Infofinanciar > Lumea la zi > Politicile diferite ale lui Donald Trump și Ron DeSantis. Avortul, educația și problema imigranților
Lumea la zi

Politicile diferite ale lui Donald Trump și Ron DeSantis. Avortul, educația și problema imigranților

Donald Trump și Ron DeSantins, sursa foto cnn
sursa foto cnn

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, și-a „oficializat” campania pe Twitter miercuri seară, dând startul candidaturii sale la președinție în 2024 cu un anunț audio, alături de Elon Musk și antreprenorul David Sacks. Deja bine cunoscut la nivel național și cu zeci de milioane de dolari în bancă cu mult înainte de anunțul său oficial, DeSantis va fi probabil un candidat de top pentru nominalizarea republicană, cu o putere de rezistență care va dura până în plin sezon de campanie.

Dar campania sa îl va pune, de asemenea, pe o traiectorie de coliziune directă cu Donald Trump, liderul clar al cursei republicane. Fostul președinte l-a descris pe DeSantis ca fiind nimic mai mult decât un act tributar al mișcării „Make America Great Again”, un candidat care a copiat totul, de la retorica bombastică a lui Trump la costumele sale largi și gesturile flamboaiante ale mâinilor.

Donald Trump versus Ron DeSantis

„Nu avem timp pentru imitații ieftine împinse de establishmentul RINO Never Trump. Donald Trump este războinicul America First de care avem nevoie înapoi la Casa Albă în 2024″, a scris Donald Trump Jr. pe Twitter la scurt timp după anunțul lui DeSantis, folosind acronimul pentru Republican. Deși pot avea maniere comune, ambii candidați vor trebui să dezvolte un discurs convingător nu doar pentru a obține o pluralitate a voturilor republicane, ci și pentru a-și păstra intact brandul cu suficienți independenți pentru a rămâne competitivi în alegerile generale. Iată care este poziția celor doi bărbați în privința unor probleme definitorii și unde oricare dintre ei ar putea fi vulnerabil.

Dreptul la avort a fost subiectul definitoriu al alegerilor de la jumătatea mandatului din 2022, eclipsând preocupările alegătorilor independenți cu privire la subiecte precum criminalitatea și economia și temperând ceea ce mulți credeau că va fi o victorie republicană în cursa pentru Camera Reprezentanților și Senat. Avortul este, de asemenea, susceptibil să joace un rol-cheie în alegerile primare republicane din 2024  și ar putea să-i diferențieze pe Trump și DeSantis, dar și invers. Se poate spune că nimeni nu a fost mai responsabil pentru valul de legislație anti-avort din țară decât fostul președinte, a cărui victorie din 2016 a dus la numirea a trei judecători conservatori la Curtea Supremă și la revocarea dreptului constituțional la avort în iunie anul trecut.

După alegerile parțiale, însă, poziția lui Trump cu privire la interzicerea avortului s-a schimbat. El i-a pedepsit pe republicanii care au susținut cele mai drastice interdicții ale avortului în timpul campaniilor lor, spunând că fac o greșeală. DeSantis, care a semnat recent o interdicție de șase săptămâni în statul său, s-a numărat printre aceștia. „Dacă vă uitați la ceea ce a făcut DeSantis, mulți oameni nici măcar nu știu dacă știa ce face. Dar a semnat șase săptămâni, iar mulți oameni din cadrul mișcării pro-viață consideră că a fost prea dur „, a declarat Trump pentru start-up-ul media The Messenger într-un interviu acordat la începutul acestei luni.  În timp ce Trump a arătat o oarecare disponibilitate de a susține o interdicție națională de 15 săptămâni, el a evitat în mare parte problema atunci când a fost confruntat pe această temă. Acest lucru i-a determinat pe unii activiști anti-avort să pună în mod deschis la îndoială sprijinul lor pentru fostul președinte, chiar și în primele etape ale alegerilor de la mijlocul mandatului.

Educația, armă politică

În cadrul mișcării conservatoare, politicile educaționale ale lui DeSantis în Florida sunt considerate standardul de aur și o expresie a războaielor culturale ale Partidului Republican în acțiune. În timp ce state precum Virginia au fost, fără îndoială, locul nașterii unor mișcări de tipul „părinții mai întâi”, DeSantis a intensificat lupta în Sunshine State, de la grădinițe până la sistemul universitar al statului. Florida a pus în aplicare restricții privind modul în care se predă rasa în școli, a schimbat modul în care părinții sunt implicați în interzicerea conținutului pe care îl consideră inacceptabil din bibliotecile școlare și a interzis discuțiile despre expresia de gen în clasele publice în cadrul controversatei legi „Don’t Say Gay”.

Acestea sunt măsuri pe care guvernatorul speră să le ia la nivel național. În timpul anunțului său de miercuri, DeSantis a sugerat un plan federal care să vizeze consiliile de acreditare a colegiilor, similar cu cel pe care l-a adoptat în statul său, schimbând procesul prin care trec instituțiile private și chiar publice pentru a deveni certificate. În timp ce educația este o problemă relativ de nișă, strategii spun că este una care, dacă este vândută corect, ar putea fi folosită pentru a atrage alegătorii, în special pe fondul valului continuu de legislație privind „alegerea școlii” și de programe de vouchere educaționale în statele roșii din întreaga țară.

„DeSantis a avut absolută dreptate să numească consiliile de acreditare a colegiilor carteluri, deoarece acestea conduc un racket. Nu are niciun sens că poți urma cursuri de artă și istorie, știți, în locuri precum Harvard și MIT, gratuit, online, în timp ce școlile cer 7.000 de dolari pentru fiecare dintre aceste cursuri „, a declarat pentru Newsweek Giancarlo Sopo, un strateg republican pro-DeSantis. Sopo a continuat afirmațiile: „Acesta este un adevărat punct de neplăcere pe care îl au alegătorii, în special acești alegători albi care nu au diplome universitare. În parte pentru că pur și simplu nu și-au putut permite. Așa că, dacă este capabil să își canalizeze expertiza în domeniul politicilor publice pentru a îmbunătăți acest lucru, nu doar pentru victorii culturale, ci și pentru beneficii economice tangibile pentru electoratul său, atunci cred că ar fi o platformă de politici publice extrem de formidabilă”.

Politicile educaționale ale lui Trump

În timp ce politicile educaționale ale lui Trump au fost mai puțin coerente în campania electorală, administrația sa a susținut politici similare în timpul mandatului său. În special, la începutul mandatului său, Trump a numit-o pe miliardara Betsy DeVos, activistă în domeniul alegerii școlii, în funcția de secretar al educației.

Fostul președinte nu a avut prea mult succes în punerea în aplicare a unei legislații care să modifice dramatic sistemul educațional al națiunii din cauza blocajelor din legislația federală. Dar administrația sa a reușit să obțină sprijinul Congresului pentru finanțarea inițiativelor de alegere a școlii destinate instituțiile private și religioase, reducerea dimensiunii Departamentului pentru Educație și anularea inițiativelor din epoca Obama care întăresc acțiunile împotriva infracțiunilor privind drepturile civile în școlile publice bazate pe rasa, orientarea sexuală sau identitatea de gen a victimei, o piatră de încercare a agendei politice a lui DeSantis în Florida.

Imigrația și frontiera

În ceea ce privește imigrația, ambii candidați au poziții foarte asemănătoare. Amândoi doresc restricții severe privind imigrația. Aceștia vor să construiască un zid la granița dintre SUA și Mexic și doresc amnistie zero pentru cei care sunt găsiți trecând ilegal frontiera. „Sub conducerea mea, vom folosi toate resursele statale, locale, federale și militare necesare pentru a desfășura cea mai mare operațiune internă de deportare a imigranților din istoria Americii. Îi vom ridica și îi vom arunca afară din țara noastră și nu se vor pune întrebări.”, a declarat Trump în fața participanților la Conferința de acțiune politică conservatoare la începutul acestui an.

A fost o problemă care a ajuns să definească administrația Trump. Acum, ambii candidați încearcă să exploateze defectele din poziția adversarului lor. Vorbind pentru Real Clear Politics miercuri, după anunțul său pentru 2024, DeSantis l-a desfințat pe Trump pentru că ar fi susținut un plan de amnistie pentru migranții fără documente în 2018. Acesta prevedea oferirea pentru aproximativ 1,8 milioane de imigranți a unei căi de obținere a cetățeniei americane în schimbul unor politici de imigrare dure care includeau fonduri pentru construirea zidului de frontieră al lui Trump. „Mă opun amnistiei. Credeam că ar trebui să fie politica America First să se opună amnistiei, și totuși el a susținut și a încercat să treacă o amnistie „, a declarat DeSantis.

DeSantis a propus, de asemenea, să atace cartelurile de droguri care transportă narcotice în țară, dar cu o întorsătură. Joi, el a declarat la un post de radio din New Hampshire că speră să promoveze un program de tratament pentru cei care abuzează de droguri, un lucru pe care criticii îl consideră un eșec al lui Trump în timpul crizei opioidelor. Dar în cursa spre dreapta privind imigrația, abordarea dură a lui DeSantis l-ar putea expune la atacuri. Se așteaptă ca reformele recente ale legii E-Verify a statului pentru lucrătorii imigranți să aibă efecte extrem de dăunătoare asupra economiei națiunii. Iar politicile de expediere a migranților nedocumentați către orașele liberale din nord-est au fost polarizante, conform NewsWeek .