Infofinanciar > Lumea la zi > Noul premier al Irlandei, despre Brexit: „Cu toții am făcut greșeli în gestionarea  situației”
Lumea la zi

Noul premier al Irlandei, despre Brexit: „Cu toții am făcut greșeli în gestionarea  situației”

Noul premier al Irlandei, despre Brexit: „Cu toții am făcut greșeli în gestionarea  situației”
sursa foto business times

Noul premier irlandez, Leo Varadkar, a declarat că “s-au făcut greșeli de toate părțile” în modul în care a fost negociat Brexitul. Varadkar a ocupat funcția de prim-ministru cu doar două săptămâni înainte, după demisia predecesorului său, Micheál Martin, la 17 decembrie 2022.

Varadkar a vorbit despre situația Protocolului Irlandei de Nord, un aranjament comercial negociat odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, menit să protejeze legăturile comerciale și să mențină granițele deschise cu Republica Irlandeză, care a rămas în UE.

Premierul a declarat că va fi „flexibil și rezonabil” atunci când va încerca să rezolve problemele cu protocolul cu Irlanda de Nord și a recunoscut că „aranjamentul a fost „un pic prea strict” și că Uniunea Europeană este dispusă să facă compromisuri.

Greșeli de ambele părți

Premierul, care se află pentru a doua oară în funcție, a fost criticat de sindicaliști, care consideră că protocolul crează o serie de probleme între cele două țări. Acesta a declarat că înțelege îngrijorarea sindicatelor ”Ei simt că Protocolul creează bariere care nu existau înainte între Marea Britanie şi Irlanda de Nord”, a afirmat şeful executivului irlandez, potrivit Agerpres.

„Sunt sigur că am făcut cu toții greșeli în gestionarea Brexitului”, a declarat premierul. „Nu a existat nicio foaie de parcurs, niciun manual, nu a fost ceva la care ne așteptam să se întâmple și cu toții am făcut tot ce am putut pentru a face față”.

El a declarat că așteaptă cu nerăbdare să călătorească în Irlanda de Nord la începutul noului an „în încercarea de a găsi o soluție”.

”Un lucru pe care l-am spus deja în trecut, atunci când Protocolul a fost negociat iniţial, este că documentul e poate puţin prea strict. Cred că este loc pentru flexibilitate şi pentru schimbări şi noi suntem deschişi în această privinţă. Ştiu din discuţiile cu preşedinta (Comisiei Europene) Ursula von der Leyen şi cu (vicepreşedintele CE) Maros Sefcovic că aceasta este şi poziţia lor. Aşadar, suntem dispuşi să manifestăm flexibilitate şi să facem compromisuri. Vrem să existe un acord”, a continuat Leo Varadkar.

Ce este Protocolul Irlandei de Nord

Protocolul din Irlanda de Nord este un acord comercial, negociat în timpul discuțiilor pentru Brexit. Acesta permite transportul de mărfuri prin frontiera terestră irlandeză fără a fi nevoie de controale.

Înainte de Brexit, era ușor de transportat bunuri peste această frontieră, deoarece ambele părți respectau aceleași norme UE. După ieșirea Regatului Unit, au fost necesare acorduri comerciale speciale, deoarece Irlanda de Nord are o frontieră terestră cu Republica Irlanda, care face parte din UE.

UE are norme stricte în domeniul alimentar și impune controale la frontieră atunci când anumite bunuri – cum ar fi laptele și ouăle – sosesc din țări din afara UE. De aceea a fost nevoie de un nou sistem – Protocolul pentru Irlanda de Nord, potrivit The Guardian.

Protocolul cu Irlanda de Nord a fost o sursă de tensiune de când a intrat în vigoare la începutul anului 2021. Împărțirea puterii în Irlanda de Nord se află în prezent într-o stare de schimbare ca urmare a boicotului Partidului Democratic Unionist (DUP) la Stormont în semn de protest față de protocol.

DUP a declarat că nu va reveni la guvernarea descentralizată decât dacă se vor face schimbări radicale în acordurile comerciale. Regatul Unit și UE continuă să negocieze pentru a reduce impactul acordului.

Cu toate acestea, el a spus că acest lucru este valabil și pentru Brexit, care a fost impus fără consimțământul intercomunitar.