Infofinanciar > Info > Prețul vacanțelor la Mamaia crește! Cât vor plăti românii care pleacă în concediu pe Litoral
Info

Prețul vacanțelor la Mamaia crește! Cât vor plăti românii care pleacă în concediu pe Litoral

mamaia-constanta; sursă foto: turistulliber.ro
sursa turistulliber.ro

Litoralul românesc este atracția a milioane de turiști în fiecare sezon. Marea cheamă la ea oamenii de pretutindeni. Stațiunile de pe litoral sunt pregătite să găzduiască cât mai mulți vizitatori. Cele mai populare stațiuni sunt pline de veselie și distracție. Cea mai populară stațiune de pe litoralul românesc este Mamaia. „Perla litoralului” este alegerea perfectă pentru distracție, plaje superbe și un moment de relaxare.

Din această vară, oamenii care vor alege Mamaia ca destinație vor avea de plătit o taxă de turist. Românii vor plăti în plus pentru vacanțele la mare. Taxa de oraș sau taxa turistică este în valoare totală de 1% din suma plătită de români pentru sejur.

Se scumpesc vacanțele la Mamaia, românii sunt nevoiți să scoată o sumă mai mare din buzunar

Cei care vor alege în această vară să-și petreacă vacanța în Mamaia sau Constanța vor fi nevoiți să plătească, pe lângă prețul sejurului, o taxa turistică, care reprezintă 1% din valoarea totală a sejurului. Aplicarea acestei taxe este un lucru stabilit încă de la finalul anului 2022 de către Consiliul Local. Implementarea a fost introdusă la cererea patroanelor. Taxa va fi inclusă în pachetele oferite de unitățile de cazare.

„În momentul de față taxa este în vigoare, doar că nu este încasată de la turiști, ci de la agenții economici cu unități de cazare. A fost introdusă la solicitarea patronatelor din Constanța-Mamaia. Ei au propus, în octombrie-noiembrie 2022, introducerea taxei turistice”, a explicat George Măndilă, consilierul personal al primarului Vergil Chițac.

Consilierul a afirmat că patronatele au cerut colectarea acestei taxe direct de la turiști și renunțarea la metoda care folosește unitățile de cazare drept intermediari. În această direcție, Primăria Constanța lucrează la acest proiect care va avea ca scop transparența față de public. Astfel, se speră ca la mijlocul lunii mai, taxa să fie încasată direct de la turiști.

„Nu s-a putut vota această taxă de la finalul anului trecut (când s-au aprobat taxele și impozitele locale) deoarece, fiind vorba despre o taxă nouă, nu era timp să treacă etapele de transparență publică și riscau să rămână fără ea. Așa că au ales să o plătească ei câteva luni, apoi să facem această schimbare”, a declarat George Măndilă.

Primăria din Constanța nu este singura care încasează o taxa de la turiști. Pe litoralul românesc, dacă alegi să-ți petreci vacanța în Mangalia, va trebui să plătești 5 lei pe zi ca taxă către primărie. De asemenea, stațiunile din Eforie percep o taxa de 3 lei pe zi de la fiecare turist care ajunge la administrația locală.

Banii vor fi folosiți pentru promovarea litoralului românesc

Banii strânși din aceste taxe turistice vor ajunge în contul Organizației de Management al Destinației (OMD) Mamaia-Constanța. Nou înființata organizație îl are ca președinte pe George Măndilă. Acesta a afirmat că, în urma unor calcule, se vor aduna câteva sute de mii de euro pe an de la turiști. Banii strânși vor avea ca scop investirea în promovare, în baza unei strategii pentru care vor face o achiziție publică anul acesta.

Bugetul OMD Mamaia-Constanța conține taxa de promovare de 300.000-400.000 de euro pe an, la care se adaugă taxa turistică. Astfel, se ajunge la o sumă de aproximativ jumătate de milion de euro pe an.

„Nu cred că taxa turistică va speria turiștii. Patronii, dacă exista riscul să sperie turiștii cu această taxă, și-ar fi asumat-o ei, dar au spus că așa îi va responsabiliza mai mult pe turiști. Sunt și alte orașe care au așa ceva. E vorba de 3 lei sau 5 lei. Cei 1% vor fi încasați la recepție. I-am întrebat pe patroni dacă nu iau în calcul că se vor certa cu turiștii care și-au achitat prin agenții, din timp, sejurul, iar când ajung la recepție li se cer banii pentru această taxă de 1%? Mi-au spus că o s-o plătească cu drag ”, a adăugat consilierul personal al primarului.

În anul 2022, Primăria Constanța a fost acuzată de oamenii din turism că a alungat turiștii care doreau o vacanță în Mamaia, prin tarifele exagerate la parcare. Prețurile erau exagerate pentru turiști. 24 de ore de parcare în Mamaia costau 94 de lei. Această cheltuială era importantă pentru turiștii care au ales pachete de mai multe zile. În urma acestor reclamații, primăria a venit cu tarife mai mici, scăzând prețul de la 4 lei pe oră, la 1 leu pe oră. Câteva zone din Mamaia și-au păstrat tarifele ridicate, precum parcarea supraetajată Albatros din zona Cazino, Promenada 2 (de la Castel până la hotel Iaki), Zona Pasarelă, Hotel Rex și Zona Summerland, conform Antena 3 .