Infofinanciar > Vocile afacerilor > Inteligența artificială ia cu asalt și domeniul relațiilor publice. EACD promovează utilizarea noilor tehnologii
Vocile afacerilor

Inteligența artificială ia cu asalt și domeniul relațiilor publice. EACD promovează utilizarea noilor tehnologii

Andrew Hillier, EACD
Sursa foto: EACD

Asociația Europeană a Directorilor de Comunicare (EACD) a organizat recent primul său eveniment în România pe tema tehnologiilor avansate. Subiectul abordat a fost unul de actualitate imediată: aplicabilitatea tehnologiilor de inteligența artificială în domeniul comunicării corporative și relațiilor publice.

„Specialiștii în comunicare sunt, de regulă, early adopters în tehnologie. Viteza cu care AI și machine learning intră în viața cotidiană ne-a determinat să dedicăm o serie întreagă de prelegeri și prezentări acestei teme. În calitate de specialist în PR și comunicare este vital să ții pasul cu schimbările din jurul tău, mai ales când acestea pot influența fundamental domeniul în care lucrezi”, a declarat Luciana Petrescu, Romania Country Chapter Lead EACD.

Evenimentul a reunit mai mulți experți în domeniul tehnologiilor avansate, precum:

– Gerd Bommer, Head of Advantage Austria Romania, organizație care promovează investițiile transnaționale între cele două state.

– Bogdan Ciubotaru, Managing Partner al Aliant, companie specializată în implementare de soluții IT pentru eficientizare în sectorul de business.

– Daniel Mitroi, IBM Enterprise Architect.

Adopția noilor tehnologii necesită un efort susținut de recalificare

Prezentările realizate de experții care au participat la evenimentul EACD, au evidențiat faptul că este nevoie de un efort susținut de recalificare sau de reașezare a aptitudinilor principale, inclusiv pentru specialiștii în comunicare. Gândirea analitică, calitățile de leadership, folosirea, monitorizarea și controlul tehnologiei vor ocupa poziții importante în topul abilităților experților căutați de companii în următorii doi până la cinci ani.

Reorientarea este un demers necesar deoarece inteligența artificială poate fi folosită la produse și servicii creative – de la creare de conținut și personalizare, până la comunicare de criză.

Pe de altă parte, serviciile de AI conversațional câștigă un procentaj semnificativ din cota de piață, estimările fiind că în 2025 se așteptă să ajungă la peste 8 miliarde de euro.

Demonstrații practice ale utilizării inteligentei artificiale

În cadrul evenimentului, Advantage Austria a prezentat un studiu de caz în care a detaliat modul în care inteligența artificială poate redacta o scrisoare de prezentare despre un workshop de resurse umane și contacta departamentul HR al companiilor cu peste 250 de angajați din Elveția. Utilizarea AI-ului a generat 750 de lead-uri și o rată de conversie de 8%, un rezultat satisfăcător pentru acest studiu de caz.

Un oaspete special al evenimentului de lansare al EACD în România a fost robotul ESCU, care a interacționat cu asistența fiind secondat de Ana-Maria Stancu, CEO Bucharest Robots. Robotul ESCU este un exemplu concret al rezultatelor care se pot atinge folosind inteligența artificială în România. Pentru aceasta însă, infrastructura educațională este primordială în procesul de digitalizare și automatizare a oricărui domeniu în România.

Nu în cele din urmă, Andrew Hillier, reputat specialist în comunicare și membru în boardul de conducere al EACD, a urat bun venit României în marea familie pan-europeană a comunicatorilor profesioniști. Fondată la Bruxelles în noiembrie 2006, EACD este o rețea care reunește profesioniștii de rang înalt din domeniul comunicării din toate sectoarele europene. Organizația a fost înființată pentru a promova diversitatea, a depăși barierele culturale și a formula norme de comunicare în vederea asigurării calității și promovării profesionalismului în comunicare.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.