Infofinanciar > Info > Plănuiești o vacanță în luna mai la mare? Pregătește-te să plătești o nouă taxă
Info

Plănuiești o vacanță în luna mai la mare? Pregătește-te să plătești o nouă taxă

Mamaia-plaja-turisti- sursa ct100.ro
sursa foto: ct100.ro

Începând din luna mai și pe toată durata verii, turiștii care se vor caza în Mamaia vor fi obligați să plătească o nouă taxă. Această taxă, numită și taxă de oraș sau taxă turistică, va fi percepută la recepția hotelului și va reprezenta 1% din valoarea totală a sejurului.

„În momentul de față taxa este în vigoare, doar că nu este încasată de la turiști, ci de la agenții economici cu unități de cazare. A fost introdusă la solicitarea patronatelor din Constanța-Mamaia. Ei au propus, în octombrie-noiembrie 2022, introducerea taxei turistice (…) Nu s-a putut vota această taxă de la finalul anului trecut (când s-au aprobat taxele și impozitele locale) deoarece, fiind vorba despre o taxă nouă, nu era timp să treacă etapele de transparență publică și riscau să rămână fără ea. Așa că au ales să o plătească ei câteva luni, apoi să facem această schimbare”, a explicat pentru publicația Adevărul George Măndilă, consilier personal al primarului Vergil Chițac.

Patronii hotelurilor din Mamaia au solicitat noua taxă

Patronii de hoteluri au solicitat ca taxa de oraș sau taxă turistică să fie încasată de la turiști direct, și nu de la ei. În acest sens, aparatul Primăriei Constanța lucrează la un proiect de modificare a regulamentului. Începând cu mijlocul lunii mai, se preconizează că această taxă va fi încasată de la turiștii care se cazează în hotelurile din zonă. În prezent, există deja o astfel de taxă pe litoral, care se încasează de la turiști în stațiunile Mangalia și Eforie, cu valori de 5 lei/zi, respectiv 3 lei/zi.

La Mamaia, taxa turistică plătită de turiști va fi direcționată către contul Organizației de Management al Destinației (OMD) Mamaia-Constanța, al cărei lider este consilierul Măndilă. Estimările sale indică faptul că aceasta va atrage sute de mii de euro pe an de la turiști, iar banii vor fi utilizați pentru promovarea zonei turistice.

Turiștii vor „plăti cu drag” taxa

„Nu cred că taxa turistică va speria turiștii. Patronii, dacă exista riscul să sperie turiștii cu această taxă, și-ar fi asumat-o ei, dar au spus că așa îi va responsabiliza mai mult pe turiști. Sunt și alte orașe care au așa ceva. E vorba de 3 lei sau 5 lei. Cei 1% vor fi încasați la recepție. I-am întrebat pe patroni dacă nu iau în calcul că se vor certa cu turiștii care și-au achitat prin agenții, din timp, sejurul, iar când ajung la recepție li se cer banii pentru această taxă de 1%? Mi-au spus că o s-o plătească cu drag ”, susţine consilierul Măndilă.

Menționăm că în vara anului trecut, Primăria Constanța a fost criticată pentru tarifele excesive la parcare din Mamaia, care au descurajat turiștii să vină în zonă. În cele din urmă, taxa de parcare a fost redusă de la 4 lei/oră la 1 leu/oră, informează Spotmedia.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.