Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: Ce vrea Zelenski, dar este puțin probabil să obțină de la Biden
Lumea la zi

POLITICO: Ce vrea Zelenski, dar este puțin probabil să obțină de la Biden

biden zelenski fn.com
sursă foto: fn.com

Atât Biden, cât și Zelenski doresc să consolideze sprijinul pentru Ucraina în viitorul Congres al SUA, deși au obiective ușor diferite. Când președintele ucrainean aterizează miercuri, 21 decembrie, la Washington, vine cu una dintre cele mai mari solicitări ale sale față de SUA de când Rusia i-a invadat țara în urmă cu aproape 300 de zile și s-ar putea să nu primească răspunsul pe care îl dorește.

Vizita lui Zelenski în SUA, când se întâlnește cu președintele Joe Biden și se adresează membrilor Congresului, a venit ca un șoc atât pentru înalții oficiali americani, cât și pentru legislatori. Deși au existat zvonuri despre un mare eveniment care se desfășura la Washington, nimeni nu cunoștea detaliile exacte ale sosirii sau planurilor președintelui ucrainean.

Acum, că întâlnirea în persoană este confirmată, oficialii spun că trebuie să se aștepte la o confruntare pe tema armelor și la o încercare atât a lui Biden, cât și a lui Zelenski de a folosi întâlnirea pentru a convinge Congresul să fie de acord cu ei.

Informații din interior

În culise, oficialii americani și ucraineni plănuiau vizita cu săptămâni înainte, chiar în momentul în care Washingtonul și Kievul au început să se confrunte într-unul dintre cele mai tensionate schimburi de replici cu privire la viitorul războiului de la începutul luptelor, în urmă cu aproape 10 luni. În cadrul unei convorbiri telefonice din 11 decembrie, Biden l-a invitat pe Zelenski la Washington pentru a discuta despre viitoarele operațiuni de pe câmpul de luptă și despre modalitățile prin care administrația sa ar putea continua să sprijine Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, a declarat marți un oficial de rang înalt al administrației pentru reporteri.

În săptămânile care au precedat această convorbire, oficialii americani au purtat discuții cu omologii lor de la Kiev și din Europa cu privire la nivelul de sprijin militar pe care SUA vor continua să îl ofere Ucrainei pentru a o ajuta să lupte în timpul iernii. Kievul a făcut apel direct la administrația Biden pentru a obține arme mai avansate, arme care, spun ei, ar putea deschide calea spre victorie. Dar SUA ezită, frustrându-i pe oficialii ucraineni într-un moment în care aceștia încearcă să avanseze pe câmpul de luptă și să continue să respingă forțele rusești, potrivit POLITICO.

De asemenea, este probabil ca Zelenskyy să argumenteze în fața Congresului că țara sa are nevoie de arme mai avansate pentru a se apăra de bombardamentele rusești. „Are nevoie de arme cu rază de acțiune mai lungă pentru a putea anticipa o ofensivă rusească așteptată”, a declarat Bill Taylor, fost ambasador al SUA în Ucraina. „El are nevoie de sprijin financiar imediat pentru a-și menține guvernul în funcțiune și știe că Congresul va lua decizii cu privire la aceste elemente în această săptămână”.

În timp ce administrația Biden a promis că va continua să sprijine Kievul în eforturile sale de a combate forțele rusești din interiorul Ucrainei, oficialii americani s-au opus furnizării oricăror resurse care le-ar permite ucrainenilor să lanseze rachete cu rază lungă de acțiune asupra pozițiilor rusești din interiorul Rusiei, arme despre care ucrainenii spun că sunt esențiale pentru a le permite să recupereze teritoriile pierdute și să forțeze Rusia să se afle în defensivă.

Posibile subiecte de discuție?

În timpul întâlnirii cu Biden și echipa sa de securitate națională, se așteaptă ca delegația ucraineană să facă o altă rundă de cereri pentru sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune ale armatei, sau ATACMS, și drone Gray Eagle și Reaper, potrivit unei persoane familiare cu discuțiile. Persoanei și altor oameni din interior care au discutat cu jurnaliștii POLITICO li s-a acordat anonimatul pentru a descrie discuțiile interne.

Dar oficialii americani nu sunt gata să cedeze. Casa Albă a lui Biden a respins categoric trimiterea ATACMS. Costurile de a face acest lucru sunt ridicate, spun oficialii americani. Trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune la Kiev ar putea risca să-l provoace pe Putin să folosească arme posibil și mai letale în interiorul Ucrainei.

Această ezitare a SUA i-a îngrijorat pe oficialii ucraineni și i-a forțat pe liderii militari de rang înalt din interiorul țării să caute ajutor de la alții, inclusiv de la țări din afara alianței occidentale. Acum, ucrainenii se tem că nu vor putea avansa pe câmpul de luptă în această iarnă și vor pierde impulsul pe care l-au obținut după eliberarea Kersonului.

„Pentru noi, strategia este să continuăm să atacăm, pentru că nu ne putem permite să înghețăm linia frontului. Trebuie să presăm în mod constant”, a declarat Oleksandr Daniliuk, fostul consilier pentru securitate națională al Ucrainei, care a continuat să ofere consultanță în materie de planificare militară. „Am ajuns la limita a ceea ce putem face cu armele avansate pe care SUA le-a furnizat deja. Pentru următoarea etapă, avem nevoie de arme cu rază de acțiune mai lungă pentru a ne atinge obiectivele”.

Solicitările Kievului

De când a început războiul, guvernul ucrainean a solicitat în mod repetat arme mai avansate. Iar SUA și alți aliați occidentali au acționat, deși lent, pentru a satisface aceste cereri, lucrând pentru a evalua potențiala lor eficacitate pe câmpul de luptă și pentru a stabili dacă acestea necesită o pregătire suplimentară și transport special.

Biden intenționează să anunțe că oferă Ucrainei mai multe dintre celelalte arme pe care le-a cerut, chiar dacă rămâne ferm împotriva furnizării de resurse cu rază de acțiune mai lungă. Administrația va prezenta un nou pachet de ajutor militar de 2 miliarde de dolari, care va include pentru prima dată o baterie de apărare antiaeriană Patriot și kituri de muniție de atac direct comun, care transformă bombele neghidate ale avioanelor de vânătoare în muniție ghidată cu precizie, a declarat persoana familiarizată cu discuțiile pentru POLITICO. De asemenea, în pachet este inclusă artilerie și alte muniții în valoare de 850 de milioane de dolari din stocurile existente ale SUA.

Transportul de Patriot este o decizie care i-a surprins chiar și pe oficialii ucraineni. Aceasta ar fi un plus major pentru apărarea Kievului împotriva atacurilor continue ale Rusiei asupra infrastructurii critice a capitalei. Dar Ucraina dorește cu disperare să facă progrese în partea de est a țării înainte de a pierde prea mult din avânt, iar oficialii de la Kiev spun că armele promise nu sunt suficiente pentru asta.

Și ce oferă americanii

Oficialii administrației Biden sunt de acord că Ucraina se află într-un moment precar. Situația de pe teren va deveni probabil și mai gravă în această iarnă, Rusia lansând mai multe rachete asupra infrastructurii militare și critice a Ucrainei, a declarat un oficial american de rang înalt, împingând mai mulți civili să fugă în alte regiuni ale Ucrainei și în țările vecine.

Administrația Biden va încerca probabil să folosească vizita pentru a sublinia sprijinul său mai general pentru Kiev și intenția sa de a continua să sprijine Ucraina în ceea ce vor fi probabil unele dintre cele mai întunecate zile ale războiului. „Acest sprijin nu se referă doar la ceea ce am făcut înainte, ci și la ceea ce vom face astăzi și ceea ce vom continua să facem atât timp cât va fi nevoie”, a declarat marți reporterilor un înalt oficial al administrației. „Știm că în zilele următoare, conflictul va continua. Iarna va fi grea și vom continua zi de zi să oferim sprijin critic poporului ucrainean”.

Vizita lui Zelenski, cred consilierii Casei Albe, ar fi un mesaj puternic pentru restul alianței de peste Atlantic.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.