la intrarea oficială în faliment săptămâna aceasta.

„Vestea este o lovitură, în special pentru cei 300 de angajați ai Britishvolt”, a declarat Mike Hawes, care conduce lobby-ul industrial Society of Motor Manufacturers and Traders.

Brexit-ul, principalul vinovat?

John Armitt, președintele Comisiei Naționale pentru Infrastructură, care consiliază guvernul, este de părere că  o parte din vina eșecului Britishvolt revine Brexit-ului. El a declarat pentru BBC că investițiile în Marea Britanie au fost „probabil în declin”, în parte din cauza îngrijorării legate de schimbările de reglementare cu UE.

Însă, spre deosebire de startupul britanic, Northvolt, o afacere suedeză tot în domeniul bateriilor electrice, lansată de un fost director Tesla în 2015, este pe val. Compania deschis recent o uzină la Skellefteå, care aprovizionează producători auto precum VW și Volvo, și are planificate și alte locații de producție pentru dezvoltare.

Deși în Marea Britanie se află încă uzine auto deținute de producători precum BMW, Nissan și Ford, alături de mărci de lux tradiționale precum Bentley și Aston Martin, industria se confruntă cu variații puternice.

Honda a părăsit anul trecut uzina sa din Swindon, iar Tesla a renunțat la o investiție directă în favoarea Berlinului. BMW a declarat că va muta producția modelului său electric Mini în străinătate.

Numărătoarea inversă a automobilelor electrice a început

Potrivit Faraday Institution, un grup de cercetare în domeniul mobilității curate, Marea Britanie va trebui să construiască minimum cinci gigafabrici până în 2030, doar pentru a acoperi nevoile industriei auto naționale care migrează către energia electrică. Până în 2040, nevoia va avea nevoie de fi de 10 gigafabrici

Însă, până în prezent, doar o singură astfel de fabrică este în curs de construcție – cea a multinaționalei chineze Envision, care deservește uzina auto Nissan din Sunderland.

Termenele limită forțează Regatul Unit să își îmbunătățească strategiile. Țara a legiferat deja interzicerea în 2030 a vânzării de mașini noi pe benzină și Diesel și intenționează să extindă această interdicție la modelele hibride începând cu 2035.

UE – care rămâne o destinație de top pentru exporturile auto britanice – a convenit asupra unui mandat de emisii zero pentru autoturisme și camionete începând cu 2035, iar alte piețe globale importante urmează aceeași cale, începând cu statul american California. Subvenții în valoare totală de peste 20 de miliarde de euro au fost folosite deja pentru a demara proiecte de fabrici de celule pe continent. În Statele Unite au fost alocate sume similare în cadrul Legii privind reducerea inflației.

În tot acest timp în Regatul Unit au fost acordate mult mai puține subvenții. Așa-numitul „Automotive Transformation Fund” din Regatul Unit a alocat doar 1 miliard de lire sterline pentru o serie de proiecte industriale. „Fabricile [de celule] se construiesc în țări concurente”, a declarat politicianul britanic Jonathan Reynolds. „Acest lucru se datorează faptului că țările respective au guverne cu viziune și angajament și sunt partenerul de care firmele private au nevoie pentru a transforma aceste fabrici din planuri pe hârtie în realitate”.

Mai multe stimulente ar putea atrage producătorii

Guvernul britanic a declarat că s-a angajat să acorde un „sprijin semnificativ” companiei Britishvolt sub forma unei investiții de 100 de milioane de lire sterline, care a fost condiționată de atingerea anumitor etape de către conducere. Acest lucru nu s-a întâmplat, așa că nu au fost cheltuite fonduri publice pentru proiect, a declarat Departamentul pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială. În prezent, se caută o altă companie care să preia situl.

Având în vedere că producătorii de baterii caută subvenții și personal calificat pentru noi fabrici care să răspundă cererii în creștere din partea producătorilor de automobile electrice, stimulente mai suculente din partea guvernului britanic ar putea atrage interesul.

De exemplu, suedezii de la Northvolt sunt în discuții cu guvernul german în legătură cu o uzină amplasată lângă Hamburg, în timp ce InoBat din Slovacia are planuri de extindere. Cel mai mare jucător din lume în domeniul bateriilor, CATL din China, are ambiții globale dincolo de proiectele sale din Germania și Ungaria. Regatul Unit ar putea să se încadreze în acest tablou.

„Promisiunea Marii Britanii ca locație de producție a bateriilor pentru vehicule electrice rămâne valabilă, cu o cerere puternică, o forță de muncă calificată și locuri de producție atractive, toate acestea oferind o propunere de investiții convingătoare”, a declarat Hawes, specialist în lobby în industria auto.

Concurența globală diminuează atractivitatea

Au existat speranțe și pentru industria automobilelor electrice din Marea Britanie. Stellantis a anunțat în 2021 că va investi 100 de milioane de lire sterline în uzina sa de camionete electrice din Ellesmere Port, iar Ford s-a angajat în decembrie să construiască unități de alimentare pentru vehicule electrice la uzina sa din Halewood, lângă Liverpool.

Dar perspectivele Marii Britanii în materie de baterii sunt complicate de concurența globală pentru investiții și materiile prime necesare pentru fabricarea celulelor. Unii producători importanți, printre care Tesla și Northvolt, se gândesc cum să aloce resursele finite între piețele mari.

„Alegerea noastră este între Europa și America în acest moment”, a declarat un director din industrie. „Marea Britanie pur și simplu nu se potrivește în acest moment”, mai precizat sursa citată de Politico.