Info

Începe revoluția mașinilor electrice în România? Vânzările de autoturisme diesel, la un minim istoric

Mașini electrice, Sursă foto: unsplash
Sursă foto: unsplash

Piața de autoturisme din România a crescut în 2022 cu aproape 7 procente, cu o evoluție peste cea înregistrată de industria auto la nivel european. România a înmatriculat 128.000 de autoturisme noi în ultimele 12 luni, din care cele mai multe au fost Dacia (40.000 de unități), precum și Toyota și Hyundai (câte 10.000 de unități).

Interesul foarte mare al românilor pentru vehiculele electrice și hibride, dar și eliminarea din oferta celor mai mulți producători a motoarelor diesel a produs schimbări esențiale în structura pieței de autoturisme din Români, din punct de vedere al motorizărilor preferate de cumpărători. Datele sintetizate de APIA, pe baza înmatriculărilor, arată că anul trecut au fost cumpărate și înmatriculate 15.441 de autoturisme cu motor electric, atât cele exclusiv cu baterii, cât și cele plug-in hybrid, care permit încărcarea la priză a bateriei de propulsie. Acestea reprezintă, însumate, 12,1% din totalul pieței de autoturisme noi de anul trecut, ponderea vehiculelor electrice din acest total fiind foarte mare, respectiv 11.611 unități, diferența de 3830 de unități fiind automobile hibride cu încărcare la priză. Creșterea acestui segment față de 2021 a fost de 67,6%, scrie Profit.ro

Cele mai vândute autoturisme

Autoturismele full-hybrid, adică cele cu recuperare a energiei și posibilitaate de rulare exclusiv electrică pe distanțe mici, fără încărcare la priză, au totalizat 12.279 unități, cee ce corespunde unei cote de piață de 9,6% și unei creșteri de 30,8%. În total, toate autoturismele „verzi”, electrificate, au depășit 27.500 de unități, corespunzător unei cote de piață de 21,7% din totalul înmatriculărilor de autoturisme noi din România.

Motorizările cu benzină au înregistrat un nivel apropiat de cel din anul anterior, cu o creștere ușoară de 4,9%, având totodată cel mai mare volum din totalul pieței, 82.549 unități, corespunzător unei cote de piață de 64,5%.

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Cele mai vândute mărci care au oferit mașini electrice au fost Dacia, cu un singur model, Spring, Tesla, cu cele două modele Model 3 și Model Y, Volkswagen, cu modelul e-Up! și familia ID, Hyundai, cu modelele Kona și Ioniq 5, precum și Renault, cu Zoe și Megane E-Tech Electric. Pe segmentul de mașini PHEV, lider a fost în 2022 Mercedes-Benz, urmată de Hyundai și BMW. Pe segmentul de hibride clasice, Toyota și-a păstrat poziția de lider, urmată de Hyundai și Honda.