Infofinanciar > Info > Pleacă rusu’, vine americanu’! La ce înțelegere a ajuns Chelsea Londra cu un miliardar din Statele Unite
Info

Pleacă rusu’, vine americanu’! La ce înțelegere a ajuns Chelsea Londra cu un miliardar din Statele Unite

chelsea - sursa foto- eurosport.ro
chelsea - sursa foto- eurosport.ro

Situația din Ucraina nu a avut deloc urmări bune pentru oligarhii ruși, aceștia fiind sancționați dur. Printre aceștia se numără și Roman Abramovich, care nu a mai avut voie să se afle la conducerea clubului de fotbal Chelsea. Drept urmare, în noaptea de vineri spre sâmbătă, Chelsea a anunțat că a ajuns la un acord cu Todd Boehly, un miliardar american

Todd Boehly este conducătorul unui consorțiu din care mai fac parte și : afaceristul elvețian Hansjoerg Wyss; Clearlake Capital, o companie de investiții; și directorul executiv al unei importante companii care se ocupă cu serviciile financiare, Mark Walter.

Chelsea nu e stăpână pe procesul de vânzare

Totuși, este nevoie și de acordul altor două părți pentru ca tranzacția să se realizeze, mai precis guvernul britanic și Premier League. Conform unui comunicat publicat chiar de formația engleză, 2,5 miliarde de lire sterline din suma întregii investiții vor fi trimiși pentru cumpărarea acțiunilor din club. Încasările vor fi depuse într-un cont bancar înghețat al Marii Britanii, scopul fiind acela ca suma să fie folosită integral în scopuri caritabile, după cum spune și Roman Abramovich.

Tot în cadrul aceluiași comunicat, Chelsea Londra continua să ofere informații despre sumele de bani care se vor folosi, dar și despre utilitatea lor: „ În plus, noii proprietari vor furniza 1,75 miliarde de lire sterline pentru investiții suplimentare în beneficiul clubului. Acestea includ investiții în Stamford Bridge, academie, echipa de fotbal feminin, dar și finanțare pentru Fundația Chelsea. Vânzarea se așteaptă să se finalizeze la sfârșitul lunii mai, sub rezerva tuturor aprobărilor de reglementare necesare. Mai multe detalii vor fi oferite în acel moment”.

În ciuda acestor așteptări, procesul trebuie să devină mai rapid în următoarele săptămâni pentru că licența pe care o are Chelsea și care îi oferă dreptul să evolueze în Premier League va expira pe data de 31 mai. Acest lucru este o formă sancțiunare pe care autoritatea britanică a luat-o  împotriva lui Roman Abramovich, motivul fiind situația tensionată dintre Rusia și Ucraina.

Todd Boehly nu este deloc străin de fenomenul investiției în sport. Acesta deține acțiuni în baseball, având o parte însemnată din clubul Los Angeles Dodgers, dar și în baschet la Los Angeles Lakers.

Miliardarul american preia echipa de fotbal într-un moment destul de bun, Chelsea aflându-se pe locul 3 în Premier League în acest moment. E drept, se află la o diferență destul de mare de primele două locuri, 16 puncte în spatele lui Liverpool, respectiv 17 în urma lui Manchester City.

De asemenea, această „mișcare” făcută de cei de la Chelsea este una care nu se află în ton cu cele pe care alte cluburi mari din lume le-au făcut. Mai precis, clubul londonez nu a  vândut acțiunile unor arabi, așa cum au făcut formații precum Paris-Saint Germains sau Manchester City.