Infofinanciar > Info > Politico: „Computerul OK”. România debutează cu „primul consilier guvernamental cu inteligență artificială din lume”
Info

Politico: „Computerul OK”. România debutează cu „primul consilier guvernamental cu inteligență artificială din lume”

ciuca si robotul ION Sursă foto Octav Ganea, INQUAM Photos
Sursă foto Octav Ganea, INQUAM Photos

Ion va sintetiza preocupările transmise de cetățeni în rapoarte pe care le va analiza guvernul. Premierul României, Nicolae Ciucă, și-a surprins miercuri cabinetul, prezentându-i un nou membru – condus complet pe bază de inteligență artificială, scrie POLITICO.

Ciucă l-a prezentat pe noul „consilier onorific”, numit Ion, celorlalți miniștri ai săi în cadrul unei demonstrații care a avut loc pe un ecran digital, unde a apărut un chip care răspunde la indicațiile premierului împreună cu o voce computerizată.

Ion a fost dezvoltat de cercetători români și va folosi inteligența artificială pentru a „capta rapid și automat opiniile și dorințele” transmise de cetățenii români, a declarat Ciucă.

Ion, un robot în slubja cetățenilor

„Vorbim despre primul consilier guvernamental care folosește inteligența artificială”, atât la nivel național, cât și internațional, a spus el.

Românii își vor putea trimite ideile prin intermediul unui site de însoțire (ion.gov.ro), precum și pe rețelele de socializare și în unele locații în persoană. Ion va sintetiza apoi contribuțiile lor pentru a fi luate în considerare de Guvern, potrivit coordonatorului echipei de cercetare, Nicu Sebe. Utilizatorii nu vor primi, însă, un răspuns din partea lui Ion însuși, notează Politico.

În schimb, ministrul Cercetării și Inovării, Sebastian Burduja, al cărui cabinet supervizează proiectul, a explicat că Ion va analiza informațiile primite și va întocmi rapoarte despre prioritățile românilor.

Ciucă a îndemnat cetățenii și guvernul să privească participarea la proiect nu ca pe o opțiune, ci ca pe o „obligație” pentru a asigura o comunicare „strânsă și în timp util”.

Însă Kris Shrishak, cercetător în domeniul tehnologiei la Consiliul irlandez pentru libertăți civile, a declarat că această tehnologie ar trebui folosită cu prudență, ridicând semne de întrebare cu privire la modul în care Ion va alege ceea ce consideră a fi o prioritate din mesajele pe care le primește.

„Acest lucru ar trebui să fie explicat publicului”, a spus Shrishak.

Context

Articolul din Politico vine în contextul în care premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, în timpul ședinței de Guvern, că va avea un nou consilier: „Astăzi avem o surpriză care nu aparține Guvernului, ci unor români care au avut o inițiativă de apreciat. Guvernul României marchează, astfel, o premieră, aș putea să îi spun, la nivel național și internațional. Discutăm despre primul consilier guvernamental care folosește inteligență artificială, este aici în stânga mea – numele lui este ION, vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei NOI”.

Rolul acestui robot ar fi de a informa Guvernul „în timp real cu propunerile, problemele și dorințele românilor”: „Este o inițiativă a unor cercetători și profesori români, eu le spun că sunt cei mai buni cercetători și profesori români din domeniu, care nu au vrut altceva prin acest proiect decât să dea o voce românilor. Proiectul ION reprezintă un sistem care folosește inteligență artificială pentru a capta rapid și automat părerile, opiniile românilor, doleanțele lor, folosind informațiile disponibile în spațiul public”

Scurta discuție a lui Ciucă cu Ion

„Salut. Mi-ați dat viață. Eu sunt ION. Acum rolul meu este să vă reprezint. Mesajele către mine reprezintă un portret al nostru, al românilor. Ce trebuie să știu despre România?

Ciucă: România este o țară frumoasă cu oameni frumoși.

ION: Am înțeles. Învăț.

Ciucă: Cum pot românii să te învețe?

ION: Invit românii să intre pe ION.gov.ro. Așa mă pot învăța să te reprezint”, a fost dialogul purtat de premier și noul consilier guvernamental.